Előfizetés

Havi nettó 120 ezret is veszíthet egy tanár a szűkmarkú bérszámfejtés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 21:34
Képünk illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A pedagógusok fizetését még mindig a 2014-es minimálbér alapján számolják ki, ez pedig hónapról hónapra óriási kiesést jelent.
Sokkal többet is kereshetnének a tanárok, ha nem a 2014-es minimálbér alapján számítanák ki a fizetésüket – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekvédő szervezet számításait az RTL Klub Híradója idézte.
Mint emlékeztettek rá, egy pályakezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező tanár fizetése most bruttó 210 ezerre emelkedett a garantált bérminimum növelése miatt. 
Csakhogy a pedagógus béreket még mindig az öt évvel ezelőtti, 101 ezres nettó minimálbér alapján számítják, és nem az idei 161 ezres nettó szint szerint.

A PDSZ úgy számol, hogy: 
  • egy 20 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanár havi nettó 106 ezer forinttal kereshetne többet,
  • az egyetemi végzettséggel húsz éve dolgozó tanár pedig nettó közel 120 ezer forinttal többet vihetne haza,
ha a tanári bérszámfejtés az aktuális minimálbéren alapulna. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csatorna kérdésére úgy válaszolt, szerintük 2010 óta majdnem 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, de készek a további bértárgyalásokra.

Újabb három évig egy Mészáros-közeli cég kezelheti a közmédia reklámidejét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 20:25

Fotó: Népszava
Két közbeszerzési eljárás kellett hozzá, hogy az MSC Magyarország befusson a tenderen, a másodikra már csak őket hívták meg.
További három évig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Media Services Company Magyarország Kft. (MSC) értékesítheti a közmédia reklámidejét és reklámfelületeit, erről Hadházy Ákos írt szombaton Facebook-oldalán - a bejegyzést a 24.hu idézte először.
A vonatkozó szerződést (a dokumentum ide kattintva elérhető) 2019. december 31-én kötötték meg a felek, és ennek értelmében a felcsúti cég évente több százmillió forintot kaszálhat. A politikus azt írta, hogy
Már az eljárás is nagyon furcsa volt, hiszen két közbeszerzést is lefolytattak: az elsőn csak az MSC adott ajánlatot és érvénytelenül zárult, a másodikra pedig – a Közbeszerzési Hatóság engedélyével! – csak az MSC-t hívták meg.

Az MSC az Atmedia leányvállalata, amelynek Mészáros Lőrinc mellett a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András a tulajdonosa. Az Atmedia mára a legnagyobb sales house lett, ők értékesítik a legtöbb tévécsatorna reklámidejét. Mint Hadházy Ákos emlékeztet, a közmédia 2018-ban is jelentős, 1,3 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el, annak ellenére, hogy 72, 3 milliárd forintos állami forrásból működhettek (Hadházy ugyanakkor több mint 100 milliárdot említ bejegyzésében) és még a reklámból is volt bevétele. 

Hideggel nyit a hét, de alapvetően napos idő lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 16:03

Fotó: Shutterstuck
A jövő héten sem várható érdemi havazás, jellemzően száraz lesz az idő. A hideg hétkezdet után melegedésre lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Hétfőn alapvetően gyengén felhős, napos idő lesz, csapadékra nem kell készülni. Éjszaka túlnyomóan derült időre van kilátás, csak elvétve lehetnek felhősebb körzetek. Alapvetően gyengén felhős, napos idő lesz, átmeneti felhősödés főként az északi, északkeleti megyékben lehet, azonban csapadékra nem kell készülnünk. Vasárnap a késő délutáni óráktól fokozatosan mindenütt mérséklődik az északnyugati szél, hajnaltól már csak a Tiszántúlon lehet élénk a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között várható. A hidegebb az északi völgyekben, a derült, szélcsendes területeken lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0, +4 fok között alakul.  Kedden hajnalban, reggel párásság, ködfoltok előfordulhatnak, de napközben javulnak a látási viszonyok, majd napos idő várható, csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul, de a szélvédett völgyekben mínusz 12 fok is lehet. A nappali maximumok 0 és plusz 6 fok között alakulnak. Szerdán túlnyomóan derült, napos idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 8 fok között várható. Csütörtökön legfeljebb néhány órára süt ki a nap. Délelőtt néhol előfordulhat gyenge havazás, gyenge ónos eső. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és plusz 2, a maximumhőmérséklet plusz 2 és 9 fok között valószínű. Pénteken hajnalban átmenetileg párássá, ködössé válhat a levegő, majd napközben javulnak a látási viszonyok, többnyire napos, csapadékmentes idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és 8 fok között alakul. Szombaton és vasárnap hajnalban párásság, köd képződhet, majd napközben javulnak a látási viszonyok. Napközben napos, csapadékmentes idő várható. A leghidegebb órákban szombaton mínusz 5 és plusz 2, vasárnap mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok szombaton plusz 3 és 8, vasárnap plusz 1 és 7 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.