Vizsgálatot indítottak Romániában a műtét közben megégett beteg ügyében

Publikálás dátuma
2019.12.30. 16:51

Fotó: Google Street View
A bőrfelülete negyven százalékán másodfokú égést elszenvedő nő vasárnap este elhunyt.
Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított vizsgálatot Romániában az ügyészség annak páciensnek az ügyében, aki súlyosan megégett egy nyolc nappal ezelőtti műtét közben, s aki azóta belehalt sérüléseibe. Az ügyészséggel párhuzamosan a román egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete is vizsgálatot indított az érintett bukaresti Floreasca sürgősségi kórházban – közölte hétfőn a szaktárcát vezető Victor Costache. A december 22-én történt baleset csak az elmúlt napokban került nyilvánosságra. Az ügyészségi vizsgálat azt követően indult meg, hogy vasárnap este elhunyt a bőrfelülete negyven százalékán másodfokú égést elszenvedő páciens. A 66 éves nőt hasnyálmirigyrákkal műtötték, előbb december 13-án, majd, amikor kilenc nappal később belső vérzést észleltek nála, az orvosok újabb sürgősségi sebészeti beavatkozásnak vetették alá. Ekkor történt a baleset. Amint a kórház közölte: a páciens allergiás volt a műtétek során általánosan használt fertőtlenítő szerekre, ezért a műtét előtt egy olyan, alkohol tartalmú fertőtlenítő szerrel mosták le a bőrét, amelyet a műtőorvosok bemosakodásánál szoktak használni. Ez a fertőtlenítő szer gyulladt meg, amikor a műtétet végző orvos elektromos szikével felnyitotta a beteg testét. Victor Costache egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés előtt elmondta: az ellenőrző testület jelentése a jövő hét elejére készül el, de már az előzetes jelentés súlyos rendellenességeket tárt fel Bukarest egyik legnagyobb kórházában. A miniszter hozzátette: mindent megtesz annak érdekében, hogy többé ne fordulhasson elő ehhez hasonló, felháborító esemény. A romániai sajtó két napja foglalkozik a műtőasztalon megégett beteg ügyével, azzal vádolva a kórházat, hogy megpróbálta eltussolni az ügyet. A tragédiát Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő, a kormányt a parlamentben támogató Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egészségügyi szakpolitikusa hozta nyilvánosságra. Ő tette az ügyben az ügyészségi feljelentést is.

Összecsaptak az egyházügyi törvény ellen tüntetők a rendőrökkel Montenegróban

Publikálás dátuma
2019.12.30. 15:52

Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP
A tiltakozók egy időre a repülőtérre vezető utat is lezárták.
Több napja tüntetnek Montenegróban a múlt pénteken elfogadott egyházügyi törvény ellen, vasárnap este a tiltakozók a rendőrséggel is összeütközésbe kerültek. A rendőrség könnygázt is bevetett a szerb ortodox egyházat támogató tüntetők ellen, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket. Egy időre a repülőtérre vezető utat is lezárták, így tiltakozván a múlt pénteken elfogadott, véleményük szerint a szerb ortodox egyház ellen irányuló törvény miatt. Az új törvény szerint
a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz.

A szerb ortodox egyház szerint emiatt az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el. A Nyugat-barát kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat – vélik. A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetői többször bírálták az egyházat, mondván, nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak. Vasárnap este azért vált intenzívebbé a tiltakozás, mert a szerb ortodox egyház vezetői
arra szólították fel híveiket, hogy a templomokban gyülekezve imával és jelenlétükkel mutassák ki támogatásukat az egyház iránt, illetve tiltakozásukat a törvény ellen.

A podgoricai tiltakozáson négy rendőr is megsérült, a belügyminisztérium pedig közvetlenül a szerb ortodox egyház vezetőségét tette felelőssé a történtekért. A közlemény szerint az egyház szólította fel rendbontásra az embereket. A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része ortodox keresztény. A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni a szerb ortodox egyháztól, ám önállóságát a többi ortodox egyház nem ismeri el.
Szerző

Évről évre emelik a keretszámot, jövőre már 30 ezer vendégmunkást vár Románia

Publikálás dátuma
2019.12.30. 14:51
Munkások egy romániai autógyárban
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Már a harmadik országbeli munkavállalók átlagos bérét biztosító rendelkezést is eltörölte a kormány - eközben románok milliói vándorolnak inkább nyugatra.
Románia tovább növelte az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók befogadási ütemét, írja a járműipar.hu: a bukaresti kormány határozata szerint 2020-ban a hatóságok 30 ezer új munkavállalási engedélyt bocsáthatnak ki.
Bukarest évre emelte a keretszámot: 2017-ben ötezer, tavaly tízezer, idén pedig 20 ezer EU-n kívülről érkezett vendégmunkást fogadtak. Legtöbbjük Vietnámból, Törökországból, Nepálból, Szerbiából, Sri Lankából, Kínából és a Moldovai Köztársaságból érkezett. Tavaly ősszel eltörölték azt a 2010-ben hozott rendelkezést is, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkező dolgozóknak.
Eközben a portál szerint Romániából mintegy 4 millióan vándoroltak már el Nyugat-Európába. A bukaresti pénzügyminisztérium tavalyi becslése szerint legalább egymillió dolgozó hiányzik a román munkaerőpiacról.
Szerző