Előfizetés

Újabb tűzoltóval végzett az ausztrál tűzvész, katasztrófavédelmi programot ígér a miniszterelnök

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.12. 09:32
Szombat éjjel a tűzoltóknak köszönetet mondó képet vetítettek a Sydneyi Operaházra.
Fotó: SAEED KHAN / AFP
Tömegek követelnek lépéseket Morrisontól a klímakatasztrófa elkerüléséért, ám a megelőzés kérdése látszólag nem foglalkoztatja a kormányt.
Bill Slade, egyike a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgozó kevés hivatásos tűzoltónak, szombat éjjel halt meg a kelet-ausztrália Victoria állambeli Omeo közelében - közölte Chris Hartmann, a victoriai tűzoltó-parancsnokság erdőtüzekért felelős részlegének ügyvezető igazgatója. A hatvanéves, kétgyermekes családapát novemberben nevezték ki parancsnoknak, 40 éves szolgálat után.
Ezzel legalább 27-re emelkedett a szeptember óta tomboló bozóttüzek halálos áldozatainak száma.

Az áldozatok közül négyen tűzoltók voltak. A hatóságok igyekeznek kihasználni a jelenlegi, viszonylag kedvező időjárási körülményeket a lángok megfékezésére, amelyek esők nélkül várhatóan még heteken át tombolnak. Ez lehet a leghosszabb bozóttűzidőszak a kontinensen.
Ezrek tüntettek Sydneyben és Melbourne-ben pénteken a kormányfő lemondását és a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépést követelve.

Heves bírálatok érték Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormányát, amelytől több intézkedést követelnek a felmelegedés, a klímakatasztrófa megakadályozása érdekében, amely szakértők szerint felelős a bozóttüzek súlyosbodásáért. Morrison az ABC televízióban kijelentette, hogy vizsgálóbizottságot kell létrehozni a bozóttüzek ügyében, és közölte, hogy országos katasztrófa-elhárítási veszélycsökkentő programot dolgoznak ki a belügyminisztérium vezetése alatt a bozóttüzek, ciklonok, árvizek és aszályok kezelésére. A kormányfő később bejelentette, hogy 76 millió ausztrál dollárt (15,7 milliárd forintot) terveznek fordítani a tűzoltóknak és a tűzvész érintette települések lakosainak nyújtandó pszichológiai tanácsadásra a már korábban bejelentette 2 milliárd ausztrál dolláros támogatásból.
A Siemens főnöke pénteken kijelentette, hogy a német vállalat felülvizsgálja az ausztráliai szénbányászatban való részvételét, miután klímavédelmi aktivisták felszólították, hogy szálljon ki a projektből.
A 2019-es év volt a legmelegebb és a legszárazabb Ausztráliában a mérések kezdete óta. December 18-án rekordmeleget mértek, a napi legmagasabb hőmérséklet országos átlaga 41,9 Celsius-fok volt.

Golflabdányi jég, szélvihar és szakadó hó - legalább 10 emberrel végzett az extrém időjárás Amerikában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.12. 09:12
A kép a szombati szélvihar után készült Luisianaban
Fotó: AFP PHOTO / Lt. Bill Davis / Bossier Parish Sheriff's Office
Százezrek maradtak áram nélkül, vasárnapra pedig másfél centis jég boríthatja el az utakat is.
Hóviharok és jégeső legkevesebb tíz ember halálát, több mint ezer légi járat kimaradását és több százezer otthonra kiterjedő áramkimaradást okoztak szombaton több amerikai államban, Texastól északkelet felé, egészen Maine-ig. A viharok péntek este kezdődtek hurrikán erősségű széllökésekkel, golflabda nagyságú jégdarabok és 5-13 centiméternyi hó lehullásával az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint. A helyzet másnapra sem javul sokat:
  • a hó vastagsága 15-30 centiméterre hízhat vasárnapra Illinois, Michigan, New York és New England államok egyes részein; és
  • a közutakon akár másfél centiméter vastagságú jégpáncél is kialakulhat.
Több mint 260 ezer lakásban és üzlethelyiségben megszűnt az áramszolgáltatás Alabamában, Mississippiben, Kentuckyban, Tennesseeben és Arkansas-ban a PowerOutage.us honlap szerint. A legnagyobb áramkimaradásokat szombat estére megszüntették Texasban, Michiganben és Illinois-ban.
A légiközlekedést leginkább a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren zavarták meg a viharok: több mint ezer járat kimaradt, és több száz késett a flightaware.com weboldal közlése szerint.
A viharok összesen tíz halálos áldozata között egy rendőr és egy tűzoltó is van Texasban.

A meteorológiai szolgálat szerint még mindig tornádó és áradás fenyegeti Louisiana, Arkansas, Texas, és Oklahoma egyes területeit, ahol összesen 18 millió ember él.

Haftar is rábólintott, éjfél óta tűzszünet van Líbiában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.12. 08:59
Ahmed al-Miszmári, Haftar szóvivője
Fotó: ABDULLAH DOMA / AFP
Határozatlan idejű tűzszünet lépett életbe, a felek elvileg vasárnap leállították katonai műveleteiket.
A Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) belegyezett abba szombat este, hogy tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány erőivel szembeni harcaikban, amit a héten Törökország és Oroszország kezdeményezett. Szóvivőjük, Ahmed al-Miszmári tábornok bejelentette, hogy vasárnap hajnali 1 órától - közép-európi idő szerint 0 órától - határozatlan idejű tűzszünetet tartanak, és leállítják katonai műveleteiket azzal a feltétellel, ha ellenfeleik elfogadják ezt. A tűzszünet megsértésének esetére súlyos megtorlással fenyegetett.
Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnöke szombaton Rómában találkozott Giuseppe Conte olasz kormányfővel. Elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítésekről. Kifejtette, hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai isztambuli találkozójuk után szólította fel a líbiai feleket egy fenntartható tűzszünet január 12-i életbe léptetésére. Haftár erői először - csütörtökön - elutasították ezt. Miszmári tábornok akkor azt mondta: Folytatják háborújukat, mert "a polgári állam létrehozása, a stabilitás, a biztonság és a demokrácia megteremtése nem lehetséges a terroristák felszámolása nélkül".
Az Afrigatenews líbiai hírportál korábbi jelentése szerint az LNA szerda estétől légi blokád alá vette az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást. A török parlament múlt csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására.
A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Még lőnek

Mindkét fél vádolja a másikat a tűzszünet megsértésével, miután vasárnap hajnalban Tripoli két külső kerületében is tovább folytak az összecsapások, írja a Reuters. Miután mind az LNA, mind perig az egységkormány oldalán több milícia koalíciója harcol, a fegyvernyugvásnak nehéz érvényt szerezni a hírügynökség szerint. Törökország védelmi minisztériuma mindazonáltal arról nyilatkozott: "egy vagy két" incidensen kívül nyugodt a helyzet, megfigyelésük szerint mindkét fél igyekszik betartani a tűzszünetről szóló megállapodást.