Boldog István;Kengyel;Nagy Szilárd;

2020-01-18 13:19:03

Hiába kötött vádalkut, nem térhet vissza Kengyel volt polgármestere

Kengyel nem kér többé a sikkasztással vádolt Nagy Szilárd vezetéséből. Most bíróság utasította vissza a volt polgármester fellebbezését.

Négy hónapon belül időközi választást kell kiírni Kengyelen, mert a közigazgatási bíróság január 9-én elutasította az exfideszes polgármester Nagy Szilárd kérelmét, erről pénteken adott ki közleményt a kengyeli önkormányzat – írja a hvg.hu.

Első körben akkor vált ismertté a kengyeli polgármester, amikor augusztusban kiderült, hogy sikkasztás miatt vádat emelt ellene a kecskeméti ügyészség. A vádhatóság szerint a 2014-ben a Fidesz-KDNP támogatásával megválasztott polgármester az önkormányzat nevében olyan szerződéseket kötött, amelyek mögött nem volt teljesítés, és a falu kasszájából erre elutalt pénzt, a saját adósságainak kiegyenlítésére használta fel, de más is volt a rovásán. A kengyeliek ennek ellenére megválasztották újra korábbi polgármesterüket.

Már a választások után pár nappal megkezdődött Nagy Szilárd ügyének tárgyalása a Szolnoki Járásbíróságon, ahol már az előkészítő ülésen minden bűncselekményt elismert a polgármester, majd novemberben egy év szabadságvesztésre ítélték, amelyet három évre felfüggesztett a bíróság, és még mentesítést is kapott.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a „priusz” ellenére betöltheti a posztot. A kengyeli képviselő testület azonban tavaly novemberben mégis megvonta tőle a bizalmat, méltatlanság miatt megfosztották a posztjától Nagy Szilárdot, aki ez ellen fellebbezett,

A testület novemberi döntése után a 168 óra kiderítette, hogy Nagy Szilárd azért is kaphatott enyhe büntetést a sikkasztásért, mert vádalkut kötött a vádhatósággal a Boldog István, parlamenti képviselő körzetében a pályázatokkal és a közbeszerzésekkel kapcsolatos visszaéléseket vizsgáló nyomozást támogatva.