Előfizetés

Napokon belül elküldték az őröket, akik beengedték Szélt és Hadházyt az Emmibe

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.01.08. 08:40
Balról jobbra Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett országgyűlési képviselők az Emmi recepcióján.
Fotó: Szél Bernadett / Népszava
„Stratégiai szempontok” – ezzel magyarázta a biztonsági cég, hogy több őrt is áthelyeztek a politikusok váratlan látogatása után.
Napokon belül máshová helyeztek több biztonsági őrt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai székházából azok közül, akik még decemberben beengedtek az épületbe három független országgyűlési képviselőt, Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Szabó Szabolcsot. Erről maguk a politikusok értesültek, akik december 10-én azért látogattak el váratlanul a minisztériumba, hogy a Nemzeti Alaptantervről tárgyalhassanak illetékesekkel.  
Hadházy és Szél ezután Rétvári Bencétől, az Emmi parlamenti államtitkárától szerette volna megtudni, hogy milyen cég, milyen indokkal és hány biztonsági embert küldött el a Szalay utcai székházból; ő azonban szűkszavúan csak annyit felelt, hogy „A minisztérium őrzés-védelme nem a minisztérium hatáskörébe tartozik” (erről korábban a hvg.hu is írt). Vagyis, az államtitkár annyit sem árult el, hogy ki védi az épületet – pedig nem kellett volna mást tennie, mint ránéznie a portások egyenruhájára.
Mi ezt megtettük Rétvári helyett: a helyszínen készült, lapunkhoz eljuttatott fotón tisztán kivehető a céglogó a vagyonőr egyenruháján. Ennek alapján a biztonságiak a PFM Holding Zrt. vállalatcsoportnak vagy a csoport valamelyik cégének dolgoztak.

Hiszen jutalmat is kapott

Megkerestük a cégcsoportot, hogy választ kapjunk az ellenzéki politikusok által hiába feltett kérdésekre. Levelünkre Marton László, a holding stratégiai igazgatója válaszolt, akitől megtudtuk, hogy az érintett alkalmazottakat a csoporthoz tartozó Hunexteam Kft. alkalmazza, és valóban történtek áthelyezések – de nem a politikusok beengedése miatt, hanem „egyéb más stratégiai szempontokból”.
Hogy mik ezek a szempontok, azt Marton nem részletezte – azt se árulta el, hány áthelyezett őrről van szó – ám visszautasította a (meg sem fogalmazott) feltételezést is, hogy a vagyonőröket büntetésből küldték volna el. Szerinte már csak azért sem lehet szó szankcióról, mert az egyik érintett vagyonőr tíz nappal a történtek után év végi jutalmat kapott. Válaszából viszont az is kiderül, hogy az illetőt napokon belül elmozdították a Szalay utcai székházból.
A stratégiai igazgató nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy a Hunex Team mekkora összegért védi a minisztériumi épületet; ehelyett az őrzés-védelmi szerződésekért felelős Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) irányított minket. Ez azért furcsa, mert a nyilvánosan elérhető közbeszerzési dokumentumok szerint éppen Marton volt az, aki a Hunex ügyvezetőjeként átláthatósági nyilatkozatot küldött az őrzési szolgáltatást megrendelő főigazgatóságnak. A megbízásra vonatkozó kérdéseinket mindenesetre elküldtük a KEF-nek is; ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

26 milliárdos megbízás landolt a kormányközeli vállalkozóknál

Hogy jelentős összegről lehet szó, az így is sejthető. Az Átlátszó írta meg, hogy
a KEF 2017 októberében 26 milliárd forint értékben írt ki nyílt pályázatot állami tulajdonú épületek őrzésére.

A három évre szóló tendert közös ajánlattevőként a belügyminiszter volt cége, vagyis a Civil Biztonsági Zrt, a Hunex Team, a Valton-Sec Kft. és a PFM Biztonsági Kft. nyerték el. A Hunexben is szerepet vállaló Marton László az Opten cégadatbázisa szerint közel öt éven át volt a PFM Biztonsági Kft. ügyvezetője. Arról pedig már a G7 számolt be, hogy Marton 2010 és 2012 között vezérigazgatóként vezette a Civil Biztonsági Zrt.-t, miután Pintér Sándor belügyminiszter kiszállt a cégből. Nem mellékes, hogy az Opten cégadatbázisa szerint a PFM Holdingban és a PFM Zrt.-ben egy ideig tulajdonos volt a Tasnádi László volt rendészeti államtitkár tulajdonában és irányítása alatt álló BLK Corporation Kft. is - az egykori III/II-es tiszt Tasnádi Pintér bizalmi emberének számít, és jelenleg is a Civil Biztonsági Zrt. vezérigazgatója. A Valton-Sec esetében is ismert a  kormányközeli kapcsolat: a jól menő biztonsági cégben kisebbségi tulajdonos Bessenyei István, akinek Felhő utcai villájáa költözött a Rogán-család, később pedig kiderült, hogy a luxusingatlant az azóta elvált asszonynak számító Rogán Cecília bérli.

Navracsics szerint egy éven belül eldől a Fidesz sorsa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.08. 08:24
FOTÓ: THIERRY CHARLIER / AFP
Minden azon múlik, hogy a kormánypárt idén képes lesz-e megszólítani a bizalmatlan szavazókat- mondta a kormánybiztos.
A következő egy évben eldől a Fidesz és a kormány sorsa, sok múlik azon, hogy képesek-e a korrekcióra – mondta a jobbikos N1TV-nek Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program koordinálásáért felelős kormánybiztos egy veszprémi rendezvényen (a videót a 444.hu szúrta ki).
Navracsics szerint a Fidesz valóságérzékelési problémájának egyik jele lehet az önkormányzati választás néhány váratlan eredménye, például a budapesti, és szerinte
a Fidesznek egy éve van arra, hogy megszólítsa azokat, akik eddig nem rájuk szavaztak.

A volt igazságügyi miniszter és EU-s biztos utalt Török Gábor politológus Népszavának adott interjújára is: szerinte Török ebben azért sorolhatta őt Lázár Jánoshoz hasonlóan a párt belső ellenzékéhez, mert „azt mindenki tudja”, hogy az ő gondolkodásmódja nem „a mostani Fidesz főáramához tartozik”. A Népszavának nyilatkozó ismert politológus a kormánypárt belső ellentéteire hívta fel a figyelmet. Mint rámutatott „A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép”

Botrányos kinevezés a közrádióban

Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.08. 08:05

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Mucsányi Marianna helyett Siklósi Beatrix lesz a Kossuth Rádió csatornaigazgatója. A Papp Dániel vezette Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rövid közleményben jelentette be, hogy Mucsányi „három év után, közös megegyezéssel” távozik posztjáról. Tiltakoznak a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ellenzéki delegáltjai.
Előzőleg a Media1 írt arról, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt Mucsányinak mennie kell az állami rádió éléről. Férjét, Szadai Károlyt ugyanis a kormánypárti többség nemrég beválasztotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsába. Siklósi Beatrix, aki eddig a köztévé M5 csatornaigazgatója volt, kétes hírnevet szerzett a szakmában. A kétezres évek elején az antiszemita nézeteiről ismert David Irving történészt behívták abba az Éjjeli menedék című tévéműsorba, amelynek szerkesztője és műsorvezetője volt. 2009-ben a Magyar Gárda tagjainak jelenlétében, Horthy Miklós budapesti bevonulásának évfordulóján kitüntetést vett át a szélsőjobboldali ifjabb Hegedűs Loránt református lelkésztől. A hvg.hu később gazdag csokrot gyűjtött azokból a rasszista viccekből, náci-nyilas portálokról származó megosztásokból, amelyeket Siklósi a közösségi oldalán tett közzé. A nagy egyházak tiltakozással fogadták, amikor Siklósi Beatrixot 2014 őszén a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztőjévé nevezték ki a köztévében. Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Mazsihisz elnöke közös levelet küldött Szabó László Zsoltnak, az MTVA akkori vezérigazgatójának. „Siklósi Beatrix szerkesztő úrhölgy személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására” – az azóta megszüntetett Népszabadság által ismertetett levélben a felekezeti vezetők így fejezték ki megdöbbenésüket, és arra kérték az MTVA vezérigazgatóját, hogy azonnal vonja vissza a döntést. Szabó László Zsolt eleget tett a felszólításnak: Siklósi Beatrix maradt ugyan főszerkesztő, de a vallási témák elkerültek tőle. Az akkori aláírók közül ketten (Bölcskei Gusztáv és Gáncs Péter) ma már nem töltenek be egyházvezetői pozíciót. Erdő Péter jelenleg nem elérhető, katolikus forrásokból ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bíboros részéről most nem várható tiltakozás. Korábban más volt a helyzet, hiszen Siklósi Beatrix kinevezése a vallási területre is szólt: ilyen esetekben egyeztetni kell az egyházakkal. Ezúttal valószínűleg a Mazsihisz sem fog tiltakozni, de – mondta lapunknak Heisler András – a jövőben „fokozottan figyelünk rá”, hogy a Kossuth Rádió mennyiben tesz eleget a közszolgálatiság kritériumainak.

Ellenzéki tiltakozás

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ellenzéki delegáltjai – Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté – közleményben tiltakoztak. A kuratórium következő ülésén kezdeményezni fogják, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix kinevezését a Kossuth Rádió élére.