Előfizetés

Saját statisztikáit cáfolja az Emmi

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.30. 17:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint tévesek a saját köznevelési statisztikai gyorstájékoztatójukban szereplő adatok, melyeket egy cikkünkben is felhasználtunk.
Téves információ jelent meg a Népszavában – reagált cikkünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amelyben (az Emmi köznevelési statisztikai gyorstájékoztatóira hivatkozva) arról írtunk: a tavalyi évhez képest csökkent a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok, logopédusok, konduktorok száma. A minisztérium szerint „a Népszava szerzője két különböző statisztikai kategóriához tartozó adatot hasonlított össze – tévesen. A 2018/2019-es tanévben a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok/konduktorok száma 10.058 fő volt, amelyből ténylegesen gyógypedagógus/konduktor munkakörben 9.582-en  tevékenykedtek. A 2019/2020-as tanévben a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok/konduktorok száma 10.178 fő, amelyből ténylegesen gyógypedagógus/konduktor munkakörben 9.728-an tevékenykednek” – írták a közleményben. És most idézzük, ami az Emmi tavalyi és idei, a kormany.hu-n elérhető gyorstájékoztatójában szerepel: Köznevelési statisztikai gyorstájékoztató 2018/2019: „A köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok (beleértve a logopédust is) és konduktorok száma jelenleg 10 058 fő”. Köznevelési statisztikai gyorstájékoztató 2019/2020: „A köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok (beleértve a logopédust is) és konduktorok száma jelenleg 9731 fő”. Lapunk szerzője ezt a két adatot hasonlította össze. A két adat alapján pedig továbbra is úgy tűnik, hogy a köznevelésben foglalkoztatott speciális szakemberek száma csökkent. 

Napos idővel búcsúzik az óév, de havazás is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.30. 16:07
Fotó: Shutterstock
Kedden akár 10 fokot is mérhetünk.
Napos időre van kilátás, de az északi megyékben változó vastagságú fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést, illetve délután már alacsonyabban is megjelenhetnek felhők - kezdi az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzését. Hétfőn éjszaka és kedden átmenetileg erősebben felhős tájak is lehetnek, de kedden is kisüthet több órára a nap. Csapadék alapvetően nem lesz, de kedden az északkeleti határ közelében egy-egy hózápor, havas eső nem kizárt. Hétfőn gyenge délnyugati, kedden pedig az Észak-Dunántúlon megerősödő északnyugati szél várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken -7, -10 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 10 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb, keleten hidegebb az idő.

Még egymilliárd kiröppent év vége előtt a kulturális többlettámogatásból - és csak ketten kaptak belőle

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.30. 15:37

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum.
Korábban a Népszava is megírta, a kormány olyan fejetlenül szórta a kulturális többlettámogatás milliárdjait, hogy ennyi erővel bárki kaphatott volna belőle. Ahogy akkor, ma is az Index hozta elsőként az ügyet, most egymilliárd forint útjára derült fény: Mint írja a lap, félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára - jelent meg a döntés az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) oldalán. A Petőfi Irodalmi Múzeumnak 414 800 000 forint, Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzatának pedig 500 000 000 forintot ítélt meg az EMET a 16. számú döntési lista tanúsága szerint, "előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása" jogcímen. Érdekesség, hogy már az előző két döntési listán is rejtélyes okból kitöltetlen maradt az a rubrika, amely azonosította volna, mely beadott pályázat alapján ítélték meg a döntéseket, de a mostani listában ez a rubrika már nem is szerepel.