Torlódás van a magyar-szlovák határátkelőknél a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A közlekedés főként az M15-ös gyorsforgalmi úton lassult le, ott a teljes szakaszon állnak a teherautók.
A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációja és blokádja során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába – írja az MTI. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, az M15-ös gyorsforgalmi úton 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján. A tájékoztatás szerint az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekedniük az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat a szakemberek az M1-es autópálya leállósávján próbálják leállítani, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb a teherforgalom Hegyeshalom kilépő oldalán, ahol időnként egy-két kilométer hosszan torlódnak a tehergépkocsik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a rendőrség www.police.hu weboldalán. Az M1-es és az M15-ös gyorsforgalmi úton a 125-ös és a 163-as kilométerszelvénynél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról.
Szerző

Túlszaladt vonat okozott káoszt Kelenföldnél

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:34
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A járat az állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg.
Hétfő reggel 8 óra 10 perckor a Martonvásárról a Déli pályaudvarra tartó 4627-es számú, Z30-as jelzésű vonat Kelenföldi állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg – közölte a Mávinform. Tájékoztatásuk szerint Kelenföld és Nagytétény között egy ideig egy vágányon közlekedhettek a vonatok. A vonatnál az ilyenkor szokásos hatósági vizsgálatot tartották, a Kelenföldre érkező vonatok feltorlódtak emiatt. A hatósági vizsgálat befejezése után, 75 perces késéssel indult tovább a személyvonat.  Hozzátették, hogy az esemény vizsgálati szakasza még nem fejeződött be, addig konkrét információt nem tudnak adni. Mint írják, más vonat közlekedésében mindez nem okozott nagyobb gondot, illetve veszélynek sem voltak kitéve az utasok.
A Mávinform beszámolt egy másik problémáról is: Pilis és Monor között leszakadt az egyik vágány fölötti vezeték. A sérült szakasz előtt a Kecskemétről a Nyugati pályaudvarra tartó 7029-es számú személyvonat megállt, az utasokat egy másik vonatra szállították át. 11:03-tól már mindkét vágányon közlekednek a vonatok, a felsővezetéket helyreállították. A Budapest-Cegléd vonalon fokozatosan áll helyre a menetrendszerű vonatközlekedés.
Szerző

Átmenetileg javult a levegőminőség, de a lakás is veszélyes lehet

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:30

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Az előrejelzés szerint egész héten veszélyes lehet a levegőzés. Nem árt tudni, hogy a lakásban is magas lehet a légszennyezettség.
Ugyan jelenleg éppen némileg javult a levegőminőség, a meteorológiai előrejelzés alapján ismét romolhat a magas szálló por tartalom miatt – írta az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése alapján. Hétfőn hat településen: Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon kifogásolt a levegőminőség.

Színek, fokozatok

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Jelenleg Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester még pénteken rendelte el, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Vasárnap Budapesten emelkedett a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációja, amelynek napi átlagai jellemzően az egészségügyi határérték felett voltak. Az előrejelzés szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Érdemi változást csak a vasárnap érkező hidegfront okoz majd.
A szmog kialakulásában az autók mellett jelentős szerepet játszik a kéményekből felszálló füst, amely téli estéken egész településeket boríthat ködbe. A hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek különösen ártalmas a légszennyezés. Veszélyeztetettek az idős emberek és a kisgyerekek is, ezért fontos, hogy ők lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken levegőzzenek – hívta fel a figyelmet Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosa. 
Rossz levegőjű környéken érdemes figyelni a szellőztetés időpontjára; a hajnali, kora reggeli órákban érdemes ablakot nyitni, amikor még alacsony a légszennyezettség. Sokat segíthet a légszűrő berendezés a lakás levegőjének megtisztításában. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni, ami azért is fontos, mert télen az idő nagy részét zárt térben töltjük. 
„A vírusok és baktériumok, allergének mellett az építőanyagok, a festékek, a bútorpác, de a tisztítószerek és egyéb vegyianyagok kipárolgása is növeli a légszennyezettséget. Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladásérzést okozhat.”

Az orrnyálkahártya és a -szőr „feladata” megszűrni a belélegzett levegőt a szennyeződéstől. A gáznemű anyagok azonban le tudnak jutni az alsóbb légutakba, ahol károsodást okozhatnak, krónikus gyulladást gerjeszthetnek a nyálkahártyán.

Veszélyben a szívbetegek

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetik meg leginkább a légszennyezés ártalmait – mondta Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa az M1 aktuális csatornán. A levegőben lévő szálló por a tüdőn keresztül bejut a vérbe is és gyulladásos folyamatokat indít el. Ez minden szervet érinthet és az érrendszer belső szövetének sejtjeiben is sérülést okozhat, ami magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal és a meglévő érelmeszesedések begyulladásával járhat – magyarázta.
A levegőszennyezés összetevői a tüdő nyálkahártyát is károsítják, és elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél okoznak gyulladást. A légszennyezés szervezetre gyakorolt rossz hatásai, a gyulladásos megbetegedések ellen legjobban rendszeres testmozgással lehet védekezni – fűzte hozzá Losonczy György.
Szerző
Frissítve: 2020.01.13. 14:27