Netanjahu nyert a Likud elnökválasztásán

Publikálás dátuma
2019.12.27. 08:19
Benjamin Netanjahu
Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Kiállt a tagság a régi-új pártelnök mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.
Benjámin Netanjahu eddigi pártelnök és az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke elsöprő győzelmet aratott kihívója, Gideon Szaár fölött a kormányzó jobboldali Likud párt előválasztásán - jelentette a helyi média pénteken. Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát, Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát. Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.
Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon. A régi-új pártelnök az urnák lezárása után azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.
A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vonult az urnákhoz a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak a pártot 2005 óta vezető Benjámin Netanjahu mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.
Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, a többi párt ugyanis nem volt hajlandó szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára.

Lezuhant egy kazah repülő száz emberrel a fedélzetén, legalább 12-en meghaltak (videó)

Publikálás dátuma
2019.12.27. 07:30

Fotó: COMMITTEE FOR EMERGENCY SITUATIONS OF KAZAKHSTAN / ANADOLU AGENC
Felszállás után történt a baleset, a repülő egy betonkerítésnek és egy épületnek is nekiütközött.
Visszazuhant felszállás után egy repülőgép 95 emberrel a fedélzetén pénteken Kazahsztánban. A szerencsétlenségnek legalább 15 halottja van a BBC szerint. A Reuters úgy tudja, a hatóságok újabban már csak 12 áldozatról beszélnek. 66 sérültet már kórházba szállítottak. 90 utas - köztük 5 gyerek - és 5 fős személyzet volt a fedélzeten, derül ki a kazah belügyminisztérium által közzétett utaslistából.
A Bek Air légitársaság Fokker 100-as gépe Almati repülőteréről próbált felszállni, ám veszített magasságából, majd visszaérve a földre áttört egy betonkerítést, és nekiment egy kisebb, két szintes épületnek - közölte a kazah légügyi hatóság.
A baleset idején sűrű köd volt a helyszínen a Reuters szerint. Mint írják, Roman Sklyar miniszterelnök-helyettes arról nyilatkozott, a visszazuhanás előtt a gép farka kétszer is hozzáért a futópályához, kerekeit pedig behúzta. Az biztos csak, hogy a kifutópálya jó állapotban volt, de azt, hogy pilótahiba vagy meghibásodás okozta-e a tragédiát, egy bizottság fogja megállapítani.
A repülőgép már felszálláskor rázkódott, nyilatkozta az egyik túlélő, Maral Erman a Tengri News híroldalnak. Miután visszazuhant, "nem igazán volt káosz, nem volt sikoltozás" - folytatta. Később látta csak, hogy ketté hasadt a repülő törzse. Az ütközések után nem keletkezett tűz.
Frissítve: 2019.12.27. 10:56

Őrizetbe vettek 20 feltételezett terroristát Törökországban

Publikálás dátuma
2019.12.26. 21:47

Fotó: EVREN ATALAY / AFP/Anadolu Agency
A török rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy őrizetbe vette az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet 20 feltételezett tagját Isztambulban. A rendfenntartó erők kedden és szerdán hajtottak végre biztonsági műveleteket a város 48 pontján - közölték az AFP francia hírügynökséggel közelebbről meg nem nevezett rendőrségi források. A rendfenntartók őrizetbe vettek feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó 20 embert - tették hozzá a források, amelyek nem tértek ki az őrizetbe vettek állampolgárságára. Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokat és robbantásokat hajtottak végre Törökországban. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert lőtt agyon egy zsúfolt isztambuli mulatóban. Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.
Szerző
Frissítve: 2019.12.26. 21:49