Előfizetés

Kerülnék Iránt a légitársaságok, egy oda tartó Lufthansa-gép inkább vissza is fordult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.10. 08:20

Fotó: Sputnik / Stringer
Azután hozták meg a döntést az út kihagyásáról, hogy kiderült: az amerikai titkosszolgálat szerint lelőtték az ukrán repülőt.
Az ukrán gép iráni katasztrófája után több légitársaság is úgy döntött, elkerüli az iráni légterét, írja a hvg.hu. A Lufthansa például csütörtökön még útnak indította a Frankfurtból Teheránba tartó járatát, a menetrend szerint 13 óra 30 perckor esedékes indulás helyett az LH600-as járat végül 17:53-kor szállt fel a német városból.
Ám csütörtök este érkezett a hír, hogy az amerikai titkosszolgálat vizsgálata szerint a magyar idő szerint szerdán lezuhant ukrán gép nem motorhiba, hanem rakétatalálat miatt robbant fel. Hírszerzési források szerint a repülőt vélhetően tévedésből lőtte le az iráni légierő. A lelövés pillanatáról csütörtök éjjel előkerült egy videó is.
Miután ez kiderült, Lufthansa azonnal visszafordította a járatát.

Hongkongi tüntetések: népbetegség lett a poszttraumás stressz és a depresszió

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.10. 08:02
A hongkongi tüntetések egy 22 éves áldozatának emlékhelye
Fotó: PHILIP FONG / AFP
Csak háború, terror és természeti csapások után olyan elterjedtek a mentálhigiéniás problémák egy társadalomban mint most Hongkongban.
Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban az immár hét hónapja húzódó tüntetéshullám nyomán - derül ki a The Lancet című egészségügyi szaklapban publikált egyik felmérésből. A hongkongi kutatók által végzett felmérés adatai szerint
  • minden harmadik hongkongi felnőttnél jelentkeztek a poszttraumás stressz (PTSD) egyes tünetei;
  • és a lakosságának emellett mintegy 11 százalékánál léphetett fel depresszió a múlt év során.
A depresszió megnyilvánulása ezzel ötszöröse a 2009 és 2014 között regisztrált 2 százaléknak. A mentális betegséggel küzdők száma összesen hatszor nagyobb volt, mint a 2015-ös Occupy demokratapárti mozgalom után. A tanulmány szerzői szerint a mentálhigiéniás problémák széleskörű jelenléte a társadalomban olyan mértékű, mint amilyen jelentős természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások után szokott fellépni.
A felmérést végző kutatók az adatok tükrében azt javasolták a hongkongi kormányzatnak, hogy tegyen lépéseket a mentálhigiéniai ellátás fejlesztése érdekében. Számításaik szerint ugyanis a közellátásban ezen a területen csaknem 12 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem orvostudományi karának rektora, aki maga is közreműködött a felmérésben, a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapnak arról beszélt:
Hongkong nem rendelkezik elegendő forráshoz ekkora mértékű mentálhigiéniás probléma kezelésére.

A Lancetben publikált felmérés az eddigi legnagyobb léptékű, amit Hongkongban a lakosság mentális egészségének feltérképezésére végeztek: több mint 18 ezer 18 éven felüli hongkongival töltettek ki kérdőíveket. Emellett a vizsgált időszak tekintetében is a legnagyobb terjedelmű volt a kutatás, ugyanis az elmúlt tíz év, vagyis a 2009 és 2019 közötti periódus adatait hasonlították össze.
Hongkongban immár hetedik hónapja zajlik a tüntetéshullám a kínai befolyás ellen, a kormányzó leváltásáért, az elfogott és elítélt tüntetőkért, valamint a rendőri brutalitás független kivizsgálásáért. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások, amelyek során a rendőrség többször éles lőszert is használt, de maszkos ismeretlenek csoportjai is büntetlenül végigverték már a demonstrálókat, valamint késes támadás is történt ellenük. A másik oldalon Molotov-koktélok, utcakövek, íjak kerültek elő fegyverként. A novemberi helyhatósági választáson elsöprő győzelmet arattak a demokrata jelöltek Peking támogatottjaival szemben, aminek bár nem sok gyakorlati következménye lehet a hongkongi politikai rendszer sajátosságai miatt, mindenképpen megmutatja: a lakosság a tüntetések oldalán áll.

Trumpnak a képviselőház: háborúsdit csak felügyelet mellett

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.10. 07:37
Trump Ohioban
Fotó: Kyle Mazza / Anadolu Agency
Határozati javaslatban tiltanák meg az elnöknek, hogy engedély nélkül támadjon Iránra. A javaslat vélhetően elbukik a szenátuson.
Éljenzéssel és dübörgő tapssal fogadták hívei Donald Trump amerikai elnököt Ohióban, ahol egy kampányrendezvényen szokása szerint abszurd vádakkal vagdalkozva bírálta a washingtoni képviselőház demokrata párti politikusait. Részben a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni célzott dróntámadás miatt őt ért kritikáikért vett elégtételt szóban, részben pedig mert a demokrata párti többségű képviselőház csütörtök este olyan, egyébként nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amely korlátozná a hatalmát egy Irán elleni esetleges újabb csapásmérést illetően. Trump felvetette, hogy amennyiben előzetesen megvitatta volna a dróntámadás tervét demokrata párti törvényhozókkal - köztük Nancy Pelosi házelnökkel és a Trump szerint "kis ceruzanyakú" Adam Schiff képviselővel, a hírszerzési bizottság vezetőjével -, ők azonnal részleteket szivárogtattak volna ki. Trump a nem explicit mellette álló sajtót ismételten hamis hírek gyárainak minősítette. A rendezvényen arról is beszélt, hogy meglátása szerint csökken a munkanélküliség, nőnek a fizetések és az új amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezmény tovább erősíti majd az amerikai gazdaságot.

Háborúsdit csak felügyelet mellett

Az amerikai képviselőház határozati javaslatban megtiltotta Donald Trump elnöknek csütörtök este, hogy engedélye nélkül katonai erőt alkalmazzon Irán ellen. A demokrata többségű képviselőház 224:194 arányban, nagyjából párthovatartozás szerint szavazta meg a határozati javaslatot, amelyet a korábban hírszerzőként dolgozó, demokrata párti Elissa Slotkin képviselő terjesztett elő. Nyolc demokrata párti képviselő ellene voksolt, míg három republikánus a demokratákkal együtt támogatta.
A javaslatot a republikánus többségű szenátus szinte bizonyosan nem fogja elfogadni, viszont egy ettől független, de hasonló tartalmú határozatot megvitat majd.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ennek ellenére úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a határozat erős. "Amerika és a világ nem engedhet meg háborút" - hangoztatta Pelosi. Egyúttal megismételte korábbi álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat a Szulejmánit megölő támadásával "aránytalan és provokatív légicsapást hajtott végre Irán ellen a kongresszus megkérdezése nélkül, és ezzel veszélybe sodorva amerikaiakat".
A voksolás után Trump azt mondta: "a körülményektől függ majd", hogy az Irán elleni esetleges további katonai akciók előtt konzultál-e a kongresszussal.