Előfizetés

Akadt egy kis pótmunka, 5,2 milliárddal drágult a Liget Projekt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 16:08
A Liget Projekt keretében elkészült az országos múzeumi restaurálási és raktározási központ épülete
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A beruházók „nem látták előre”, hogy több milliárdos épületautomatikai rendszer is kell az új múzeumi központba.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítési költsége az eredeti 11 milliárd 998 millió forintról 17 milliárd 184 millió forintra emelkedett. Az indok: pótmunkák. A kivitelező a Strabag két cége és egy német vállalkozás volt – írja a Napi.hu, az uniós közbeszerzési értesítő alapján. 
A 2017 márciusában aláírt szerződés az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generál kivitelezési munkáinak elvégzéséről szólt. Az épület - a Liget projek részeként - Budapesten, a Szabolcs utca 33. szám alatt készült el. A közel 30 ezer négyzetméteres létesítmény 4 szintes földalatti részében találhatók a műtárgyak raktárai, míg a földszinten és a két emelten a restaurációs műhelyek kaptak helyet. A nyertes cégek a következők voltak: • Strabag Építő Kft., • Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., • valamint a stuttgarti Ed. Züblin AG.
A szerződést a felek tavaly novemberben módosították a pótmunkák többletköltségei miatt. A legnagyobb - 4 milliárd 138 millió forintos tétel - a gyengeáramú és épületautomatikai rendszerek, valamint az azzal összefüggő gépészeti berendezések pótlólagos megrendeléséből adódott. A több mint ötmilliárdos drágulást előre nem látható körülményekkel magyarázza a közbeszerzési dokumentum - mintha a megrendelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. korábban nem lett volna tisztában a belső automatikai rendszer szükségességével.

Fertőzés miatt nem fogadnak új beteget az idegtudományi intézetben

D. A.
Publikálás dátuma
2020.01.13. 15:35

Fotó: Wikipedia
Úgynevezett osztályos fertőzés miatt néhány osztályra nem vesznek fel beteget, és az ott ápoltak látogatását is megtiltotta az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI). Erről maga az intézet számolt be hétfőn saját Facebook-oldalán. Mint írták: „Felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltünk el Funkcionális Idegsebészeti Osztályunkon és Neuroonkológiai Osztályunkon, valamint látogatási tilalmat rendeltünk el ezen osztályokon túl a Neurológiai Osztályunk egyik emeletén. A múlt hét végén észlelt osztályos fertőzésről a rutineljárásnak megfelelően tájékoztattuk a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amelynél jelenleg is tart a mikrobiológiai vizsgálat. Ennek eredménye alapján oldjuk fel a következő napokban osztályaink zárlatát – amelyről betegeinket és látogatóinkat is tájékoztatjuk."  Reagált lapunknak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója, dr. Óváry Csaba. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy életmentő műtétek semmiképpen nem maradnak el, és remélhetően a héten feloldható lesz a korlátozás az ütemezett műtétekre is. A főigazgató válaszából kiderül: a múlt hét végén észlelt, egyelőre tisztázatlan eredetű gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt rendeltek el felvételi zárlatot a Funkcionális Idegsebészeti és Neuroonkológiai osztályokon, valamint látogatási tilalmat ezeken túl a Neurológiai osztály II. emeletén. Az érintett osztályokon fekvő betegek az intézményi protokollnak megfelelően nem helyezhetők más intézetbe a zárlat feloldásáig és nem vihetők műtőbe, hacsak nem sürgős, életmentő beavatkozásról van szó. Az esetekről még a múlt héten tájékoztatták a Nemzeti Népegészségügyi Központot. A minták virológiai, mikrobiológiai vizsgálata még zajlik, de ha új megbetegedést nem észlelnek, és a virológiai vizsgálat rövid lappangású idejű kórokozót azonosít, akkor a korlátozást akár már csütörtökön-pénteken feloldhatják - tájékoztatott a főigazgató.

Egy évet kapott Hunvald György, de nem megy börtönbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 15:25
Hunvald György
Fotó: Népszava
A hűtlen kezelésért elítélt korábbi polgármestert közel 30 millió forint kifizetésére is kötelezte a bíróság.
Első fokon egy év szabadságvesztésre ítélte hétfőn Hunvald Györgyöt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az Erzsébetváros szocialista polgármestereként mintegy 15 éve elkövetett, több tízmilliós hűtlen kezelés miatt – írja az MTI. Mivel azonban a büntetési tételt már előzetes letartóztatása során letöltötte, Hunvaldnak nem kell a rácsok mögé vonulnia.
A volt MSZP-s politikus, korábbi parlamenti képviselő és VII. kerületi polgármester ellen több büntetőeljárás indult, és csaknem három évet töltött előzetesben. Volt olyan ügy, amelyben jogerősen felmentették, és volt olyan, amelyikben elítélték.
Az első fokon most lezárt eljárásban négy megbízási szerződés, továbbá egy szocialista politikus mobiltelefon-használata miatt kellett Hunvaldnak bíróság elő állnia, az ügyben már volt jogerős ítélet, majd perújítás is.
A bíró szóbeli indoklása szerint Hunvald György hűtlen kezelést követett el a négy megbízási szerződéssel, melyeknél nyilvánvaló, hogy nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítés igazolások pedig fiktívek volt. A kétezres évek második felében kötött szerződések közül voltak olyanok, amelyek alapján havi 300-400 ezer forintot fizettek ki éveken keresztül. A VII. kerületi önkormányzatnak ezzel az elsőfokú ítélet szerint mintegy 28 millió forint kárt okoztak. A bíróság a mobiltelefon-használat engedélyezése kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. Nyomatékos enyhítő körülménynek tekintették a rendkívüli időmúlást, amiről Hunvald György nem tehet, ugyanakkor a súlyosító körülmények között említették, hogy a vádlott a bűncselekményeket országosan ismert politikusként követte el, éveken át. 
A bíró leszögezte, hogy a történtek kapcsán nem elfogadható az a védekezés, hogy mások is csinálnak ilyet, s az sem, hogy ma már jóval nagyobb összegekről van szó a hasonló esetekben. Hunvald György az eljárás során túlnyomórészt tagadta bűnösségét.

A bíróság arra is kötelezte Hunvald Györgyöt, hogy fizessen meg mintegy 28 millió forintot és kamatait az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Az ítélet nem jogerős – az ellen az ügyész, a vádlott és a védője is fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.