Elfogták a salgótarjáni halálos, cserbenhagyásos gázolás elkövetőjét

Publikálás dátuma
2020.01.17. 20:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 34 éves helyi férfi valószínűleg ittasan vezetett.
A nógrádi rendőrök forrónyomon keresték a halálos baleset okozóját, az elfogott, 34 éves V. Roland ugyanis cserbenhagyta áldozatát. A jelenlegi adatok alapján a férfi 2020. január 17-én 18 óra körül az általa vezetett gépkocsival Salgótarjánban, a Rákóczi úton elütött egy gyalogost. A baleset következtében a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A jármű vezetője a baleset helyszínéről megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Miután elfogták, az alkoholszonda pozitív értéket mutatott – adta hírül a rendőrség honlapja. Később azt is közölték, hogy V. Rolandot a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására. A 34 éves férfi ellen a további eljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytatja. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.18. 19:21

Tényleges életfogytiglani fegyházat kapott a zsámboki gyilkos

Publikálás dátuma
2020.01.17. 18:22
Illusztráció
Fotó: Népszava
Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken, első fokon azt a férfit, aki 2017 őszén megerőszakolt, majd megölt egy idős asszonyt a Pest megyei Zsámbokon.
A törvényszék közleménye szerint az elsőrendű vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, aljas célból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, kizárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Hozzátették: a férfi ismerősét, a másodrendű vádlottat a bíróság bűnpártolás miatt egy év hat hónap, fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. A vádirat szerint 2017. október 15-én éjjel az elsőrendű vádlott bemászott egy 88 éves, Zsámbokon egyedül lakó, rendszeres gondozásra, ápolásra szoruló asszony házába. Az idős nőt vascsővel többször fejbe verte, majd megerőszakolta. Az asszony a bántalmazás miatt meghalt. A férfi a halott nő körüli ruhákat meggyújtotta, majd később elhagyta a házat. Kora reggel az elsőrendű vádlott elmondta munkatársainak, mások mellett a másodrendű vádlottnak is, hogy megölt egy idős nőt. Ismerőse ezután megpróbálta elégetni a férfinak a gyilkosságkor viselt ruháit egy kályhában, de nem tudta azokat meggyújtani. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, az első- és a másodrendű vádlott fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős - közölte a törvényszék.
Szerző

Gyilkosság Dunavarsányban - egy 14 éves lányt is letartóztattak, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják

Publikálás dátuma
2020.01.17. 15:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hasonló súlyú bűncselekményért életfogytiglant is kaphatna, ám tettének elkövetésekor nem volt még 14 éves.
Ötre bővült a gyanúsítottak köre a szilveszteri dunavarsányi gyilkossággal kapcsolatban. A letartóztatásban lévő család három tagján és egy 18 éves lányon kívül ma egy 14 éves lányt is letartóztattak a bűncselekménnyel kapcsolatban - erről a Budapest Környéki Törvényszék adott ki közleményt. A lányt társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Tette elkövetésekor még nem töltötte be a 14. életévét. A közlemény szerint az elkövetők szilveszterkor egy rokonuknál iszogattak, majd este 11 körül átmentek a későbbi áldozathoz, egy 56 éves férfihez, vele azonban italozás közben összeszólalkoztak, így távozniuk kellett. Később azonban visszatértek és erőszakkal benyomultak a házba, ahol B. Krisztián eszméletlenre verte a férfit, míg családtagjai, N. károlyné, N. Tamás, N. Nikoletta és a fiatalkorú J. A. O. értékek után kutattak. A magához térő áldozattól N. Tamás pénzt követelt, és késsel megsebezte az arcát és a csípőjét is. Mindeközben B. Krisztián többször is fejbe, a szilveszterkor még mindössze 13 éves lány pedig hátba rúgta az áldozatot. A cselekménybe N. Károlyné is bekapcsolódott. A támadók végül mindenféle kezükbe kerülő dologgal – így üveg- és porcelántárgyakkal, székkel – ütötték a férfi fejét, sőt még egy mikrohullámú sütőt is hozzávágtak, majd ráborítottak egy asztalt. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Ezután az elkövetők az általuk a házból összeszedett értéktárgyakkal és élelmiszerrel eltávoztak. Az áldozat holttestét négy nappal később találták meg. A ma letartóztatott 14 éves gyanúsított terhére rótt bűncselekmény 10 évtől 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény. Mivel a lány a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a 14. életévét, ezért vele szemben büntetés nem, csak intézkedés, így javítóintézeti nevelés alkalmazható. Tekintettel a bűncselekmény tárgyi súlyára, a várható büntetési tételre, valamint a gyanúsított személyi és családi körülményeikre, tartani lehet attól, hogy megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. De fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon hagyása esetén a felelősségét alátámasztó adatot semmisítene meg - áll a bíróság közleményében. A bíróság elrendelte fiatalkorú J. A. O. gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb azonban egy hónap időtartamra. A letartóztatás végrehajtási helyeként pedig egy javítóintézetet jelölt meg. A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője tudomásul vette, a gyanúsított törvényes képviselője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható. A 24.hu úgy tudja, hogy a tinilány a 14. születésnapja előtt pár nappal adta a tippet a család többi tagjának arra, hogy kihez menjenek pénzt szerezni.
Szerző
Frissítve: 2020.01.17. 16:34