Előfizetés

Titokzatos vírus okozta tüdőgyulladás terjed Közép-Kínában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 16:52

Fotó: Peng Zhaozhi / Xinhua News Agency
A fertőzés egy halpiacról indult ki.
Egy eddig ismeretlen tüdőgyulladást okozó vírus fertőzött meg 59 embert a közép-kínai Vuhanban a helyi hatóságok vasárnapi közlése szerint. Hongkongban nyolc embert kezelnek lázzal és légzőrendszeri tünetekkel, miután látogatást tettek az érintett kínai városban - írja a South China Morning Post című hongkongi lap. A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnap hangsúlyozták: sem atípusos tüdőgyulladásról (SARS), sem pedig a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttesről (MERS) nincsen szó, de a vírustörzs végleges azonosítása még folyamatban van. Bár a fertőzöttek száma 15 fővel nőtt az utóbbi két napban, a pénteki 11 emberhez képest már csak 7 ember állapota súlyos. A fertőzés egy helyi halpiacról indult el, a piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A fertőzötteken kívül 163, velük kapcsolatba került embert helyeztek orvosi megfigyelés alá. Az előzetes vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, és a fertőzötteket kezelő orvosi személyzet tagjai közül senki sem betegedett meg.

Önmérsékletet kér Ferenc pápa a harcra kész Irántól és Amerikától

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 16:03

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP or licensors
A háború csak pusztítást hoz - figyelmeztetett a katolikus egyházfő, aki a Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölése után kialakult feszültséget próbálta csillapítani.
A világ több részén borzalmas feszültség érezhető. "A háború csak halált és pusztítást hoz" - mondta Ferenc pápa vasárnap délben, a Szent Péter téren tartott beszédében. A katolikus egyházfő minden az új háborús helyzetben érintett mindkét féltől  - a tábornokának halála miatt bosszút hirdető Irántól az eseteleges bosszú megtorlására kész Egyesült Államoktól  - azt kérte, hagyja nyitva az ajtót a párbeszéd előtt, tanúsítson önfegyelmet és kerülje az ellenségeskedést. Ezután néma imára szólította fel a Szent Péter téren levőket.
A pápa a Kászim Szulejmáni iráni hírszerző főnök megölése miatt kialakult nemzetközi feszültséget próbálta enyhíteni beszédével. Az iráni tábornok halála után a szentszéki szóvivő is jelezte, hogy az egyházfő folyamatosan követi a közel-keleti térség eseményeit. A Vatikánt többek között a Teheránban szolgáló apostoli nuncius tájékoztatja a fejleményekről. Január 6-án, hétfőn Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutat be misét Vízkereszt ünnepén, amely Olaszországban egyházi és állami ünnep is egyben - írja az MTI.

Kínában már 35 ezer kilométer hosszú a nagysebességű vasúthálózat

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.05. 12:06

Fotó: Yang Shiyao / Xinhua News Agency
Tavaly 3 milliárd 570 millió ember utazott a kínai vasúton.
Kínában a nagysebességű vasúthálózat hossza mintegy 35 ezer kilométer, ami csaknem 70 százaléka a világhálózatnak. A kínai államvasutak adatai szerint tavaly a nagysebességű vonalak hossza 5 ezer kilométerrel nőtt, idén várhatóan további 2 ezer kilométerrel bővül. A teljes kínai vasúthálózat hossza 139 ezer kilométer volt a múlt év végén, amit az idén 4 ezer kilométerrel növelnek. A kínai vasutaknak tavaly 3 milliárd 570 millió utasa volt, 7,7 százalékkal több a 2018. évinél. Tervek szerint az utasszám idén 3 milliárd 850 millióra emelkedik.