A gyilkosok többet követeltek, 50 ezer eurót vett fel a szlovák újságírógyilkosság megrendelője

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:00

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Másfél hónappal azelőtt, hogy letartóztatták volna, ismét a bankban járt – akkor 300 ezer euró készpénzt vett fel.
Egy nappal azután, hogy egy családi házban megtalálták Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kušnírová holttestét, a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozó 50 ezer eurónyi készpénzt vett ki a bankból – írja a Paraméter.sk. A lap szerint egy nappal korábban – tehát február 26-án, amikor a testek előkerültültek –, a Kuciak-gyilkosság vádlottjai, Szabó Tamás és Miroslav Marček több pénzt követeltek a megrendelőtől, ezt pedig Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová vallomása is alátámasztja. Másfél hónappal azelőtt, hogy Kočnert letartóztatták volna, ismét a bankban járt – akkor 300 ezer euró készpénzt vett fel. A bank átadta a felvételeket a rendőrségnek.
Szerző

64 millió forintot gyűjtöttek magyar katolikusok a szír keresztényeknek

Publikálás dátuma
2020.01.13. 11:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyitott kórházakra és a muzulmánokkal való békés együttélésre fordítják az összeget.
A szíriai apostoli nuncius a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) és a híveknek köszönte meg, hogy 64 millió forintot gyűjtöttek össze a Szíriában üldözött keresztények megsegítésére - közölte a MKPK titkársága hétfőn az MTI-vel. Az összeggel az AVSI Alapítvány Nyitott Kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezését, valamint a szíriai Katolikus Karitász (Caritas Syria) munkáját támogatták - tették hozzá. A közlemény szerint Mario Zenari a levelében kiemelte, mivel Szíriában - az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján - a kórházak 54 százaléka teljesen bezárt vagy csak részben működik, nagy szükség van a Nyitott Kórházakra, amelyek bárki előtt nyitva állnak vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül. Ezekben az intézményekben két év alatt több mint harmincezer beteget láttak el, a harmadik év végére pedig várhatóan az ötvenezret is eléri majd az ellátottak száma. A kezdeményezés emellett a különböző vallási és etnikai csoportok, különösen a keresztények és a muzulmánok békés együttélését is segíti - tudatta. A bíboros úgy fogalmazott: "a véres konfliktus, a 9 évig tartó pusztítás, a halál és a menekülttáborok végtelen sorai sajnos még nem értek véget. Gondoljunk csak a bombázásokra, a mindennapos támadásokra észak-nyugaton, és a még mindig bizonytalan helyzetre az ország észak-keleti részén". Az ENSZ felmérései alapján a szíriai lakosság 83 százaléka él mélyszegénységben - írta Mario Zenari, hangsúlyozva: megnyugtató, hogy a társadalomnak vannak jóakaratú és bátor tagjai, akik segítik a bajba jutott embertársaikat eljutni a biztonságot adó helyekre.
Szerző

Ellenőrzés alá vonták Sydney mellett a három hónapja tomboló „megatüzet”

Publikálás dátuma
2020.01.13. 11:31

Fotó: SAEED KHAN / AFP
A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.
Az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló „megatüzet” Sydney közelében – jelentették be a hatóságok hétfőn Új-Dél-Wales államban. Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság regionális vezetője elmondta: még egy kis területen kell eloltani a lángokat, de bizakodik abban, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet. A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és idővel több más kisebb tűzgóccal egyesülve „megatűzzé alakult”, amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el. Több tucat bozóttűz továbbra is tombol Ausztráliában. Az oltás sikerének esélyét némileg növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen. Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusai szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben. A választók körében mérhető népszerűsége 8 százalékponttal – 37 százalékra – esett vissza december eleje óta - derült ki a The Australian című napilap megrendelésére készült friss közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt elnöke jelentősen népszerűbb lett: a megkérdezettek 46 százaléka már szívesebben látná őt a miniszterelnöki székben, mint a másfél éve hivatalban lévő Morrisont.

Kilencórás jótékonysági koncert

A brit Queen együttes Adam Lamberttel és az ausztrál Guy Sebastian is fellép azon a februári jótékonysági koncerten, amelyet a tűzvész kárainak enyhítésére rendeznek Sydneyben. A jótékonysági koncertet február 16-án tartják a sydney-i ANZ stadionban. A rendezvény házigazdája Celeste Barber ausztrál komikus lesz, aki online eddig már 50,3 millió ausztrál dollárt (10,5 milliárd forintot) gyűjtött a tűzvész megfékezésére és az áldozatok megsegítésére. A Queen brit rockegyüttes Adam Lamberttel kiegészülve a jótékonysági koncert előtti estén lép fel az arénában. A banda a felszerelését a jótékonysági koncertnek adományozza. A Concert for National Bushfire Relief elnevezésű koncertet a múlt héten jelentették be, hétfőn a fellépők névsorát is nyilvánosságra hozták a szervezők. Köztük lesz az amerikai Alice Cooper, a kanadai k.d. lang énekesnő-dalszerző, az ausztrál John Farnham, valamint Olivia Newton-John és Tina Arena is. A rendezvény teljes bevételével a tűzoltókat, a vöröskeresztet és egy állatvédelmi szervezetet támogatnak. A 70, 85 és 100 dolláros (14 ezer 500 -21 ezer forintos) jegyeket hétfőn kezdték árulni. A jegyvásárlók azonban többet is fizethetnek a belépőkért, ha nagyobb mértékben akarnak hozzájárulni a jótékony cél eléréséhez. A rendezvényt szervező TEG Dainty megjegyezte, hogy mivel folyamatosan kapják a felajánlásokat a művészektől, további fellépők bejelentése is várható.