Kétszer annyi ápoló jut a német betegekre, mint a magyarokra, és még ez sem elég

Publikálás dátuma
2019.12.28. 20:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben is.
Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben, pénteken megjelent adatok szerint a kórházak túlnyomó többségénél orvosokon kívül ápolókból sincs elég. A felmérés szerint - amelyet a kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) kutatóintézete (Deutsches Krankenhausinstitut - DKI) készített - a németországi kórházak szűk többsége, 51 százaléka ugyan nyereséggel zárta a legutóbbi teljes évet, 2018-at, további 9 százalék pedig nullszaldós, de a munkaerő-utánpótlás általános gond. Ezt jelzi, hogy
a német intézmények 78,8 százalékában nincs elég ápoló, és országszerte 17 ezer ápolói állásra keresnek jelentkezőt.

A legsúlyosabb helyzet a legnagyobb, 600-nál több ágyat üzemeltető kórházakban alakult ki, ezen intézmények 95,2 százaléka küzd ápolóhiánnyal. A kórházak 75,8 százalékát orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen. A munkaerőhiány miatt minden harmadik intézményben szűkíteni kellett az ellátást - mutatta ki a DKI "kórházbarométer" felmérése.
A német egészségügy súlyos munkaerőhiányának képét némileg árnyalja egy, az Eurostat által közzétett kimutatás. Ebből az derül ki, hogy
a német kórházakban még így is kétszer annyi ápoló jut egy emberre, mint Magyarországon.

Az uniós országok között ebben a tekintetben hazánk a középmezőnyben foglal helyet, itt 100 ezer lakosra 651 ápoló esik. Németországban ez a szám 1295 - a legmagasabb az EU-ban -, a legalacsonyabb pedig Görögországban, ahol 331.
Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2017-es adatai szerint 1942 kórház működik, a legnagyobb csoport - 700-nál is több intézménnyel - a magánkórházaké. A létesítmények együttvéve 497 ezer ágyat működtetnek. A teljes munkaidőben dolgozó kórházi orvosok száma 160 ezer körüli, az ápolók mintegy 330 ezren vannak.
Frissítve: 2019.12.28. 20:12

Két buszbaleset történt szombaton Egyiptomban, több mint húsz ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.12.28. 19:59

Fotó: AFP
Port Szaíd kikötővárosban egy busz és egy teherautó ütközött, a vörös-tengeri Ain-Szohna térségében pedig két turistabusz karambolozott.
Legalább tizennyolc ember veszítette életét és hatan megsérültek szombaton az északkelet-egyiptomi Port Szaíd kikötővárosban egy busz és egy teherautó ütközésében – közölte az al-Jaum asz-Szábi című napilap egészségügyi forrásokra hivatkozva. Az újság úgy tudja, hogy az áldozatok ruhagyári munkások voltak, akik éppen hazafelé tartottak, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. Egy másik balesetben két turistabusz ütközött össze a vörös-tengeri Ain-Szohna üdülőváros térségében. Legalább hatan életüket vesztették és harmincketten megsérültek. A helyi sajtó szerint a halottak között legkevesebb három ázsiai turista is volt. Hivatalos forrásból egyelőre nincsenek további információk. A halálos közúti balesetek viszonylag gyakoriak Egyiptomban, amit szakértők egyrészt a gondatlan vezetéssel, másrészt az utak rossz állapotával magyaráznak. 2018-ban 3087 emberéletet követelő 8480 közúti balesetet regisztráltak az észak-afrikai államban, ami hivatalos adatok szerint 23,6 százalékkal kevesebb volt a megelőző évhez képest. Az utóbbi években ugyanis Egyiptom új úthálózat kiépítésébe fogott, javítva a közlekedés biztonságát.
Szerző
Témák
Egyiptom baleset
Frissítve: 2019.12.28. 22:37

Felgyújtotta betegét egy orvos egy bukaresti kórházban

Publikálás dátuma
2019.12.28. 19:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Állítólag a román főváros Floreasca nevű kórházában megpróbálták eltussolni a súlyos ügyet.
Szó szerint lángra lobbantottak egy pácienst a műtőasztalon, egy bukaresti kórházban, írja a Maszol.ro. Az ügyet Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője tárta a nyilvánosság elé.
A képviselő információi szerint a rákos nőt egy sebész "gyújtotta fel", mivel "rossz szert használt a bőrfelület fertőtlenítésére, és elektrosebészeti eszközzel érintkezve a páciens bőre és a szerrel átitatódott steril mező lángra lobbant". Ungureanu megosztotta a Facebookon a kórház két asszisztensnőjének az írott nyilatkozatát is, melyek szerint
a lángoló pácienst egy vödör vízzel oltották el.

Egy orvosi asszisztens nyilatkozatára hivatkozva Ungureanu azt állította, hogy a kórház vezetősége és a közegészségügyi igazgatóságtól érkezett ellenőrző csapat megpróbálta elkendőzni az ügyet és nem kértek írott nyilatkozatot a sebésztől.
A bukaresti rendőrség nyomozást indított az ügyben. A rendőrség hangsúlyozza, hogy mindeddig senki nem nyújtott be panaszt. Victor Costache egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy elküldi a kórházba a minisztérium ellenőrző testületét az ügyben.
Szerző