Előfizetés

Több százmillió állat pusztulhatott el a tűzben Új-Dél-Wales államban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.03. 16:00
Megégett koalát ápolnak a Port Macquarie-i állatkórházban
Fotó: SAEED KHAN / AFP
Pénteken 150 bozóttűz tombolt Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában.
Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben – számította ki a Sydney-i Egyetem ökológusa, Chris Dickman. Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne. Pénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában. A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el vagy rongáltak meg. A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolc ezen a héten. A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdő- és bozótirtás. A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél - hangsúlyozta a Sydney-i Egyetem közleménye. A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófát képeznek a fauna szempontjából – jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma. Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként – mutatott rá a kutató.
Kapcsolódó
Történetének legnagyszabásúbb metőakciója zajlik Ausztráliában - képek az evakuálásról

Kitiltották a legszennyezőbb autókat Spanyolország és Belgium nagyobb városaiból

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.03. 12:38
Szmog Barcelona felett
Fotó: Max Bailen / AFP
Barcelonában ezzel Európa egyik legnagyobb – 95 négyzetkilométeres – korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre.
Az új évtől nem közlekedhetnek a legszennyezőbb gépkocsik Spanyolország és Belgium legnagyobb városaiban. Spanyolország második legnagyobb városából, Barcelonából csaknem teljesen kitiltották csütörtöktől a Spanyolországban 2006 előtt forgalomba helyezett dízelautókat és a 2000 előtt üzembe helyezett benzines gépkocsikat. Ezek munkanapokon, hétfőtől péntekig 7 és 20 óra között nem hajthatnak be az 1,6 millió lakosú katalán városba, és a tilalom megsértésért legalább 100 euró büntetést szabnak ki rájuk. Ugyanakkor évente 10 alkalommal – 10 napra – ezek a gépjárművek is behajtási engedélyt igényelhetnek. A Spanyolországon kívül regisztrált – vagyis külföldi rendszámú –, régebbi gyártmányú autók az önkormányzattól kérhetnek behajtási engedélyt a tiltott övezetbe, ennek hiányában őket is legalább 100 euró bírsággal sújtják. 2021-től a furgonok, a kamionok és a buszok régi évjárataira is kiterjesztik a behajtási tilalmat. A polgármesteri hivatal szerint
a csütörtökön életbe lépett behajtási tilalom 50 ezer gépkocsit érint, és 15 százalékkal csökkenti a nitrogén-dioxid-kibocsátást a katalán fővárosban.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Barcelonában Európa egyik legnagyobb – 95 négyzetkilométeres – korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre. Barcelonában már 2002 óta meghaladja a légszennyezettség a nemzetközi egészségügyi határértékeket, egy önkormányzati jelentés szerint 2010 és 2017 között évi átlagban 424 ember idő előtti halálát okozta a szennyezett levegő. Spanyolország fővárosban, Madridban tovább szigorítottak a történelmi városközpontban már egy éve érvényben lévő behajtási korlátozásokon, és kiterjesztették a tiltott övezet határait, ugyanakkor az még mindig jóval kisebb a barcelonainál. Az új évtől nem közlekedhetnek öregebb dízelüzemű gépkocsik Belgium legnagyobb városaiban. Brüsszelbe legfeljebb Euro-4-es környezetvédelmi besorolású dízelautók hajthatnak be, Antwerpenbe és Gentbe még ezek is csak díjfizetés ellenében és korlátott időtartamra. A benzin- és gázüzemi autók csak akkor hajthatnak be a három belga nagyvárosba, ha legalább az Euro-2-es normát teljesítik. A belga autóklub szerint a behajtási tilalom a dízelautók 17 százalékát érinti. A fővárosban, Brüsszelben a jogszabály betartását automatikusan ellenőrzik a térfigyelő kamerák.

Az ausztrál tüzek barnára színezték Új-Zéland hófehér gleccsereit

Pion István
Publikálás dátuma
2020.01.02. 12:10
Ferenc József gleccser
Fotó: @Rachelhatesit / Twitter
A hamu és a pernye felgyorsítja az amúgy is problémát jelentő olvadást is.
Új-Zélandon a hófödte térségek és a gleccserek barnává váltak, ugyanis az ausztrál erdő- és bozóttüzek pernyéje és hamuja elszáll egészen a szigetországig - írja a Guardian. Egy szakértő szerint mindez akár 30 százalékkal növelheti a gleccserek olvadását az idei szezonban. Szerdán a helyi lakosok sok helyen ébredtek narancssárga ködre és vöröslő napfelkeltére, miután kedden este az ausztrál tüzek füstjét Kelet felé kezdte sodorni a szél, és szálló hamu az ország nagy részén a napfényt is elfojtotta, legalábbis jelentősen csökkent a napsütés ereje. Csütörtökre aztán a porrészecskék a hófödte hegycsúcsokat és a gleccsereket is karamell árnyalatúra változtatták. Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a környezetre gyakorolt ​​hosszú távú környezeti hatások miatt.