szigorítás;migráció;győri gyilkosság;Varga Judit;

2020-01-06 20:59:04

A kormány kezdeményezi a feltételes szabadlábra bocsátás módosítását - de ebbe is belekeverték a migrációt

És még a gender-elméletet is. Varga Judit igazságügyi miniszter összegezte a győri kettős gyerekgyilkosságról készült jelentést.

Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását - jelentette be hétfőn a tárca minisztere, Varga Judit egy Facebook-videóban. Mint mondta, a módosításnak az a célja, hogy azt, aki más életére tör, ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani.

A miniszter összegezte a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait is, előtte pedig kitért rá, hogy mélyen megrázták a történtek, és igazságügyi miniszterként az erőszakkal szemben zéró toleranciát képvisel, majd bejelentette, hogy a Kúria elnökénél kezdeményezte az élet elleni bűncselekmények ítélkezési gyakorlatának áttekintését, és hogy a nők és a gyermekek kiemelt védelme érdekében felülvizsgálják a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatát, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

"2020 az áldozatsegítés éve az igazságügyi tárcánál" - mondta a miniszter. Hozzátette: ennek jegyében megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait; erre idén 600 millió forintot költenek. Céljuk, hogy az elkövetők szigorúbb büntetést kapjanak, és minden bajba jutott magyar állampolgár megfelelő védelemben részesüljön.

A miniszter szerint azonban az Isztambuli egyezménynek (vagyis az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezménynek a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben) az ügyhöz semmi köze. Egészen pontosan így fogalmazott:

Mint ismert, a győri kettős gyerekgyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is, őt a férfi nem bántotta.