Két magyar hamburgerezőt megint Európa legjobbjai közé választottak

Publikálás dátuma
2020.01.16. 14:38

Fotó: Bamba Marha Burger Bár
Továbbra is fent vagyunk a kontinens burgertérképén.
Tavalyhoz hasonlóan idén is Európa 50 legjobbja közé választott két magyarországi éttermet is a Big 7 Travel utazási magazin. A Bamba Marha Burger Bár a 6., míg a Tuning a 43. helyezést érte el.
A tesztelők minden országból választottak résztvevőket, a rangsor a magazin olvasótáborának és a gasztro-szakértő szerkesztőinek véleménye alapján alakult ki. Figyelembe vették az éttermek online értékeléseit, a megjelenéseit és szakblogok véleményét is. 
Európa legjobb burgerezője a prágai Sad Man's Tongue Bar & Bistro lett, ahol az értékelés szerint az egyszerűen tökéletes hamburger Gruyere sajtot, bacont és természetesen házi készítésű szószt tartalmaz. Második a tavalyi győztes, a Londonban lévő Burger And Beyond, a harmadik pedig a spanyolországi Valenciában található Goiko Grill lett. A teljes lista itt található.
2019-ben is ez a két magyar burgerező szerepelt az európai listán, mindkettő egy hellyel előrébb rangsorolva. A Bamba Marha Burger Bár az áprilisban készített világlistájukon, egyedüli magyar résztvevőként a 13. lett.
Szerző

Lehangol a szürkeség

Publikálás dátuma
2020.01.15. 15:15

Fotó: Shutterstock
Rosszkedvűvé és fáradttá tesz a ködös, szürke idő, de a hétvégi hidegfronttól sem várhatunk jelentős javulást.
A hét elején kialakult hideglégpárnát legkorábban egy vasárnap érkező hidegfront szakíthatja fel, addig marad a ködös, borult, egyhangú idő. A hőmérséklet értékei ugyan az átlagnak megfelelőek, jóval hidegebbnek érezzük a levegőt. Nagy a megfázás veszélye és a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények. A légszennyezettség nő, több nagyvárosban kedvezőtlen a levegő minősége – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
A hideg miatt fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, amelyek nemcsak a reggeli időszakban, hanem tartósan is fennállhatnak. A fényszegény időben gyakoriak a mentális panaszok, például depresszió, jellemző a lehangoltság, a szokatlan fáradékonyság és a levertség, akkor is álmosak lehetünk, ha eleget pihentünk.
A szürkeség a közérzetre és a teljesítőképességre is rossz hatással lehet. A jó társaság, a baráti összejövetelek, de a sport is javíthat a hangulaton. Fontos az immunrendszer erősítése, mert a nyirkos időben könnyen terjednek a járványok, már sokan szenvednek felsőlégúti és influenzaszerű megbetegedésektől. A megelőzésben segíthet a tömeg kerülése, a rendszeres kézmosás, a sok folyadék: meleg tea, leves és víz fogyasztása – írta a Meteo Klinika
A hétvégén érkező front bár a szürkeségen enyhíthet, fokozza a szervezet terhelését, görcsös panaszokra és ingadozó vérnyomásra is számítani kell.
Szerző

Anyu pulóverben, apu pólóban - Ezért fáznak jobban a nők

Publikálás dátuma
2020.01.14. 14:41

Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP
Tudományosan is igazolt, hogy a férfiak az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, a nők a melegebbet, de a fázékonyság betegséget is jelezhet.
Már tudományos magyarázat is van arra, miért nem ritka jelenet az, hogy egy lakásban a nő „bundabugyiban”, de legalábbis melegítőben, pulóverben, míg a férfi pólóban és rövid nadrágban él egymás mellett, és nehezen egyeznek meg a szoba ideális hőfokán. A férfiak rendszerint az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, a nők pedig inkább a meleget. Ennek magyarázata egy, a Nature Climate Change folyóirat korábbi számában közölt kutatás szerint pedig az anyagcsere. Ennek nyugalmi állapota a nőknél lassabb, a férfiaké pedig gyorsabb, ezért melegebb a testük, és alacsonyabb hőmérsékletű szobában érzik jól magukat. A tanulmány szerint a nők többségének a 25, a férfiak számára pedig a 22 Celsius fok volt az ideális – mondta Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.
Influenza, légúti fertőzések kezdetén mindenki fázósabb lehet és magas láz mellett is jelentkezhet vacogás, hidegrázás. Ez a természetes jelenség az első pár napot követően, a gyógyulási folyamat során rendszerint el is múlik. Problémát az jelez, ha hirtelen, látszólag minden ok nélkül a korábban megfelelő hőmérsékleten fázni kezdünk, egyre vastagabban kell felöltözünk.
A fázékonyság hátterében gyakran áll a - főleg nőket érintő - pajzsmirigy alulműködés, de okozhatja vérszegénység, alultápláltság és érszűkület is – ilyenkor az adott végtag hidegebb, zsibbadhat, fájhat is. Ha a fázás mellett hideg hatására el is fehéredik, akkor az az úgynevezett Raynaud-jelenség lehet. Az elsősorban 40-60 év közötti nőket érintő jelenség során a hideg (vagy stressz) hatására az ujjakban a vérkeringés leáll. A pár perces rohamokat követően az elfehéredett ujjakba lassan visszatér az élet: normál színű lesz és a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. Előfordulhat, hogy a betegség szövődményeket is okoz, ezért a tünetek észlelése esetén célszerű orvoshoz fordulni.
Szerző