Újraindul az impeachmentcsata

Publikálás dátuma
2020.01.12. 21:50

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Rudy Giuliani a Fox News tévének adott, némiképp zavaros interjújában arra utalt, hogy a legfelső bíróságnak alkotmányellenesnek kellene nyilvánítania az elnök elleni kongresszusi vádakat. A Donald Trump magánügyvédjeként nyilatkozó egykori ügyész és new york-i polgármester arra hivatkozott, hogy az impeachment szenátusi szabályait a republikánus többség alakíthatja, és ezért John Roberts, a legfelső bíróságnak az eljárás levezetésére hivatott elnöke azonnal ki is dobhatja a vádakat. Donald Trump tőle szokatlanul rövid Twitter-bejegyzésben fejezte ki egyetértését: Köszi, Rudy! Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke pénteken este jelentette be, hogy ezen a héten átküldi a vádemelést a szenátusnak, illetve megnevezi a vád képviselőit. A folytatásban szenátus mind a száz tagjának esküt kell tennie a pártatlanságra. A republikánus többségi vezető, Mitch McConnell azonban már decemberben közölte, hogy ő nem pártatlan, szerinte Trump nem követett el olyasmit, amiért el kellene távolítani hivatalából. Az elnök Pelosi nyilatkozatára válaszul a Twitteren megint ártatlanságát bizonygatta és azt írta, hogy a kaliforniai képviselő a valaha volt legrosszabb házelnök. Trump megpróbálta visszaterelni a figyelmet Iránra, szerinte a demokrata párti politikusok "három napon át védték Szulejmánit". Ez az amerikai kommentárok többsége szerint alaptalan állítás, az ellenzék bírálta az iráni tábornok megölését vagy annak módját, de semmiképpen sem mentegette annak több évtizedes, rengeteg emberéletet követelő tevékenységét. A Trumpra továbbra is leselkedő veszélyt jelzi az, hogy milyen elánnal próbálja gátolni John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó tanúmeghallgatását a szenátusi impeachment-eljárásban. Az elnök a hétvégén kilátásba helyezte, hogy a végrehajtó hatalom privilégiumaira hivatkozva meg fogja akadályozni kormányának volt és jelenleg tagjai, de különösen Bolton meghallgatását. Utóbbi korábban jelezte, hogy szívesen tanúskodna, de nem világos, hogy ezt komolyan gondolja vagy csak a Trump mellett szerzett élményeiről szóló könyve küszöbönálló bemutatója előtt próbálja felkelteni az érdeklődést. A szenátusi erőviszonyok miatt az elnöknek valószínűleg nem lesz szüksége a személyes beavatkozásra, a republikánusok nélküle is meg tudják akadályozni a meghallgatásokat. Másrészt az is igaz, hogy az egyik képviselőházi vádpont Trumppal szemben éppen a kongresszus munkájának akadályozása, amit többek között azzal valósított meg, hogy nem engedte meghallgatni közvetlen munkatársait és átadni a vizsgálathoz szükséges dokumentumokat.

Ellenzéki előválasztás: a pénz beszél

Újév óta jelentősen növelte támogatottságát két, a Demokrata Párt előválasztásán induló milliárdos, Tom Steyer és Michael Bloomberg. Előbbinek sikerült az utolsó pillanatban bekerülnie a jelöltek kedd esti tévévitájának mezőnyébe, míg utóbbi, bár még mindig jelentős hátránnyal, de már az ötödik legnépszerűbb a még versenyben lévő 13 pályázó közül. A magyarázat egyszerű, mindketten súlyos dollármilliókat fektetnek kampányukba. Bloomberg, aki a világ egyik leggazdagabb embere, a hétvégén nem zárta ki, hogy akár egymilliárdot is szán Trump legyőzésére - akárki lesz a kihívó.

Nagyot fordult a világ, miután a perzsa állam beismerte tettét

Publikálás dátuma
2020.01.12. 21:01

Fotó: Morteza Nikoubazl / AFP/NurPhoto
Diáktüntetések robbantak ki Iránban, miután a hadsereg bevallotta, hogy tényleg ők lőtték le az ukrán utasszállítót.
Néhány nap alatt teljesen megváltozott a hangulat Teheránban. A múlt hét elején még százezrek búcsúztatták az Egyesült Államok által likvidált Kászim Szuljemáni iráni kémfőnököt, és a gyászoló tömeg indulatosan azt zengte: “Halál Amerikára!” A hétvégén ugyan jóval kisebb megmozdulásokon, de már az visszhangzott az utcákon, hogy “Le a diktátorral!“, vagyis Áli Hámenei legfelsőbb vezetővel. A rezsim mögé egységesen felsorakozó nép látszata egy szempillantásra szertefoszlott azt követően, hogy a Forradalmi Gárda bevallotta: ők lőtték le a szerdán lezuhant ukrán utasszállítót és ők a felelősek a 167 utas és a 9 fős legénység haláláért. A tragédia néhány órával azután történt, hogy a perzsa állam - Szulejmáni kiiktatását megbosszulandó - ballisztikus rakétákat lőtt ki az amerikai csapatok iraki állomáshelyeire. Irán fokozott készültségben volt, egy esetleges válaszcsapására várt. A Forradalmi Gárda azt állítja, hogy emberi hiba történt: az egyik légvédelmi rendszer kezelője robotrepülőgépnek nézte a járatot, megerősítést kért a központi parancsnokságtól, de tíz másodperc várakozás után már el is indította a föld-levegő rakétát. A gesélye sem volt kitérni a fegyver elől. A Dzsávád Zárif külügyminiszter az Egyesült Államok “kalandorkodását” okolta a tragédiáért. Amirali Hádzsizadeh a légierő főparancsnoka viszont igyekezett megbánást tanúsítani: arról beszélt, vállalja a felelősséget, és amikor világossá vált mi is történt, azt kívánta, hogy “bárcsak meghalna.” Azt is közölte, hogy már aznap tájékoztatta feletteseit a járat lelövéséről. Ez különösen felháborította az iráni egyetemistákat, akik közül sokan úgy vélik, megpróbálták eltussolni az ügyet. Teheránban a légikatasztrófában elhunyt diáktársak tiszteletére rendezett virrasztás szombaton tüntetésbe csapott át. A résztvevők a Forradalmi Gárda vezetőinek leváltását, sőt időnként Hámenei megbuktatását is követelték. A tiltakozások vasárnap is folytatódtak és több nagyvárosra is átterjedtek. Donald Trump Twitteren angol és perzsa nyelven is szolidaritását fejezte ki a tüntetőkkel. Az amerikai elnök arra szólította fel az iráni vezetőket, ne fojtsák vérbe az elégedetlenséget és ne kapcsolják le az internetet, mint azt a novemberi tiltakozások során tették. Az üzenetek azonban visszafelé is elsülhetnek, mivel a rezsim külföldi beavatkozásként hivatkozhat rájuk és feltüzelheti azokkal keményvonalas támogatóit. Teherán már erre használja fel Rob Macaire brit nagykövet ügyét. A diplomatát szombaton egy időre letartóztatták amiért részt vett a hatóságok által "illegális tüntetésnek" minősített teheráni megemlékezésen. A brit kormány felháborodását fejezte ki amiatt, hogy megsértették a nagykövet diplomáciai mentességét, bocsánatkérés helyett azonban a perzsa állama külügyminisztériuma berendelte Macairet, hogy számon kérje a tiltakozáson való részvétel miatt. Az iráni Forradalmi Gárdához tartozó Baszidzs félkatonai szervezet tagjai pedig a brit nagykövetség bezárásért tüntettek Teheránban.

Visszafogott külföldi reakció

Fontos lépésként értékelte az iráni beismerést Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. A kormányfő volt az első vezető, aki nyilvánosan a gép lelövésével gyanúsította meg a perzsa államot. Trudeau azt mondta: továbbra is szükség van egy teljeskörű vizsgálatra a légikatasztrófa körülményeinek feltárására. Volomodir Zelenszkij ukrán elnök pedig a felelősök bíróság elé állítását követelte. Mindkét vezető azt is szorgalmazta, hogy Teherán fizessen kártérítést az áldozatok családtagjainak. Haszán Róháni iráni elnök azt ígérte eleget tesznek a kéréseknek.

Rakétatámadás ért egy iraki légibázist, többen megsérültek

Publikálás dátuma
2020.01.12. 19:16
Illusztráció
Fotó: Rouzbeh Fouladi / NurPhoto
A Bagdadhoz közeli támaszpont megtámadását egyelőre nem vállalta magára senki.
Legalább hat rakéta csapódott be vasárnap este egy iraki légibázisra, ahol amerikai katonák is állomásoznak - írja az AlJazeera. Hivatalos és katonai forrásokból úgy értesültek,
négy iraki katona megsérült a támadás során.

A becsapódások egy része a kifutópályát érte, egy viszont a kaput; a sérült katonák ennél álltak őrt. Találat érte továbbá az étkezdét. A Bagdadtól nagyjából 80 kilométerre fekvő Al Balad támaszpontot többségében már elhagyták az Egyesült Államok katonái.
A támadást egyelőre nem vállalta magára senki, de annak vélhetően köze van az Irán és az Egyesült Államok közti feszült viszonyhoz. A Euronews értesülései alapján a Hezbollah is lehet a felelős: mint írják, az Irán-barát libanoni síita szervezet vezetője azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy ez még csak a kezdete azoknak az iráni csapásoknak, amelyekkel megbosszulják a Forradalmi Gárda tábornokának, Kászem Szulejmáninak a megölését.
Szerző
Frissítve: 2020.01.12. 21:58