Előfizetés

Nyilvánosságra hozta Jávor Benedek a kormány szerint nem létező fejlesztési tervet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.15. 09:16

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Budapestet elkerülik a kormányzat fejlesztési tervei. Tokaj- Hegyalja és a Balaton, mint az Orbán-család kedvelt beruházási területe azonban jól járna – írja az EP-képviselő.
Nem csak Budapest kivéreztetése sejlik fel a Brüsszelben bemutatott kormányzati prezentációból, hanem az is, ahogy a NER a fideszes vezetésű nagyvárosok és az Orbán-közel beruházások térségébe terelné az uniós forrásokat – írja blogbejegyzésében Jávor Benedek. A Párbeszéd EP-képviselője blogoldalán hozta nyilvánosságra az először a Népszava által ismertetett, a kormány által letagadott, ám természetesen létező  prezentációs anyagot.
Jávor az. anyag 9. diájában bemutatott fejlesztési térkép alapján rámutat, az innovációs tárca által megjelölt fejlesztési területek egyáltalán nincsenek átfedésben a leghátrányosabb helyzetű régiókkal és településekkel. Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés másik térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek. 
A baloldali térképen narancssárgával és lilával jelölték a legkevésbé fejlett magyar településeket a jobboldali térképen pedig a kormány által javasolt fejlesztési régiók láthatóak – a két dia egymásra illesztésével csak minimális átfedést találnánk.

Térképdia fejlesztési tervből, amit a kormány bőszen próbált letagadni
Fotó: ITM/javorbenedek.blog.hu.
A prezentáció ugyanakkor lefed néhány igen fejlett régiót, Sopron és a Balaton környékét, belelóg Fejérbe, Komárom-Esztergom megyébe. Az idegenforgalom fellendítése magában nem magyarázza a kijelölt zónákat, hiszen azokból kimaradt Budapest, Magyarország legfontosabb turisztika célpontja, de Pécs (Európa 2010-es kulturális fővárosa), Eger, Szeged is. A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség mögött pedig végképp semmilyen szakmai koncepció nem azonosítható, véli a politikus.
Jávor ugyanakkor lát logikát a fejlesztési tervben. Mint emlékeztet, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség közepén helyezkedik el a paksi bővítés – szerinte a kormány ezzel a trükkel próbál uniós forrásokat az egyébként nem támogatható beruházás környékére irányítani, mintegy közvetve becsatornázni uniós pénzeket a projekt járulékos beruházásaiba. Tokaj-Hegyalján hagyományos Orbán-érdekeltségek vannak, a Balaton környékét az elmúlt években szisztematikusan felvásárolták a miniszterelnök veje és legjobb barátja – Tiborcz István és Mészáros Lőrinc – érdekeltségei. 
Itt lényegében az Orbán-családra célozzák az uniós forrásokat

- állítja Jávor. Debrecen és környékének fejlesztése pedig bevallottan Budapest ellensúlyának kialakításáról szól. Egyedül Sopron lóghat ki a turisztikai fejlesztések közül, bár nyilván itt is erős a Fidesz, de ez még egy sor vidéki városra igaz. Megkockáztathatjuk, hogy ebben az Orbán-közeli „Család” következő nagyobb térfoglalási célterületét láthatjuk, amit jól ki fognak tömni uniós pénzzel a jövőben, amiből a szokásos fideszes tempóval nyomott fertőrákosi beruházás már ízelítőt adott – írja Jávor.

Az ellenzék vezetésű városokat elkerülné az uniós pénzeső

A többi fejlesztési terület kialakításában is van logika, amire az EP-képviselő szerint rögtön rájövünk, ha megnézzük az önkormányzati választáson az ellenzék által megnyert megyei jogú városokat, és aztán rárajzoljuk őket a fejlesztési régiók térképére. 
Az egyetlen Miskolc kivételével valamennyi ellenzéki megyei jogú város (és a független polgármester által irányított, nem fideszes többségű Békéscsaba is) kívül esik a teljesen önkényesnek látszó fejlesztési régiókon. A szisztéma több lépcsőben szűri ki az ellenzéki városokat. Az első szűrő a legfejletlenebb kistérségekre való célzás - írja Jávor -, ebből a nagyvárosok automatikusan kimaradnak, a jellemzően magasabb helyi fejlettségi mutatók miatt. Erre húzza aztán rá a kormány a fejlesztési térségeket, amelyek gondosan elkerülik az ellenzéki nagyvárosokat, jónéhány fideszes megyeszékhely viszont beleesik (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Szekszárd).
 De turisztikai régiókba bele tartozik például a Tatabánya elvesztésével a Fidesz stratégáinak szemében minden bizonnyal felértékelődő Esztergom, és a kétesélyes győri választás előtt szintén alternatívaként fejleszthető Sopron is. Végül a kisvárosok, mint szolgáltatásnyújtók önálló pillérré tétele elérhetővé teszi az uniós fejlesztések számára az ebből a rendszerből kimaradó fideszes kisvárosokat – olvasható a blogbejegyzésben. Természetesen ez a rendszer önmagában még nem jelent forráselvonást. Az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy hogyan is terülnek szét a források az ország településein. Az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből. 
Kapcsolódó
Alaptalan

Háromnaponta rendelt új közvélemény-kutatást Rogán hivatala

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.15. 07:21
Rogán Antal
Fotó: Népszava
Volt, hogy két hónap alatt 55 felmérést készíttetett az Orbán-kormány; az elképesztő méretű adatgyűjtés megágyazhatott a Soros-ellenes kampányhoz is.
Közel 400 közvélemény-kutatást rendelt két és fél év alatt Rogán kabinetirodája: Döbbenetes mennyiségben gyártatja magának a közvélemény-kutatásokat az Orbán-kormány – értesült a 24.hu. A lap szerint eddig sem volt titok, hogy a kormányzati kommunikáció stratégiai lépéseiről nem egy előre lefektetett kormányprogram alapján döntenek, hanem a rövidtávú érdekek diktálnak. Azt viszont
csak a beavatottak tudhatták, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda jóformán 2-3 naponta szondáztatja a közvéleményt különböző felmérésekkel, hogy kitalálják, mivel érdemes előrukkolnia a kormánynak.

Egy, a hírportál birtokába került dokumentum szerint a Rogán Antal irányítása alatt álló kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) mintegy 400 közvélemény-kutatást készíttetett. A mérések többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendelték meg. Az adatokból az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: minden hónapban nyolc telefonos lekérdezést csináltattak 500 fős mintán, de ezeken felül további három-hat 1000 fős kutatásra is igényt tartottak. A legforgalmasabb időszak a kabinetiroda indulása körüli volt: 2015 utolsó két hónapjában (közvetlenül a szeptemberben tetőző menekültválság utáni hetekben, hónapokban) 55 különféle közvélemény-kutatást készíttettek.

Elárulták, de nem önszántukból

A fenti adatokat maga a Miniszterelnöki Kabinetiroda állította össze, persze nem önszántából, a Fővárosi Törvényszék számára. A  minisztériumot a Demokratikus Koalíció perelte be egy évvel ezelőtt, miután George Birnbaum egy svájci újságnak adott interjúban azt állította: korábbi üzlettársával, a 2017 nyarán elhunyt politikai tanácsadóval, Arthur Finkelsteinnel közösen ő alkotta meg a széles körben használt tökéletes ellenségképet a Fidesz számára. A svájci lap forrásai szerint telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, Soros György megfelelő alany-e ahhoz, hogy fel lehessen építeni ellene egy negatív kampányt. Bár ezt Birnbaum konkrétan nem erősítette meg, azt elmondta, hogy Orbán Viktor feltétlenül megbízott Finkelsteinben, ezért nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy Soros legyen az ellenség. Az eredmény közismert.
A bírósági eljárást Arató Gergely, a DK politikusa és a Czeglédy Ügyvédi Iroda kezdeményezte, mert hiába kérték a kabinetirodától, hogy adja ki a Stop Soros! kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat. Megpróbáljuk jobban megérteni és bemutatni azt, hogy hogyan működik a Fidesz hazugsággyára, és mivel úgy látjuk, az ügyészségnek gondot okoz a tények és a jogszabályok értelmezése, egyben a benyújtott feljelenésünket is szeretnénk további adatokkal alátámasztani – magyarázta Arató 2019 januárjában, hogy miért igyekeznek megszerezni a közvélemény-kutatásokat. A kormány akkor még tagadta, hogy születtek ilyenek Soros Györggyel kapcsolatban. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára például az akkoriban a csapból is folyó érvelést használva kijelentette, a kabinetnek nem volt szüksége arra, hogy külön kutatásokat végeztessen, mivel Soros György tervei nyilvánosak, az ellenzék pedig ezeket a terveket akarja megvalósítani.
A 24.hu információja szerint a kabinetiroda a perben is sokáig tartotta magát Dömötör érveihez, de az utóbbi hetekben megváltozott a helyzet. 
Rogánék most már nem állítják, hogy nem létezhetnek akár Sorossal is foglalkozó kutatások, hanem azt, hogy az elmúlt években akkora tömegben zúdult rájuk a ok felmérés, hogy már maguk sem tudják megtalálni, amit a DK kér tőlük.

Ha vett egy Troligtvis utazópoharat az Ikeában, ne használja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.15. 07:10

Fotó: Ikea
Ha Indiában készült, blokk nélkül is visszaadják az árát bármelyik áruházban.
Az Ikea lakberendezési vállalat arra kéri minden vásárlóját, aki "Made in India" jelölésű Troligtvis utazópoharat vásárolt, hogy ne használja a poharat, mert az előírt határértéknél nagyobb mennyiségben bocsáthat ki bizonyos vegyi anyagokat. A lakberendezési vállalat szerda reggeli közleményében azt írta, hogy aki ebből az utazópohárból vásárolt, vigye vissza bármelyik Ikea áruházba, ahol visszakapja a termék teljes vételárát. Ehhez a vásárlást igazoló blokk vagy nyugta bemutatása sem szükséges.       A közlemény szerint nemrégiben olyan teszteredményeket kapott a vállalat, amelyek szerint a Troligtvis utazópohár DBP (dibutil-ftalát) kibocsátási szintje meghaladhatja az előírt határértékeket. Az Ikea már évekkel korábban úgy döntött, hogy betiltja bármilyen ftalát használatát az élelmiszerekkel érintkező termékeiben, ezért most is úgy döntött, hogy beszünteti a pohár forgalmazását. A vizsgálat megállapította, hogy azok az utazópoharak érintettek, amelyeken "Made in India" felirat szerepel.