Előfizetés

Egyre több a fejlesztésre szoruló diák, miközben nincs elég gyógypedagógus

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.29. 15:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyorsabban nő a sajátos nevelési igényű gyerekek száma, mint az őket segítő szakembereké.
Jelenleg mintegy 9,7 ezer gyógypedagógus, logopédus, konduktor dolgozik a hazai köznevelésben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a 2019/2020-as tanévre vonatkozó gyorstájékoztatójában. Ez csökkenést jelent, tavaly év végén ugyanis valamivel több mint 10 ezer szakembert foglalkoztattak ezen a területen. Ezzel szemben tovább emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma – ez már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból derült ki. Idén mintegy 2,3 ezerrel több gyereket diagnosztizáltak SNI-vel, mintegy egy évvel korábban, számuk 93,8 ezerre emelkedett. Közülük 10,3 ezren integrált óvodai nevelésben részesülnek, illetve gyógypedagógiai intézményben nevelnek. Általános iskolába 56,5 ezer SNI-s diák jár. Az ellátásban egyre nagyobb gondot okoz, hogy gyorsabban nő az SNI-s diákok száma, mint az őket fejlesztő, segítő szakembereké. A szakemberhiányt jelzi az is, hogy egyre kevesebben tudnak részt venni gyógypedagógiai nevelésben: míg a 2010/2011-es tanévben 19,5 ezer tanuló részesült gyógypedagógiai oktatásban, a 2018/2019-es tanévben 16 ezer. A pedagógiai szakszolgálatokhoz viszont egyre többen fordulnak: az Emmi adatai szerint a 2018/2019-es év során 501,1 ezer gyermeket, tanulót láttak el, az előző évinél több mint 11,1 ezerrel többet. 

"Egy igazi f*szszopó vagy, idióta" - üzente Jakab Péternek a sümegi fideszes politikus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 14:12
Jakab Péter
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Remete Józsefnél egy évzáró videó láttán szakadt el a cérna, minősíthetetlen stílusban kommentelt a Jobbik képviselőjének oldalán.
Trágár hozzászólással látta el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő  Facebook-bejegyzését Remete József sümegi önkormányzati képviselő – vette észre az Index. A fideszes politikus privát Facebook-profiljával kommentelt a nyilvános videó alá (a hozzászólás a cikk megjelenésekor még elérhető volt, ám később eltűnt, így csak fotók őrzik emlékét).  Remete hozzászólását a hírportál, és lapunk is szöveghűen idézi:
Az esetre Kovács Mihály, az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke, az ellenzék októberi közös polgármesterjelöltje hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, kifejtve, hogy szerinte az, hogy egy megválasztott önkormányzati képviselő (aki Sümegen a polgári, keresztény oldalt képviseli) nyilvánosan ilyen stílusban mutassa meg személyiségét és véleményét, legalábbis elgondolkodtató.  Remete ugyanis nemcsak Sümeg fideszes önkormányzati képviselője, hanem a város honlapja szerint az önkormányzat vezető tisztségviselője is, méghozzá több poszton. A kormánypárti politikus az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, de tagja az egészségügyi és szociális, valamint az ügyrendi bizottságnak is. A portál írásban kérdezte a hozzászólással kapcsolatban Remetét, ám egyelőre nem kaptak választ. 

Maróth Miklós: a Pókember nem tanít a kereszténység védelmére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 13:20
Maróth Miklós Orbán Viktorral
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Harry Potter népszerűségével sem elégedett a miniszterelnök tanácsadója. Szerinte, aki elolvassa az Egri csillagokat, az érteni fogja Orbánt is.
Interjút adott a Pesti Srácoknak az Orbán Viktor tudományos tanácsadójaként is ismert Maróth Miklós. Maróth – aki az MTA kutatási hálózatát átvevő szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testületét elnökli – többek között társadalmi konfliktusokról és a vallások egyenlőtlen harcáról elmélkedett a kormánypárti portálnak nyilatkozva.
A Széchenyi-díjas orientalista azt fejtegette, hogy az iszlám karddal térít, míg a kereszténység a csodák felemlegetésével szerzett híveket, és ebből a harcból a szeretetvallás nem jöhet ki győztesen. Maróth a jelek szerint elfeledkezett a szám szerint tíz keresztes hadjáratról, melyek során pápai jóváhagyással tízezreket mészároltak le Afrikában, Európában és a Közel-Keleten, néha akár eretneknek tartott keresztényeket is. 
Maróth Miklósnak ugyanakkor a fiatalkori olvasmányokról is megvan a véleménye: „Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul?” (...). „Csupa olyan olvasmányunk volt, amelyben benne van a magyar történelem.”
Tudni kell, hogy a Gárdonyi regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat.”

A kutatóhálózat testületi elnöke egyébként súlyos aránytalanságnak tartja – bár nem teljesen biztos benne - hogy a hazai színházak évi 120 milliárdból gazdálkodnak, míg az ELKH hálózata pedig mindössze 17,5 milliárd forintot kap. Szerinte „el kellene gondolkodni, hogy amely szervezet az emberiség előrehaladásáért is dolgozik, amely a találmányaival a gazdasági fellendülést hozhatja, annak miért csak a szórakozást jelentő színházak támogatásának a tizede jut a költségvetésből.”