Átnevezhetik az Árpád híd metróállomást, még január végén Göncz Árpád városközpont lehet belőle

Publikálás dátuma
2020.01.15. 18:07

Fotó: Közlekedő Tömeg / Facebook
A Közlekedő Tömeg egyből tiltakozik: az ötletszerű átnevezések folytatása helyett átfogó koncepció kidolgozására kérik a főváros új vezetését.
Január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét, értesült a Közlekedő Tömeg Egyesület. Mint szerdai közleményükben, közösségi oldalukon írják, most
az Árpád híd metróállomás került sorra, ami ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viselheti majd.

Az átnevezést azonban egyáltalán nem tartja jó ötletnek az egyesület, ami szerint "Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos játszótérré alakult". Sorra jelennek meg különböző átnevezések, hozzátoldások, kezelhetetlenül hosszú megállónevek, miközben ezektől egyáltalán nem lesz egyszerűbb a tájékozódás - részletezik. A "Göncz Árpád városközpont metróállomás" átnevezés kapcsán például joggal merül fel szerintük:
"milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul?"

Az egyesület szerint nem politikai indíttatásból kéne ötletszerűen átnevezni mindent, hanem egyben az összes szerencsétlen megállónevet, és csak azokat. Megjegyzik, amikor az is fél évbe telik, hogy a városban lévő térképek lekövessék a metrópótlás fázisait, ezek az ad-hoc átnevezések pazarlóak és indokolatlan többletmunkát rónak az egyébként is leterhelt közlekedési dolgozókra. A rossz gyakorlat folytatása helyett átfogó koncepció kidolgozására kérik a főváros új vezetését.
Szerző

Három ember bérét kapja a városi fürdőtől Harkány fideszes polgármestere

Publikálás dátuma
2020.01.15. 17:18
Baksai Tamás
Fotó: Facebook/Baksai Tamás
Baksai nem csak félmilliót kap polgármesterként, de az önkormányzati tulajdonú fürdő felügyelőbizottsági elnökeként további 644 ezer is jár neki - így nettó 915 ezret visz haza havonta.
Mintegy 915 ezer forintot vihet haza tisztán, adózottan minden egyes hónapban Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere - írja a Szabad Pécs. A 4500 lelkes dél-baranyai fürdőváros polgármestere ugyanis nem csak a polgármesteri tisztséget látja el, hanem
a polgármester a harkányi önkormányzat többségi tulajdonában álló Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nél is dolgozik, az annak működését is ellenőrző felügyelő bizottság elnöke.

Miután a testület beszavazta polgármesterét a felügyelőbizottságba, ott a tagok a korábbi ötfősből háromfős grémiumot alakítottak, a két kieső fb-tag tiszteletdíját pedig az elnöknek adták - jegyzi meg a portál. Ezután maguk közül elnönek választották Baksait. Az fb-tagok korábban a mindenkori minimálbért, az fb-elnök a minimálbér kétszeresét kereste meg.
Így Baksai nem csak havi bruttó 548 400 forintot kap polgármesterként és 82 260 forintot polgármesteri költségtérítésként, de fb-elnökként további havi bruttó 644 000 forintot. Erre jönnek rá az esetleges jutalmak és prémiumok - amikből Baksainak előző ciklusában egy teljes évnyi illetménynek megfelelő összeg jött össze.
A polgármestert elvileg jelölni sem lehetne a felügyelőbizottságba

- írja a Szabad Pécs, ugyanis a többségi tulajdonos önkormányzat vezetőjeként elviekben a tulajdonosi jogok gyakorlója. Baksai ezért előzetesen alpolgármesterét, Hosszúné Dávid Éva Margitot kérte arra, hogy ebben a ciklusban ő lássa el a tulajdonosi képviseletet.
A Szabad Pécs megkeresésére mindezt elismerte a harkányi önkormányzat is. Baksai Tamást nem érték el.
Szerző
Frissítve: 2020.01.17. 14:50

Szakképzési sztrájkbizottságot alapít és új akciókra készül a PDSZ

Publikálás dátuma
2020.01.15. 16:15
A PDSZ 2013-as tüntetése
Fotó: Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint káosz jellemzi a szakképzés átalakítását, a szakminisztérium pedig nem tájékoztat megfelelően. Egy sztrájkbizottságot viszont már nem hagyhat figyelmen kívül a kormány – legalábbis a törvények szerint.
Információink szerint az új szakképzési törvény végrehajtási rendeletének már a hatodik verzióját tárgyalják az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), ami jól mutatja, hogy a szakképzési rendszert ismét elkapkodott intézkedésekkel próbálják átalakítani – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a szakszervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Bejelentette: a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy a szakképzésért felelős ITM-el sikerüljön tárgyalóasztalhoz ülni. Az erről szóló levelet hétfőn küldték el Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kell jelölnie a kormány tárgyalódelegációját. A szakképzésben dolgozó pedagógusok számára az egyik legnagyobb változást az jelenti majd, hogy 2020. július elsejétől már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve alá tartozik majd a foglalkoztatásuk, ami a szakszervezetek szerint kevesebb védelmet biztosít. Éppen ezért a PDSZ egyik követelése, hogy az állami, egyetemi fenntartású szakképzési intézményekben dolgozókat továbbra is a közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztassák és továbbra is vonatkozzon rájuk a köznevelési törvény. Ezen túlmenően követelik:
  • a szakképzésben dolgozók munkaterhelésének csökkentését,
  • az illetményemelések és előmenetelek garanciáinak jogszabályba foglalását,
  • a közalkalmazotti illetmények rendezését,
  • továbbá azt, hogy az átszervezéssel a nem pedagógus iskolai dolgozók garantált illetménye se csökkenjen.
Szűcs Tamás beszélt arról is, az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) korábban indult sztrájkbizottsági tárgyalásokat is folytatnák, amelyek eddig nem vezettek eredményre. Korábbi követeléseiket (közalkalmazotti illetménytábla rendezése, heti fix 22 óra, pedagógusbérek aktuális minimálbérhez kötése, sztrájktörvény módosítása) egy újabb ponttal egészítették ki: a pedagógusilletmények minimálbérhez kötésének eltörlése miatt a tanárokat ért veszteségeket kompenzálja a kormány. Azzal ugyanis, hogy a tanárok fizetését még mindig a 2014-es minimálbér szerint számítják ki, havonta akár több mint 100 ezer forintot is veszíthet egy pedagógus. A PDSZ elnöke jelezte: ha nem kezdődnek el vagy eredménytelenek lesznek a tárgyalások, újabb akcióra kerülhet sor. A részleteket később fogják nyilvánosságra hozni, annyit azonban elárult: a munkabeszüntetés egy olyan formáját tervezik, ami jogszerű, ugyanakkor nem köthető a sztrájktörvényhez.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke
Szerző