Baranyi Krisztina;családon belüli erőszak;Isztambuli Egyezmény;védett lakások;

2020-01-07 15:24:44

Védett lakásokkal segít a családon belüli erőszak áldozatainak Baranyi Krisztina

Ferencváros arra kéri a többi magyar önkormányzatot is, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása is újra a parlament elé kerül majd.

"Ferencvárosban mostantól Magyarországon eddig egyedülálló módon önkormányzati lakásokban biztosítunk »védett lakásokat« a családon belüli erőszak áldozatainak és tájékoztató kampányt indítunk a témában" - jelentette be kedden közösségi oldalán Baranyi Krisztina, a budapesti IX. kerület polgármestere. A bejelentéssel egyidőben Ferencváros közösségi oldala arról írt:

Ez esetben az áldozatok távolabbra, egy másik városba tudnának költözni veszélyt jelentő lakhelyükről. Arra, hogy mikortól lesznek elérhetőek a védett lakások, az önkormányzat jelenleg még nem tud választ adni. Mint írták a bejelentés alatt: "minél hamarabb".

A ferencvárosi közleményből kiderül továbbá, hogy Csárdi Antal országgyűlési képviselő újra kezdeményezni fogja a parlamentben a Magyarország részéről már 2014-ben aláírt, ám a kormánypárt által az országgyűlésben azóta többször leszavazott Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Az Európa Tanács egyezményének célja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása.

Még vasárnap írt arról Baranyi, hogy alig pár nap telt el az újévből, de már két nőt öltek meg párkapcsolati erőszakban Magyarországon. "Ezen kívül minden bizonnyal ezrek kapták meg a szokásos napi verés- és kínzásadagjukat, további tízezreket gyaláztak, mocskoltak szóban, véget nem érően" - folytatta, hozzátéve: a hatóságoknak még protokolljuk sincs arra, mit kellene tenni, ha bejelentést kapnak egy bántalmazott nőtől. Utalt Varga Judit néhány órával korábbi, többek közt a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeinek szigorításáról szóló közleményére is, amikor kijelenti:

A családon belüli erőszak ügye úgy tűnik, olyan mértéket öltött a 2019-es "családok éve" alatt, hogy már a kormány ingerküszöbét is elérte. Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter egy videót töltött fel közösségi oldalára, amin a parlament körül sétálva, drámai zenei kíséret mellett beszél arról, mennyire megrázza például a tavaly decemberi győri családirtás. A videóban szigorúbb büntetést ígér a lebukott elkövetőknek, valamint megígéri, hogy 600 millió forintból megduplázzák az Áldozatsegítő Központok számát.

Varga és a kormány tehát a családon belüli, illetve a nők elleni erőszak ügyét a büntetés oldaláról közelíti meg, nem pedig a megelőzés felől. Annak ellenére, hogy ezek az esetek szakemberek bevonásával visszaszoríthatóak lennének, az igazságügyi minisztérium nem kezeli őket külön, csak a többi törvény- és szabálysértéssel összemosva. Ugyan az Isztambuli Egyezmény ajánlásai kifejezetten az ilyen ügyek kezelésében nyújtanának támaszt a hatóságoknak, de továbbra sem várható az egyezmény ratifikálása: Varga szerint a magyar jogrendszer "hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít" annál. A közlemény - és a magyar kormány - szerint további bűne az Isztambuli Egyezménynek, hogy "migrációt támogató", illetve, hogy a társadalmi nem (gender) fogalmának használatával utalást tesz arra, hogy a nemi szerepek változékony dolgok, tanult viselkedési formák.