Előfizetés

Tiborcz és Mészáros behajózott a balatonfüredi kikötőbe is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 14:50

Fotó: Népszava illusztráció
Orbán Viktor veje és barátja újabb balatoni érdekeltséget szerzett, közös cégük, az Appenin révén.
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be az Appeninn Nyrt., hogy január 9-én megvásárolta a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. 76 százalékos üzletrészét. Ez a cég üzemelteti a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpontot – írja a 24.hu. Az Appeninn Nyrt. Balázs Attilával, az építőipari- és ingatlanfejlesztési piacon működő Bayer Construct Zrt. részvényesével együtt vásárolta meg a céget, Balázs ezzel egyidejűleg 24 százalékos mértékű üzletrész tulajdonjogát szerezte meg.
Az Appeninn közleménye szerint
a kikötő magas színvonalú üzemeltetésével és a partnerével közösen tervezett jövőbeni fejlesztésekkel új, magas minőségű termékkel jelenik meg a balatoni turisztikai piacon.

 Az Appeninn ingatlankezelőbe még 2017-ben vásárolta be magát a Mészáros Lőrinc-féle Konzum-csoport egy tőkealapja, hogy aztán egy évvel később megjelenjen a cégben Tiborcz István érdekeltsége. A Népszava is beszámolt róla, hogy A Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. stratégiai befektetőként megvásárolta a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban. Így az Orbán bizalmas barátjának számító Mészáros Lőrinc és az Orbán-vej Tiborcz István dönthet a balatonfüredi vitorláskikötő sorsáról. A páros régóta terjeszkedik a Balaton partján; az Appeninn tavaly megszerezte az Club Aligát is, és szinte első lépésként sorompóval zárták le a strandhoz vezető utat, ami óriási felháborodást váltott ki a helyi lakosok között.

Torlódás van a magyar-szlovák határátkelőknél a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A közlekedés főként az M15-ös gyorsforgalmi úton lassult le, ott a teljes szakaszon állnak a teherautók.
A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációja és blokádja során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába – írja az MTI. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, az M15-ös gyorsforgalmi úton 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján. A tájékoztatás szerint az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekedniük az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat a szakemberek az M1-es autópálya leállósávján próbálják leállítani, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb a teherforgalom Hegyeshalom kilépő oldalán, ahol időnként egy-két kilométer hosszan torlódnak a tehergépkocsik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a rendőrség www.police.hu weboldalán. Az M1-es és az M15-ös gyorsforgalmi úton a 125-ös és a 163-as kilométerszelvénynél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról.

Túlszaladt vonat okozott káoszt Kelenföldnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:34
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A járat az állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg.
Hétfő reggel 8 óra 10 perckor a Martonvásárról a Déli pályaudvarra tartó 4627-es számú, Z30-as jelzésű vonat Kelenföldi állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg – közölte a Mávinform. Tájékoztatásuk szerint Kelenföld és Nagytétény között egy ideig egy vágányon közlekedhettek a vonatok. A vonatnál az ilyenkor szokásos hatósági vizsgálatot tartották, a Kelenföldre érkező vonatok feltorlódtak emiatt. A hatósági vizsgálat befejezése után, 75 perces késéssel indult tovább a személyvonat.  Hozzátették, hogy az esemény vizsgálati szakasza még nem fejeződött be, addig konkrét információt nem tudnak adni. Mint írják, más vonat közlekedésében mindez nem okozott nagyobb gondot, illetve veszélynek sem voltak kitéve az utasok.
A Mávinform beszámolt egy másik problémáról is: Pilis és Monor között leszakadt az egyik vágány fölötti vezeték. A sérült szakasz előtt a Kecskemétről a Nyugati pályaudvarra tartó 7029-es számú személyvonat megállt, az utasokat egy másik vonatra szállították át. 11:03-tól már mindkét vágányon közlekednek a vonatok, a felsővezetéket helyreállították. A Budapest-Cegléd vonalon fokozatosan áll helyre a menetrendszerű vonatközlekedés.