Előfizetés

Férfi kézi: erre senki sem számított

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:16

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség
A férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését – a dánok és franciák kiesése mellett – okozta a magyar válogatott a csoportkör megnyerésével.
Rendkívül visszafogott várakozásokkal engedte útjára a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a férfi kézilabda-válogatottat az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságra. Ennek oka az volt, hogy a sorsolásnál három, a magyarnál sokkal magasabban jegyzett együttest – Dánia, Izland, Oroszország – kapott Gulyás István szövetségi kapitány együttese. Ezek ismeretében az MKSZ konkrét célkitűzés nélkül, csupán azt kérte, a jelentősen átalakult és megfiatalított csapat tegyen meg minden tőle telhetőt, ami magyarra lefordítva annyit jelent, ne szenvedjen nagyon súlyos vereségeket. 
Ebből az lett, hogy a magyar válogatott két győzelemmel és egy döntetlennel az első helyen jutott be a középdöntőbe, ráadásul magával vitte az Izland elleni győzelemért járó két pontot és hatos csoportjában a második helyről várja a folytatást. Ha ezt a pozíciót sikerül megőrizni, akkor éremért játszanak a torna végén Mikler Rolandék. Nem volt olyan szakember, szurkoló, játékos, aki ezt elképzelhetőnek tartotta volna az Eb előtt. 
Az eddigi fantasztikus menetelés titka Mikler világklasszis kapusteljesítménye mellett a rend és az egység. Világosan leosztott feladatkörök, az ellenfelek nagyon profi és alapos feltérképezése, illetve egymásért küzdő játékosok alkotják a mostani magyar válogatottat. A nagyon erős egységnek köszönhető, hogy Izland ellen akkor sem esett kétségbe a csapat, amikor az ellenfél öt góllal elhúzott. 
„Hazudnék, ha azt állítanám, számítottam a továbbjutásra – mondta Gulyás István szövetségi kapitány a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának a csoportkör megnyerése után. – Most jön még négy meccs a középdöntőben, tapasztalatszerzés szempontjából nem is lehetne tökéletesebb. Óriási dolog, hogy ilyen ellenfelek ellen tudjuk tovább építeni a magyar válogatottat.”
A magyarok Norvégiával, Szlovéniával, Svédországgal és Portugáliával találkoznak a középdöntőben, nem kell költözniük, maradnak Malmőben, ahol a felejthetetlen csoportmeccseket játszották. A másik ágon – nehezebbnek tűnő hatosban – Horvátország, a címvédő Spanyolország, Ausztria, Németország, Csehország és Fehéroroszország csatázik egymással.

A további program

Középdöntő, 2. csoport Január 17., péntek: Magyarország-Norvégia 18.15 Január 19., vasárnap: Magyarország-Szlovénia 16.15 Január 21., kedd: Magyarország-Svédország 20.30 Január 22., szerda: Magyarország-Portugália 16.00 A mérkőzéseket a Sport1 élőben közvetíti. Az állás: 1. Norvégia 2 pont (34-28), 2. Magyarország 2 (24-18), 3. Szlovénia 2 (21-19), 4. Svédország 0 (19-21), 5. Portugália 0 (28-34), 6. Izland 0 (18-24).  

„Erre a sikerre egész életetekben emlékezni fogtok”

„Haza akartam menni a családomhoz, most pedig maradhatok veletek még egy hétig... Nem igazán tudok mit mondani – kezdte beszédét az öltözőben Rodriguez Chema, a magyar csapat másodedzője, a videó az európai szövetség honlapjára került fel. – Ez elképesztő volt! Erre a pillanatra egész életetekben emlékezni fogtok! Én már mondhatok ilyet, mert öreg vagyok, és régóta kézilabdázom: ilyen, mint a mai, nagyon ritkán történik! Amit ti itt létrehoztatok, olyat nagyon nehéz találni, és pont emiatt nyertetek ma. Mindig emlékezzetek erre a napra! Köszönöm. Köszönöm, hogy itt lehetek veletek. Ezt a teljes stáb nevében mondhatom.”

Ideiglenes megoldás

Danyi Gábor és Elek Gábor irányítja a magyar női válogatottat március végéig. A Győri Audi ETO és a Ferencváros vezetőedzőjének társ-szövetségi kapitányi megbízatása a március 20-22-én Győrben esedékes olimpiai selejtezőtornára, valamint a Montenegró elleni hazai és idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőkre szól. Az olimpiai kvalifikációs tornán sorrendben Kína, Szerbia és az ötkarikás játékokon címvédő Oroszország lesz a magyarok ellenfele, a csoport első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára. 

Az összes olimpiai létesítményt bezáratták Rio de Janeiróban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:59

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Az épületek mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen.
Biztonsági hiányosságok miatt minden olimpiai létesítményt bezáratott egy brazil bíróság a 2016-os játékok helyszínén, Rio de Janeiróban. A G1 hírportál szerint a sportlétesítmények mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A bíró döntésének indoklásában azt írta, hogy egy tömegrendezvény – például koncert – lebonyolítása tragédiával végződhet ezekben a létesítményekben. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen. Az ötkarikás létesítmények karbantartásáért, állagmegóvásáért felelős hatóságot tavaly júniusban megszüntették, azóta ezeken a helyszíneken rendszeresek a lopások. Az olimpiára épített sportcsarnokokat szinte alig használják valamire, és igencsak rossz állapotban vannak. 

Balázs Attila elődöntős Bangkokban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:05

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A legjobb négy közé jutott Balázs Attila a Bangkokban zajló, 54 ezer dollár (16,2 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi challenger-tenisztornán.
Az ATP honlapja szerint a világranglistán 128. magyar játékos csütörtökön 6:1, 7:5-re legyőzte az orosz Jevgenyij Karlovszkijt (253.). A találkozó 1 óra 26 percig tartott.
A 31 éves Balázs - aki korábban a kazah Gyenyisz Jevszejevet és az amerikai J.C. Aragone-t búcsúztatta Thaiföldön - az elődöntőben ismét egy orosz játékossal, a világranglistán 249. Roman Szafiullinnal találkozik.