helyettes államtitkár;Novák Katalin;Rácz Zsófia;Mr. Rick;

Rácz Zsófia átvette nem diplomához kötött állami kinevezését - a 22 éves tanuló videón mondta el, miért ő

Háttérzeneként édesapja, Mr. Rick Zárjon be a gyár című slágere szólt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki szerdán Rácz Zsófiát - jelentette be szerdán az MTI-nek Novák Katalin. A minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hozzátette: Rácz Zsófia feladata az lesz, hogy a magyar fiatalok álláspontját, véleményét, szempontjait meghallja, megértse és a megfelelő csatornákon keresztül azokat továbbítsa a döntéshozó fórumokhoz.

Az államtitkár-helyettes a kormányzat által a magyar fiataloknak kínált lehetőségeket olyan formában fogja megosztani és ismertetni az érintettekkel, ahogy azt ők "megértik, meghallják" - tette hozzá Novák, megemlítve az ingyenes nyelvvizsga és KRESZ-vizsga megszerzésének lehetőségét, az otthonteremtéssel, családalapítással kapcsolatos programokat, külföldi ösztöndíjakat, tehetséggondozó és szakképzési programokat.

Novák szerint azért esett a választás a 22 éves Rácz Zsófiára, mert - a kormányzat megítélése szerint - fiatalként maga is alkalmas arra, hogy meghallgassa, meghallja, értse és képviselje a fiatalokat.

Korábban a Népszava is megírta, hogy Rácz kinevezéséhez törvényt kellett módosítania a Fidesznek, ugyanis az államtitkár-helyettesi pozíció korábban diplomához kötött állás volt. Most már nem az.

Rácz Zsófia kinevezésével egy időben Facebookon tett közzé egy beköszönő videót, amiben arra a kérdésre igyekszik válaszolni, hogy miért nevezték ki őt helyettes államtitkárrá. A válasz így hangzik:

"Azért, mert nem csak hallak, hanem értelek is."

A videóban egyébként Rácz Zsófia édesapjának egyik dala szól. A kilencvenes évekből a magyar pop egyik kitörölhetetlen emlékeként itt maradt popszám, a Zárjon be a gyár előadója Mr. Rick.