Megrongáltak egy 20 millió fontos Picassóta londoni Tate Modernben

Publikálás dátuma
2019.12.31. 16:13

Fotó: DANIEL SORABJI / AFP
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki szombaton megrongálta Pablo Picasso egy 20 millió fontot érő festményét a londoni Tate Modern galériában - adta hírül a BBC News. A Picasso szerelmét, Dora Maart ábrázoló, 1944-ben készült festményt bevették a kiállítóteremből, hogy felmérjék a károkat. Jelentések szerint a férfi elszakította a vásznat, a galéria azonban nem közölt semmit a festmény állapotáról. Az illetékes bíróság egy húszéves, Észak-Londonban élő férfi vádolt meg a tett elkövetésével, aki azonban tagadja tettét.
Szerző
Témák
Tate Modern

A kínai befolyásolás ellen fogadott el törvényt Tajvan

Publikálás dátuma
2019.12.31. 11:52
Tsai Ing-wen elnök, miután a januári elnökválasztáson nyilvántartásba vették
Fotó: SAM YEH / AFP
A januári elnökválasztás tisztaságát védenék - ezentúl börtönt érhet a pekingi lobbizás.
A kínai befolyásolás ellen fogadott el törvényt Tajvan kedden, írja a Reuters. A törvény elfogadását a január 11-én esedékes elnökválasztás tette aktuálissá, miután a szigetországban
egyre nagyobb problémát okoz, illetve egyre nagyobb figyelmet kap Peking törekvése a tajvani demokratikus politikai folyamatok manipulálására.

A jelenlegi elnök, Tsai Ing-wen 2016-ban lépett hivatalba, azóta Tajvan formális függetlenségének kieszközölésén dolgozik. A 23 millió lakosú Tajvan függetlenségét ugyanis húsznál is kevesebb ország ismeri el a világon. Ugyan 1949 óta saját politikai irányítása van, hivatalosan sosem függetlenedett Kínától, az saját tartományaként tekint a szigetre - akkor is, ha az önálló, demokratikusan választott kormánnyal rendelkezik. A szigeten jelenleg kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) egyébként a függetlenedést támogatja, de mivel ők sem akarják provokálni és katonai beavatkozásra késztetni Kínát, a status quo ideiglenes fenntartása mellett voksolnak - írtuk korábban. Kínának azonban ez kevés; januárban a kínai elnök, Hszi Csin-ping már úgy nyilatkozott, szükség esetén akár erőszakkal egyesítené Kínát és Tajvant.
A befolyásolás elleni törvényt ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament.

A Kínához lojális ellenzék is inkább a távolmaradás mellett döntött. A törvény a kínai lobbi-tevékenységek, kampányok és más pénzügyi megoldások ellen ad eszközt a tajvani hatóságok kezébe. Az ilyenekért ezentúl akár 7 év börtönbüntetés is kiszabható lesz. A rendelkezés - az elnöki aláírást követően - januárral lép érvénybe.
Peking az emberi jogok és szólásszabadság megsértéseként értékelte az elfogadott törvényt. A DPP szerint ez képmutatás.
Szerző

Folytatódik Franciaországban a sztrájk, Macron újévi üzenetét várják

Publikálás dátuma
2019.12.31. 11:15

Fotó: Mathieu Menard / AFP / Hans Lucas
Hivatalosan is kijelenthető, hogy Franciaország majd negyedszázad óta a leghosszabb ideig tartó munkabeszüntetéseket éli át. S egyelőre nem is látni az alagút végét.
Miközben a szakszervezetek derűlátóak annak kapcsán, hogy sikerül megakadályozniuk a kormány nyugdíjreformra vonatkozó terveit, a kabinet egyelőre ragaszkodik elképzeléseihez. Hétvégén ismét több ezren vettek részt a tüntetéseken. Sok sárgamellényes is megjelent, ami azt jelzi, hogy mozgalmuk újjáéledését remélik a tiltakozás mostani hullámától. Hétfőn már 26 napja tartottak a munkabeszüntetések. A héten tovább tart a közlekedési sztrájk, komoly zavarok várhatóak a vonatközlekedésben – közölte az SNCF vasúttársaság. Utoljára ilyen széleskörű megmozdulásra 1995-ben volt példa, amikor Jacques Chirac töltötte be az államfői, Alain Juppé pedig a kormányfői tisztséget. Akkor a téli hónapokban tartott sztrájkok bénították meg a közlekedést, s – ismétli magát a történelem – akkor is a nyugdíjreform váltotta ki a szakszervezetek tiltakozó megmozdulásait. A tüntetések mostani szervezői azt remélik, hogy a végkifejlet tekintetében megismétlődnek az akkori tüntetések, hiszen Juppé végül kénytelen volt engedni a sztrájkolóknak. A szervezők egyelőre eltökéltek, a befolyásos CGT szakszervezet elnöke, Philippe Martinez azt közölte, mozgalma továbbra is erős, s élvezi az emberek támogatását. Addig folytatják akcióikat, ameddig a kormány vissza nem vonja reformterveit. A Force Ouvriere érdekvédelmi szervezet szintén azt közölte, addig nem hajlandó meghátrálni, amíg a kormány nem tesz engedményeket. Vasárnap lesz már egy hónapja annak, hogy megkezdődtek a sztrájkok. Edouard Philippe miniszterelnök azonban egyelőre szintén eltökélt, s azt hangoztatja, hogy a január 22-én esedékes kormányülésen elfogadják a tervezetet. Ezért is várják nagy reményekkel Emmanuel Macron elnök újévi üzenetét, sokan azt remélik, hogy mégis engedményeket tesz. Ennek első lépése lehet, hogy a balettművészeknek már könnyítéseket ígért a kabinet, bár ennél sokkal többet várnak tőle. A kommunisták és más baloldali pártok felszólították az államfőt arra, tegyen lépéseket a megbékélés felé. Philippe miniszterelnök januárban kívánja folytatni a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.