Előfizetés

Lezuhant egy kazah repülő száz emberrel a fedélzetén, legalább 12-en meghaltak (videó)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.27. 07:30

Fotó: COMMITTEE FOR EMERGENCY SITUATIONS OF KAZAKHSTAN / ANADOLU AGENC
Felszállás után történt a baleset, a repülő egy betonkerítésnek és egy épületnek is nekiütközött.
Visszazuhant felszállás után egy repülőgép 95 emberrel a fedélzetén pénteken Kazahsztánban. A szerencsétlenségnek legalább 15 halottja van a BBC szerint. A Reuters úgy tudja, a hatóságok újabban már csak 12 áldozatról beszélnek. 66 sérültet már kórházba szállítottak. 90 utas - köztük 5 gyerek - és 5 fős személyzet volt a fedélzeten, derül ki a kazah belügyminisztérium által közzétett utaslistából.
A Bek Air légitársaság Fokker 100-as gépe Almati repülőteréről próbált felszállni, ám veszített magasságából, majd visszaérve a földre áttört egy betonkerítést, és nekiment egy kisebb, két szintes épületnek - közölte a kazah légügyi hatóság.
A baleset idején sűrű köd volt a helyszínen a Reuters szerint. Mint írják, Roman Sklyar miniszterelnök-helyettes arról nyilatkozott, a visszazuhanás előtt a gép farka kétszer is hozzáért a futópályához, kerekeit pedig behúzta. Az biztos csak, hogy a kifutópálya jó állapotban volt, de azt, hogy pilótahiba vagy meghibásodás okozta-e a tragédiát, egy bizottság fogja megállapítani.
A repülőgép már felszálláskor rázkódott, nyilatkozta az egyik túlélő, Maral Erman a Tengri News híroldalnak. Miután visszazuhant, "nem igazán volt káosz, nem volt sikoltozás" - folytatta. Később látta csak, hogy ketté hasadt a repülő törzse. Az ütközések után nem keletkezett tűz.

Őrizetbe vettek 20 feltételezett terroristát Törökországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.26. 21:47

Fotó: EVREN ATALAY / AFP/Anadolu Agency
A török rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy őrizetbe vette az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet 20 feltételezett tagját Isztambulban. A rendfenntartó erők kedden és szerdán hajtottak végre biztonsági műveleteket a város 48 pontján - közölték az AFP francia hírügynökséggel közelebbről meg nem nevezett rendőrségi források. A rendfenntartók őrizetbe vettek feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó 20 embert - tették hozzá a források, amelyek nem tértek ki az őrizetbe vettek állampolgárságára. Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokat és robbantásokat hajtottak végre Törökországban. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert lőtt agyon egy zsúfolt isztambuli mulatóban. Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.

Trumpot megfosztották életének legfontosabb 23 másodpercétől

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.26. 18:32
Macaulay Culkin és Donald Trump közös jelenete a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban című filmben
Fotó: IMDb
Az amerikai elnök vagy a világ hisztijét fogja rendezni miatta, vagy olyan szomorú lesz, mint amerikai elnök talán még soha.
Donald Trump életének legfontosabb 23 másodperce kötődik a Reszkessetek, betörők! 2-höz. És most azzal kell szembenéznie, hogy megfosztották ettől a dicsőséges 23 másodperctől: a 24.hu ugyanis azt írja, hogy egy kanadai tévécsatorna,
a CBC kivágta a filmből azt a jelenetet, amiben még szállodatulajdonosként cameózott a regnáló amerikai elnök.

A lap szerint a szemfüles nézőknek tűnt fel a dolog, de a kettéosztott társadalom nem tudott megegyezni abban, hogy van-e politikai üzenete a jelenet kivágásának. A csatorna azt közölte: azért vágták meg a filmet, hogy beleférjenek a reklámszünetek is a rendelkezésre álló időkeretbe, politikai szándékuk pedig egyáltalán nem volt a változtatással. A kettéosztott társadalom pedig ennek tudatában folytatta a CBC húzásával kapcsolatos ünneplést és gyűlölködést. Mindeközben senki sem figyel Donald Trumpra, aki, ha megtudja a hírt, bizonyosan szélsőséges reakcióval válaszol majd rá: vagy a világ hisztijét fogja rendezni, vagy olyan szomorú lesz, mint amerikai elnök talán még soha. Gondoljuk ezt azért, mert a Deadline.com beszámolója szerint 
Trump éppen szentestén, az amerikai hadsereg tegerentúlon állomásozó katonáival folytatott ünnepi videókonferencián beszélt a filmről,

miután egy őrmester bedobta kérdésként, hogy a Reszkessetek, betörők! 2. lehet-e az elnök kedvenc karácsonyi filmje. „Nos, szerepelek a Reszkessetek, betörők! 2-ben” - kezdte a választ, mire a katonák röhögésben törtek ki. „Sokan jönnek nekem ezzel minden év karácsonya környékén - folytatta az elnök. - Azt szokták mondani, különösen a legfiatalabb gyerekek, hogy ők csak ebben a filmben látnak engem. A tévében nem találkoznak velem soha, ebben a filmben viszont igen. Szóval ez egy jó film, bár enyhén szólva kicsit fiatalabb voltam, de megtiszteltetés benne lenni.” Majd Trump rátért arra, hogy a film 1992-ben világszerte 365 millió dollárt kaszált.
„Kiderült, hogy a film óriási telitalálat, nyilvánvalóan az, egy hatalmas karácsonyi siker - az egyik legnagyobb. Szóval nem csak nekem, de mindenkinek megtiszteltetés részt venni ilyesmiben, hiszen mindig szeretjük látni a sikert”

- tette hozzá.

Szerepe szerint Donald Trumptól kérdezi meg Kevin a Plaza Hotel halljában - ami akkoriban Trump tulajdonában volt -, hogy merre van a hotel lobbyja. A jelenet kivágása amúgy az ég egy adta világon semmit nem változtat a film élvezeti értékén, de hogy ezt önök is eldönthessék, nézzék meg a regnáló amerikai elnök életének legfontosabb 23 másodpercét, amiből Donald Trump egyébként mindössze 8 másodpercen át látható.