Előfizetés

„Számukra a szövetségünk mit sem ér” – Kiakadt az EPP-re Novák Katalin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:53

Fotó: kormany.hu
A frakció nagy része is megszavazta, hogy romlik a magyar jogállamiság.
Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk – nyilatkozta az Atv.hu-nak Novák Katalin azután, hogy az EPP-frakció nagy része is megszavazta, hogy romlik a magyar jogállamiság. A Washingtonban tárgyaló családügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott:
„Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér, fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság.”

Novák Katalin mindenekelőtt megköszönte azoknak a szövetségeseiknek a támogatást, akik – megfogalmazása szerint – čbátran kiálltak a jog és az igazságosság mellett”. Hozzátette: kiemelné François-Xavier Bellamyt, a francia republikánusok frakcióvezetőjét, akinek ezt személyesen is megköszönte, és aki határozottan fel is szólalt a parlamenti vitában a magyarok mellett, valamint Antonio Tajanit, az EPP egyik alelnökét.
Arra a kérdésre, hogy a mai Európai Parlamenti döntés távolítja-e a Fideszt az Európai Néppárttól, úgy fogalmazott:
„amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk”.

Mint megírtuk, az Európai Parlament tagjainak kétharmada jóváhagyta a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárásról szóló állásfoglalást. Az indítványt 446 képviselő támogatta, 178 elutasította és 41 tartózkodott. A Fidesznek otthont adó Európai Néppárt (EPP) tagjainak túlnyomó többsége is az igen gombot nyomta meg csütörtök délben: a 155 jelenlévőből 99-en támogatták a határozatot, amely egyebek között megállapítja, hogy a folyamat életbe lépése óta a jogállam helyzete mindkét országban romlott. Az EPP-sek közül 35-en ellenszavazatot adtak le, 21-en tartózkodtak. A 35 EP-képviselőből 11-en a Fideszhez tartoznak, a többiek francia, spanyol, olasz és szlovén politikusok. Figyelemre méltó, hogy a pártcsalád befolyásos főtitkára, a spanyol Antonio López-Istúriz White is nemmel szavazott. 

Havazást és ónos szitálást hoz a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 16:54

Fotó: Népszava
A köd miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.
Egy hidegfront készül északnyugati áramlásával kisöpörni a Kárpát-medence felett megült levegőt, egy kis havazás is jöhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Pénteken többnyire borult, párás, többfelé ködös idő várható, csak helyenként – főként a hegycsúcsokon és északkeleten – süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Hószállingózás, ónos szitálás, szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak az Észak-Dunántúlon élénkül meg néhol a délkeleti szél.  A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de ahol kisüt a nap, ennél pár fokkal melegebb is lehet. 
Szombaton is felhős vagy borult, párás időre van kilátás, csak kis területen lehet napsütés. A Dunántúl nyugati felén délutántól elszórtan kisebb havazás, havas eső fordulhat elő, máshol szitálás, ónos szitálás, hószállingózás lehet. Mérsékelt marad a légmozgás. A köd miatt BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, CsongrádHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki figyelmeztetést.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +5 fok között valószínű. 
Vasárnap keleten számíthatunk párás, foltokban ködös időre. Főként a Dunántúlon elszórtan valószínű hószállingózás, kisebb havazás, havas eső. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, nyugaton meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. 

A Médiatanács a fokozatosság és az arányosság elve alapján már felszólítással bünteti a közmédiát, az RTL Klub pénzbírságot kapott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 16:31

Az M1 hírolvasója ellenzéki akciót bunkózott le, az RTL túltolt egy terméket.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén két ügyben hozott döntést, erről közleményben tájékoztatták az MTI-t:  
  • az M1 Híradó 2019. október 21-i három adásában a médiaszolgáltató megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát;
  • az RTL Klub hibás termékmegjelenítéssel sértett jogszabályt.
A hatóság közölte: amikor az M1 Híradó arról adott hírt, hogy Hadházy Ákos ellenzéki képviselő a miniszterelnök parlamenti beszédét előre nyomtatott szövegezésű táblák felmutatásával zavarta meg, akkor a hírolvasó véleményt fűzött a hírhez. Mint ismert, Németh Balázs azt mondta a riport előtt: "primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék".  
A testület felszólította a közmédiát, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló jogsértésektől.

A felszólítás kiszabásának indoklása szerint a szabályozás nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azzal, hogy a hírolvasó saját véleményt fűz a hírekhez. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását nem korlátozza a törvény.
Az RTL Klub szolgáltatójára kétszázezer forintos bírságot szabott ki a grémium.

A csatorna Reggeli című magazinműsorának egyik szeptemberi adásában a termékmegjelenítés részeként szereplő parkolási mobilalkalmazásról olyan többletinformációkat osztottak meg, amelyek a termék használatára ösztönözhették a nézőket. Részletesen bemutatták a szoftvert, illetve egy a felhasználóikat érintő nyereményjátékot is megemlítettek, az indoklás szerint pedig mindez ellentétes a jogszabályokkal.  
A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét

– zárta közleményét a hatóság.