Előfizetés

Videó kerülhetett elő arról, ahogy rakéta találja el a lezuhant ukrán utasszállítót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.10. 09:17

Fotó: Aref Fathi / dpa Picture-Alliance / AFP
A felvétel hiteles a New York Times szerint, azon az látható, amint rakétatalálat éri Teherán mellett az ukrán gépet.
Videó került elő arról, ahogy egy rakéta eltalál valamit, amit a New York Times a szerdán Iránban lezuhant ukrán repülőgépként azonosít. A lap szerint ez alátámasztja, hogy az Egyesült Államokkal konfliktusban álló Irán lőtte le a repülőt, 176 civillel a fedélzetén. A videó hitelességét műholdfelvétellel bizonyítják: a képsoron látható épületek és tárgyak alapján az a Teherán melletti Parand városban készült, abba az irányba fordulva, amerre a felszálló repülőt látni lehetett helyzetjelzője alapján. A robbanás látványa és hangjának érkezése közti különbség alapján azt írják, a távolság is megfelel az adatoknak.
A felvétel hitelességét a Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírócsoport is megerősítette, írja az MTI. A Bellingcat közleménye szerint szakértőik egy csoportja - akár a NYT - megmérte azt az időt, amennyi szükséges a kamerának a robbanás hangjának a rögzítéshez, megbecsülte a helyszín távolságát, ezt pedig összevetette a videó földrajzi helyzetének adataival és az ukrán járat repülési útvonalával.

Zelenszkij: "nem kizárt, de egyelőre nem megerősített"

Az ukrán államfő nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta a szerdai katasztrófát, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg, írja az MTI. Volodimir Zelenszkij számba véve a külföldi állami vezetők sajtónyilatkozatait, felszólította Ukrajna partnerországait, elsősorban az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát, hogy a katasztrófával kapcsolatos adataikat bocsássák a tragédia okait vizsgáló bizottság rendelkezésére. Közölte azt is, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. "Célunk a vitathatatlan igazság megállapítása. Ezt az egész nemzetközi közösség felelősségének tekintjük. Az emberi élet értéke fölötte áll minden politikai indítéknak" - fogalmazott az ukrán elnök.  

Egyre több jel mutat Iránra

A katasztrófa órákkal azután történt, hogy Irán - a Kászim Szulejmánival végző amerikai támadást megtorlandó - rakétákat lőtt ki két, amerikaiak által használt iraki katonai bázisra. Bár a teheráni hatóságok következetesen balesetről beszélnek, már csütörtökön több dolog alapján egyre inkább úgy tűnt, hogy egy tévedésből kilőtt iráni rakéta robbanthatta fel a Boeing 737-800-as utasszállítót. Amerikai hírszerzési források szerint egy kémműhold két rakéta infravörös villanásait érzékelte az érintett térségben, majd egy harmadik villanást is. A Pentagon és az iraki hírszerzés vezetői szerint a PS 752-es járat repülőt egy orosz gyártmányú TOR-rakéta találhatta el.
Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján "nagy valószínűséggel" egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan.
Az ügyet már korábban gyanússá tette, hogy a meghibásodás verziója mellett kardoskodó iráni légifelügyelet senkinek nem akarja kiadni a gép fekete dobozát, és ragaszkodnak hozzá, hogy a kivizsgálás Iránban történjen.

Irán: a találgatás egyetlen célja "sót szórni a fájdalmas sebbe"

Iráni tisztviselők kizárják, hogy rakéta csapódott az ukrán utasszállítóba. Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván az ilyen találgatás egyetlen célja "sót szórni a fájdalmas sebbe". Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában - derült ki az iráni média pénteki híradásaiból. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) megkapta a meghívást és kijelölték egyik munkatársukat, hogy segítse a vizsgálatot. 

Eddig három felvétel

Korábban a repülőgép földbecsapódásáról is megjelent egy felvétel, ezt a New York Times szerint a reptértől nagyjából északra, Teherántól délnyugatra készítették. Ezen nem rakéta-találat látható, hanem a már lángoló repülő ereszkedése, majd becsapódása.
A BBC Irán-szakértője Twitter-oldalán pénteken egy másik hasonlót is közzétett, melyen egy autóból láthatóak a lángoló repülő lezuhanásának másodpercei.
A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást. Összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Megrengetheti az iráni rezsimet, ha bebizonyosodik, hogy lelőtték a repülőt

Ha bebizonyosodik, hogy Irán lőtte le a repülőt, még ha az nem is szándékosan történt, annak drámai következményei lehetnek az iráni közvéleményben - spekulál az AP amerikai hírügynökség. Az iráni közvélemény a múlt héten jóformán egyként sorakozott fel a vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében. Ugyanakkor bőven vannak ellenségei is a rezsimnek, miután vérbe fojtották tavaly a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokat. Több száz ember meghalt a hatósági fellépések nyomán. A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért - írta az AP.

Kerülnék Iránt a légitársaságok, egy oda tartó Lufthansa-gép inkább vissza is fordult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.10. 08:20

Fotó: Sputnik / Stringer
Azután hozták meg a döntést az út kihagyásáról, hogy kiderült: az amerikai titkosszolgálat szerint lelőtték az ukrán repülőt.
Az ukrán gép iráni katasztrófája után több légitársaság is úgy döntött, elkerüli az iráni légterét, írja a hvg.hu. A Lufthansa például csütörtökön még útnak indította a Frankfurtból Teheránba tartó járatát, a menetrend szerint 13 óra 30 perckor esedékes indulás helyett az LH600-as járat végül 17:53-kor szállt fel a német városból.
Ám csütörtök este érkezett a hír, hogy az amerikai titkosszolgálat vizsgálata szerint a magyar idő szerint szerdán lezuhant ukrán gép nem motorhiba, hanem rakétatalálat miatt robbant fel. Hírszerzési források szerint a repülőt vélhetően tévedésből lőtte le az iráni légierő. A lelövés pillanatáról csütörtök éjjel előkerült egy videó is.
Miután ez kiderült, Lufthansa azonnal visszafordította a járatát.

Hongkongi tüntetések: népbetegség lett a poszttraumás stressz és a depresszió

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.10. 08:02
A hongkongi tüntetések egy 22 éves áldozatának emlékhelye
Fotó: PHILIP FONG / AFP
Csak háború, terror és természeti csapások után olyan elterjedtek a mentálhigiéniás problémák egy társadalomban mint most Hongkongban.
Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban az immár hét hónapja húzódó tüntetéshullám nyomán - derül ki a The Lancet című egészségügyi szaklapban publikált egyik felmérésből. A hongkongi kutatók által végzett felmérés adatai szerint
  • minden harmadik hongkongi felnőttnél jelentkeztek a poszttraumás stressz (PTSD) egyes tünetei;
  • és a lakosságának emellett mintegy 11 százalékánál léphetett fel depresszió a múlt év során.
A depresszió megnyilvánulása ezzel ötszöröse a 2009 és 2014 között regisztrált 2 százaléknak. A mentális betegséggel küzdők száma összesen hatszor nagyobb volt, mint a 2015-ös Occupy demokratapárti mozgalom után. A tanulmány szerzői szerint a mentálhigiéniás problémák széleskörű jelenléte a társadalomban olyan mértékű, mint amilyen jelentős természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások után szokott fellépni.
A felmérést végző kutatók az adatok tükrében azt javasolták a hongkongi kormányzatnak, hogy tegyen lépéseket a mentálhigiéniai ellátás fejlesztése érdekében. Számításaik szerint ugyanis a közellátásban ezen a területen csaknem 12 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem orvostudományi karának rektora, aki maga is közreműködött a felmérésben, a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapnak arról beszélt:
Hongkong nem rendelkezik elegendő forráshoz ekkora mértékű mentálhigiéniás probléma kezelésére.

A Lancetben publikált felmérés az eddigi legnagyobb léptékű, amit Hongkongban a lakosság mentális egészségének feltérképezésére végeztek: több mint 18 ezer 18 éven felüli hongkongival töltettek ki kérdőíveket. Emellett a vizsgált időszak tekintetében is a legnagyobb terjedelmű volt a kutatás, ugyanis az elmúlt tíz év, vagyis a 2009 és 2019 közötti periódus adatait hasonlították össze.
Hongkongban immár hetedik hónapja zajlik a tüntetéshullám a kínai befolyás ellen, a kormányzó leváltásáért, az elfogott és elítélt tüntetőkért, valamint a rendőri brutalitás független kivizsgálásáért. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások, amelyek során a rendőrség többször éles lőszert is használt, de maszkos ismeretlenek csoportjai is büntetlenül végigverték már a demonstrálókat, valamint késes támadás is történt ellenük. A másik oldalon Molotov-koktélok, utcakövek, íjak kerültek elő fegyverként. A novemberi helyhatósági választáson elsöprő győzelmet arattak a demokrata jelöltek Peking támogatottjaival szemben, aminek bár nem sok gyakorlati következménye lehet a hongkongi politikai rendszer sajátosságai miatt, mindenképpen megmutatja: a lakosság a tüntetések oldalán áll.