Előfizetés

Ezért ragaszt nyomorba tömegeket a közmunka (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 18:46
Illusztráció.
Fotó: Népszava
A közfoglalkoztatás kérdéseire keresi a választ az Új Egyenlőség legfrissebb podcastja.
Bár a közmunka, ha nagyon lassan is, de visszaszorulóban van Magyarországon, továbbra is sok tízezer ember ragad bele ebbe a foglalkoztatási formába. Ráadásul a csökkenés is relatív; 2012-ben, amikor mindenki arról beszélt, hogy milyen hatalmasra nőtt a közmunkások száma, nagyjából 110-113 ezer ember dolgozott így. 2018-ban az átlagos létszám 136 ezer volt, és a tavalyi év első nyolc hónapjában is százezer fölötti (a kiugró, 220 ezres adat 2016-ból való). A közfoglalkoztatásnak a mai Magyarországon nem is annyira foglalkoztatási, mint inkább településműködtetési és szociális funkciója van - és jó pár hátránya: például komoly szerepet játszik a fiatalok iskolai lemorzsolódásában. A kérdéseket az Új Egyenlőség podcastja járja körbe.
A válaszokat az Új Egyenlőség podcastja keresi, szerdán.

"Kocsis Máté megbüntette Ferencvárost" - a kéziszövetség mégsem ad pénzt szabadtéri sportpályára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 18:30
Kocsis Máté, a kézilabda szövetség elnöke
Fotó: Népszava
A Kocsis vezette szövetség azután gondolta meg magát, hogy a fideszes polgármester helyét Baranyi Krisztina vette át a kerület élén.
A tavalyi önkormányzati választás előtt támogatta a fideszes frakcióvezető, Kocsis Máté kéziszövetsége a ferencvárosi kézilabdapályát, ám utána váratlanul megváltozott a helyzet, írja az Index.hu. Az előző, még fideszes polgármester, Bácskai János alatt, még 2018-ban fordult a kerület a Magyar Kézilabda Szövetséghez, hogy a ferencvárosi Haller Parkban a támogatásukkal épüljön kézilabdapálya. A kerület tervei a Kocsis vezette szövetség elképzeléseivel is találkoztak, így
tavaly márciusban arról tájékoztatták a kerületet, hogy a tornateremfelújítási pályázaton a kerület pályázatát támogatásra érdemesnek találták.

A kéziszövetség „minden esetben kiemelt fontosságúnak és elengedhetetlennek tartja a kézilabda infrastrukturális fejlesztését”, írták a levelükben. Azóta nagyot fordult a világ, Bácskayt pedig Baranyi Krisztina váltotta a budapesti IX. kerületi önkormányzat élén. És Baranyi kedden újabb fejleményről számolt be a Facebook-oldalán. Mint fogalmazott:
"Kocsis Máté megbüntette Ferencvárost".

A kéziszövetség ügyvezetője újabban már arról tájékoztatta a kerületet, hogy mégsem tudnak segíteni, ugyanis azóta elfogyott a szövetség erre a célra félretett pénze, és hogy a kerület által befizetett önrészt is visszafizetik. Baranyi mindkét levelet közzétette közösségi oldalán:

Weber: nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében Orbántól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:43
Manfred Weber
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Az Európai Néppárt frakcióvezetője Strasbourgban, az Euronews kérdésére reagálva kommentelte Orbán Viktor múlt heti kijelentéseit a Néppártról.
A magyar miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a valódi konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt.    A portálnak Manfred Weber azt mondta, figyelik majd a következő napok fejleményeit, és kiderül, lesznek-e pozitív változások. 
"A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket. - Az én pártom, amelynek tavaly a csúcsjelöltje voltam, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített: ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak."

– közölte a frakcióvezető.

Az olasz La Republica című lap szerint tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról - írja a portál. Állítólag már a frakció neve is megvan, Konzervatívok és identitás névre hallgathat a csoport. Az olasz lap szerint egyébként az Orbán vezette Fidesz egy lépésre áll a kizárástól.