Mengyi Roland;VIP;börtön;

2020-01-16 07:21:53

Börtönből is a legjobb jár Mengyi Rolandnak

Biliárdasztal, sakkszakkör, lakályos egyszemélyes szoba – kollégistáknak sem jut olyan kényelem, mint a csalási kísérlet miatt elítélt „Voldemort nagyúrnak”.

Titokban vonult be szombaton a kecskeméti börtönbe Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő, akit szeptember végén ítéltek jogerősen négyéves börtönbüntetésre költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt – tudta meg a Blikk.  Mengyinek decemberben kellett volna megkezdenie a büntetésének letöltését, de halasztást kaphatott, így a karácsonyt még családjával tölthette. A bulvárlap úgy tudja, hogy a politikus Kecskeméten, Magyarország legjobb, európai színvonalú börtönében van.

Egyágyas, jól felszerelt szobák vannak. A fürdőszoba ugyan közös, de van például közös konyha, ahol főzhettünk, a hozzávalókat pedig a börtön boltjában vásárolhattuk meg – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő férfi, aki korábban hónapokat töltött az intézményében. A rabok többsége reggel kisbusszal jár dolgozni. Többnyire reggel 6-tól délután 2-ig tart a műszak. A munka végén választható menü várja őket a börtönkantinban. Az újság megjegyzi, 

– Az első év után hétvégenként hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig jó eséllyel otthon tölthetik, nyomkövetővel. Ha jól viselkedik, 2 év 8 hónap után szabadul, ehhez Mengyi Rolandnak szerényen kell közlekednie, itt nem számít, hogy ki voltál, nagyobb embert is láttak már ezek a falak – mondta a korábbi elítélt.

Alkotmányos költséget kért Voldemort nagyúr

Mint a Népszava is megírta, az ítélet előzménye, hogy Mengyi Roland egyik ismerőse 2015 tavaszán az egykori képviselőtől megtudta, hogy a szociális szövetkezetek számára egy csaknem 800 millió forintos, európai uniós forrásból származó támogatásról szóló pályázatot fognak kiírni. Az ismerős megkereste Mengyit „támogatásért”. A fideszes honatya a pályázat kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett „alkotmányos költséget” – kenőpénzt – kért a vele kapcsolatban lévő döntéshozóknak, és további 5 millió forintot kellett neki fizetni, ha a pályázat végül nyer. Mengyi előbb a pályázati pénz felét, majd a 90 százalékát követelte magának, cserébe azzal kecsegtette a társait, hogy a következő körben ők több pénzt tarthatnak meg.

A pályázati pénz pedig úgy jutott volna vissza a honatyához, hogy a nyertes pályázók Mengyihez kötődő alvállalkozókat foglalkoztattak volna. Az érintettek össze is gyűjtötték a kért 5 millió forintot, amelyet Mengyi Roland barátjának adtak, ám a pályázatot végül nem nyerték meg. Mengyi a konspirált beszélgetések során – annak érdekében, hogy a neve ne hangozzon el az üggyel kapcsolatban – a Harry Potter főgonosza után „Voldemort nagyúrnak” szólíttatta magát. Azonban a bűnszervezetben résztvevők hiába beszéltek egymás között virágnyelven. Arról ugyanis egyikük sem tudott, hogy egy adócsalási ügy kapcsán már a adóhatóság nyomozóinak a látókörébe került a csapat, és a szakszolgálat már lehallgatta a telefonjukat, amikor Mengyihez fordultak segítségért.

Végül a pályázati pénzt az összeesküvők nem kapták meg, majd amikor visszakövetelték Mengyitől a pénzt, lecsaptak a nyomozók. Mengyi az elsőfokú ítélet után azt mondta fellebbez, mert szerinte „abszurd” az ítélet. – Óriási félreértés ez, továbbra is kitartok amellett, hogy nem követtünk el semmilyen bűncselekményt, és a fellebbezés során fogjuk is ezt bizonyítani – mondta.