Előfizetés

Nemény András váltja Tóth Józsefet a BÖK élén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.17. 15:19

Fotó: Facebook/Dr. Nemény András
Nemény András szombathelyi szocialista polgármestert választotta elnökéül a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
A baloldali polgármestereket és képviselőket tömörítő érdekképviseleti szervezet élén a budapesti XIII. kerületi polgármestert, Tóth Józsefet váltja Nemény, hangzott el a BÖK tisztújító ülése után. 
2010-től kezdődően az önkormányzatokat elsősorban a kormány kiszolgálóinak, alattvalóinak tekintik

- értékelte az elmúlt időszakot a leköszönő BÖK-elnök. Tóth 2003 óta töltötte be a tisztséget, idén már nem indult a tisztújításon. Döntését nem indokolta, a BÖK céljáról beszélt inkább: mint részletezte, a szervezet az európai önkormányzati chartának a szellemiségét hozná vissza, azaz, azt szeretnék elérni, hogy "az önkormányzás az állampolgárok közösségének jogát jelentse". Tóth ugyan nem elnökként, de továbbra is részt vesz a szervezet munkájában, nyilatkozta.
Az önkormányzatok élén végzett munkája alapján ítélik majd meg a magyarországi ellenzéket

- fogalmazott sajtótájékoztatón Nemény, azt részletezve, hogy az októberi választás új helyzetet hozott a számos ellenzéki győzelemmel. Amellett, hogy az ezzel járó felelősségnek szeretne megfelelni, az új elnök arra is kitért, hogy a szolidaritás és a klímapolitika megjelenítése is célja. Nemény ezért munkára hívott minden önkormányzati képviselőt is, de a munka részleteit ennél nem fejtette ki bővebben.
A Baloldali Önkormányzati Közösség alelnökei Aller Imre, Kóny polgármestere, Kozma József, az MSZP szegedi frakcióvezetője, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere és Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere lettek.

Vasárnap reggel teljes szélességében lezárják az M1-est két órára, mert egy szarvast hajkurásznak

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.17. 13:41
Illusztráció
Teljesen lezárják az M1-es autópályát vasárnap reggel a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt - közölte a rendőrség pénteken a honlapján. A közlemény szerint a pályát előreláthatólag 8 órától 10 óráig zárják le a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei Nagyegyháza és Óbarok térségében. Az autópálya forgalmát mindkét irányból az 1-es számú főútra terelik - tették hozzá. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, egy célzott akcióról van szó. Már több visszajelzést kaptak, hogy a pálya említett szakasza mellett szarvast láttak. Mivel az M1-es ezen szakaszán a vadvédő háló távolabb van az úttesttől, így egy mintegy 50 ezer négyzetméteres, erdős területet zárnak körbe, ahol - a szakemberek vélekedése szerint - megbújhatott egy szarvas. Az illetékes vadásztársaság, a rendőrség és a közút szakemberei vasárnap az említett időpontban megpróbálják a pályán kívülre hajtani a vadat - tette hozzá.

Vádat emeltek az Ungváry Krisztiánt megütő férfi ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.17. 12:25

Fotó: Facebook/ungváry Krisztián
Most jutott idáig a több mint 3 évvel ezelőtti ügy, az ügyészség pénzbüntetést kér.
A vádirat szerint a vádlott, egy hatvanegy éves férfi, 2016. október 23-án, délután, az V. kerület, Kossuth Lajos téren tartott állami megemlékezés során megütött egy történészt, aki véleménynyilvánítást gyakorolt - közölte a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség. A megtámadott történész Ungváry Krisztián, aki sokakkal együtt sípolással tiltakozott Orbán Viktor ünnepi beszéde alatt. Ezt Orbán hívei közül sokan rossz néven vették és erőszakkal is megpróbálták megakadályozni a sípolást. A vádirat szerint a sértett könnyű sérülést szenvedett, a bántalmazás azonban alkalmas volt arra, hogy akár súlyos sérülést is okozzon. Az ügyészség a támadó ellen súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalást mellőzve – büntetővégzéssel szabjon ki pénzbüntetést a vádlottal szemben.