Előfizetés

Az összes olimpiai létesítményt bezáratták Rio de Janeiróban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:59

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Az épületek mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen.
Biztonsági hiányosságok miatt minden olimpiai létesítményt bezáratott egy brazil bíróság a 2016-os játékok helyszínén, Rio de Janeiróban. A G1 hírportál szerint a sportlétesítmények mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A bíró döntésének indoklásában azt írta, hogy egy tömegrendezvény – például koncert – lebonyolítása tragédiával végződhet ezekben a létesítményekben. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen. Az ötkarikás létesítmények karbantartásáért, állagmegóvásáért felelős hatóságot tavaly júniusban megszüntették, azóta ezeken a helyszíneken rendszeresek a lopások. Az olimpiára épített sportcsarnokokat szinte alig használják valamire, és igencsak rossz állapotban vannak. 

Balázs Attila elődöntős Bangkokban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:05

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A legjobb négy közé jutott Balázs Attila a Bangkokban zajló, 54 ezer dollár (16,2 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi challenger-tenisztornán.
Az ATP honlapja szerint a világranglistán 128. magyar játékos csütörtökön 6:1, 7:5-re legyőzte az orosz Jevgenyij Karlovszkijt (253.). A találkozó 1 óra 26 percig tartott.
A 31 éves Balázs - aki korábban a kazah Gyenyisz Jevszejevet és az amerikai J.C. Aragone-t búcsúztatta Thaiföldön - az elődöntőben ismét egy orosz játékossal, a világranglistán 249. Roman Szafiullinnal találkozik.

Majomvisongással gúnyolták a lelátóról a Siófok KC színesbőrű játékosát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 14:35
Gnonsiane Niombla még Metz-játékosként
Fotó: Alex Nicodim / AFP/NurPhoto
Ilyen rasszista közönséggel még nem találkoztam - írta az eset után a francia Gnonsiane Niombla.
Instagram-posztban ünnepelte csapata, a Siófok KC idegenben, a debreceni DVSC ellen aratott győzelmét a csapat francia játékosa, Gnonsiane Niombla, de nem lehetett felhőtlen az öröme.
A meccsen ugyanis rasszista incidens áldozata lett: amikor a pályára lépett hazai szurkolók majomhangot utánozva gyalázták.

- írja a 444.hu, a L' Equipe francia lap cikkét idézve. "Ilyen rasszista közönség előtt játszva még nem éltem át hasonlót" - jegyezte meg az egyébként ünneplő hangulatú Instagram-posztjában az európai- és világbajnok átlövő.
Niombla balról a harmadik
Fotó: Facebokk/Siófok KC
Csapata, a Siófok KC kapitánya a klub honlapja szerint a meccs után azt mondta: "Nagyon elkeserített a szurkolói viselkedés és reakció, melyet a mérkőzés folyamán tapasztaltam a játékosaimmal szemben. Szeretném, ha a klub és a szövetség is megtenné a szükséges lépéseket, hogy ez ne fordulhasson elő soha többet." Hogy pontosan mi történt, azt Niombla már a francia újságnak mondta el: "Amikor pályára léptem, majomsikolyok hangzottak fel a lelátóról. Nem értek magyarul, de nem tűnt kedvességnek".

Elnézést kért a DVSC

A DVSC Schaeffler női kézilabdacsapatának vezetése csütörtökön elnézést kért szurkolói viselkedése miatt. A debreceniek honlapjának közleménye emlékeztet: „a találkozó jó hangulatát megzavarta egy jelenet, melynek során néhány másodpercig huhogtak a hazai szurkolók a siófoki Gnonsiane Niombla támadásánál”. Az írásban kiemelik, hogy Köstner Vilmos vezetőedző „rögtön a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kinyilvánította bocsánatkérését a kollégájával, a Siófok edzőjével és csapatkapitányával szemben”. „Ezúttal is őszintén elnézést kérünk Gnonsiane Niomblától, a Siófok csapatától és minden sportbaráttól a klubunk, a csapat és a szurkolótábor nevében! Kinyilvánítjuk, hogy sportszervezetünk elhatárolódik a történtektől, határozottan elítéli azt, mint ahogyan minden kirekesztő, sértő megnyilvánulást. Kifejezzük továbbá, hogy mennyire nagyra becsüljük, elismerjük Gnonsiane Niombla teljesítményét és eredményeit, amit nem halványíthat el semmilyen nem kívánatos megnyilvánulás” – áll a DVSC közleményében. Hozzáteszik, sajnálják, hogy „egy összesen mindössze három másodperces, szórványosan elhangzó megnyilvánulással néhányan egy egyébként élvezetes, színvonalas mérkőzés kifejezetten jó hangulatát igyekeztek megtörni”. A debreceniek kiemelték: a video-, hang- és képfelvételek megvizsgálása után sem tudták azonosítani az elkövetőket, de azt megállapították, hogy „a szurkolótábor vezetői maguk is azonnal felhívták a tábor egészét a megnyilvánulás abbahagyására” . (MTI)