Előfizetés

Fenyeget és békejobbot is nyújt Irán, miközben Washington nem engedi külügyminiszterét az ENSZ ülésére

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.07. 16:01
Dzsavád Zaríf
Fotó: NOEL CELIS / AFP
Dzsavád Zaríf arányos választ ígér Szulejmáni meggyilkolásáért, míg helyettese azt bizonygatja, nem halott az atomalku sem.
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedden közölte: Washington megtagadta tőle a vízumot, amelyhez azért folyamodott, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén. Az iráni diplomácia vezetője az Isna félhivatalos iráni hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta:
Mike Pompeo "amerikai külügyminiszter állítólag azt mondta az ENSZ-nek: nincs ideje rá, hogy kiállítsa a vízumot".

Az iráni külügyminisztert a vietnami külügyminiszter hívta meg a Biztonsági Tanács csütörtöki New York-i ülésére, amelynek témája a világszervezet alapokmánya. A tárcavezető amerikai útja lehetővé tette volna, hogy nagy nyilvánosság előtt bírálja a Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni amerikai likvidálását.

Terrorveszélyre hivatkozva bújt ki kötelessége alól Washington

Az Egyesült Államok az 1947-es ENSZ-székhelymegállapodás értelmében köteles biztosítani a vízumot a világszervezetet felkereső külföldi diplomaták részére. Washington azonban hangsúlyozta, hogy biztonsági vagy külpolitikai okokból, illetve terrorveszély miatt megtagadhatja a beutazás engedélyezését.
Az Egyesült Államok tavaly nyáron az ENSZ épülete, az iráni ENSZ-misszió, az iráni ENSZ-nagykövet rezidenciája és a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér közé korlátozta az iráni diplomaták mozgásterét, valamint pénzügyi és utazási szankciókkal sújtotta Zarífot. A washingtoni külügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy az iráni külügyminiszter az elnyomó teheráni rezsim propagandájának terjesztője.

Fenyeget és békejobbot is nyújt Irán

Kászim Szulejmáni meggyilkolására arányos választ fog adni Irán - jelentette be szintén kedden Zaríf. A CNN hírtelevíziónak adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Hozzátette, véleménye szerint a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül országa ellen, amelyre Teherán arányos választ fog adni.
"Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump"

- fogalmazott a tárcavezető az amerikai elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve, miszerint az Egyesült Államok "talán aránytalan mértékben" fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, amennyiben Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását. Zaríf kijelentette: Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész "háborús bűncselekményeket" is elkövetni. "Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán" - mondta.
"Még nem halott" a 2015-ös iráni atomalku sem

- hangsúlyozta eközben Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes. Teherán kész ismét teljes mértékben eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt szankciókat.
A teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban az egyezségben foglalt előírásokat. Bár az Egyesült Államok által tavaly májusban egyoldalúan felmondott atomalku egyes rendelkezéseit Irán már korábban is megsértette, elemzők szerint a friss bejelentés válasz Szulejmáni meggyilkolására.

Törékeny remények a császárvárosban – Felesküdött az új osztrák kormány

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.01.07. 14:31

Fotó: ROBERT JAEGER / AFP
Szerdán már munkához látnak, a kísérlettel felérő tevékenységet egész Európa figyeli.
Kedden felesküdött az új osztrák kormány, a 17 miniszterből álló kereszténydemokrata-zöld koalíció. Kölcsönösen engedni akarják egymás „különútját, egyfelől a migrációt és az adócsökkentést, másfelől a környezet védelmét, s az államgépezet nagyobb átláthatóságát. A választási erőviszonyoknak megfelelően a 34 éves kancellár, Sebastian Kurz által irányított csapat 10 miniszterből áll és egy államtitkárból. A zöldeknek összesen négy tárca jutott, s ebben már benne van a párt vezetője, most már alkancellár Werner Kogler vezette hivatal, ahová a sport, a közigazgatási irányítás és a kultúra, művészet tartozik. Kogler mentesítésére államtitkári rangban a kultúra irányítását Ulrike Lunacek fogja végezni, aki korábban az Európai Unióban töltött be magas tisztségeket.Ő állt rövid ideig a párt élén, amikor 2017-ben a környezetvédők, főleg belső konfliktusok következtében kiestek a parlamentből. Idén tértek vissza, 14 százaléknyi szavazatot szerezve a szeptember végi választásokon. „Ez a nap a köztársasági elnöké” – írták az újságok a 76 éves Alexander Van der Bellenről, konstatálva, hogy három éve tartó elnöksége alatt kedden eskette fel az ötödik kormányt, sikerrel birkózott meg az előző évek válságaival. Az államfő fesztelen volt és professzionális, igyekezett komolyságra bírni a zöld minisztereket, feledtetve, hogy 10 évig ő volt a környezetvédő politikai csapat vezetője. Van der Bellen már elnökként ragadta magához a kezdeményezést 2019. májusában, amikor megbukott a néppárti-szélsőjobboldali szabadságpárti kormány. Az elnök szakértői kormányt szervezett, élén az alkotmánybíróság első emberével, pontosabban asszonyával, Brigitte Bierleinnel. A szakértők fenntartották az állami élet folyamatosságát, stratégiai döntést igyekeztek nem hozni, s most csendben-rendben átadták a hatalmat a Sebastian Kurz vezette kormánynak. Az átmeneti kormány egyetlen tagjaként a külügyminiszter Alexander Schallenberg került be az új csapatba, nem kis meglepetésre azonban tőle, a tapasztalt diplomatától elvették az európai ügyeket, amely a kancellári hivatalba került a miniszteri rangú néppárti Karoline Edtstadlerhez,Kurz lojális hívéhez. A zöldek vezetője nyakkendő nélkül, de napszemüvegben érkezett az elnöki palotába, a környezetvédők szupertárcáját irányító Leonore Gewessler, a Global 2000 környezetvédő szervezet volt elnökeként pedig kerékpárral. Gewessler kezében lesz a zöldek kormánytevékenységét meghatározó környezetvédelem, a közlekedés, az infrastruktúra, az energiaszektor vezetése, azon kell dolgoznia, hogy a gazdaság és a környezet érdekeit harmonizálja, ahogy hivatalosan mondják, az ökonómia és az ökológia összehangolása.
Szerdán már munkához lát az új kormány, a kísérlettel felérő tevékenységét egész Európa figyeli. A Sebastian Kurz által irányított ÖVP ugyanis nem egyszerűen konzervatív, de előző koalíciós partnerétől, a szabadságpárti kékektől a migráció, a menekültek, a biztonság kérdésében már már szélsőségesnek mondható javaslatokat, intézkedéseket vett át. Lenyelette például a baloldali értékeket valló zöldekkel, hogy egy hónapra letartóztathatók olyan migránsok, akik még nem csináltak semmit, de a hatóságok gyanúsnak tartják viselkedésüket. Ez volt az egyik olyan intézkedés, amely számos környezetvédőt megrémített. Hogy szombati kongresszusukon – a civilszervezetekkel is meghitt viszonyt ápoló – párt küldöttei mégis 93,1 százalékban mondtak igent arra, hogy megpróbálnak közösen kormányozni a lélekben idegen ÖVP-val, az Kogler érveinek volt köszönhető. A pártjában példátlan népszerűségnek örvendő politikusnak sikerült meggyőznie a vele azonosan gondolkodókat, hogy csak szerepvállalásukkal tarthatják távol a hatalomtól a szélsőjobbot, de arról is, hogy a klímaválság felerősödésének időszakában új gondolkodás felé tudják vezetni Ausztria és talán Európa lakóit. Kogler úgy fogalmazott, hogy a vita a most súlyos erőfölényhez jutott néppárttal mindennap folytatódni fog. A zöld párt addig marad hatalmon, amíg bízhat benne, hogy illúzióiból valóság lesz. A zöldekhez hasonló méretű két további parlamenti párt, a szociáldemokraták és a szabadságpártiak nagyon figyelnek. A válsággal küzdő SPÖ nem szeretné, ha a szociális kérdéseket elcsennék tőlük a zöldek. A szélsőjobboldaliak viszont a volt partner, a néppárt „ártatlanságát” vigyázzák, nem fertőzi meg őket az ökológia. Azt remélik, hogy a kísérleti kormány legfeljebb két évig húzza, s utána ők térhetnek vissza a koalícióba.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.