Előfizetés

Eltávolították Pokorni Zoltán nagyapjának nevét az emlékműről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.20. 14:35

Fotó: Népszava
A polgármester tavaly szembesült Pokorni József tetteivel.
Pokorni Zoltán kérésére eltávolították a nagyapja nevét viselő rézlapot a XII. kerület II. világháborús áldozatainak állított emlékműről – írja az ATV. A kerület nyilatkozatot adott ki, amely szerint az áldozatok neve több rézlapon szerepel, és egyet le kellett szerelni, mert megrongálódott, és ha már azt leszerelték, a polgármester kérésére azt is leszedték, amin Pokorni József neve szerepel. Amint a nevét eltávolították, és a másik rézlapot megjavították, visszahelyezik azokat az emlékműre. Pokorni Zoltán múlt héten a városmajori tömegmészárlás helyszínén beszélt arról, hogy a nagyapja nyilas volt. Pokorni József nevének a leszedetését az új képviselő-testület alakuló ülésén kezdeményezte.

Mindenről lemondott a fideszes frakcióvezető, aki halálos baleset áldozatáról posztolt fotót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.20. 14:26

A salgótarjáni képviselő levonta a morális tanulságokat.
Lemondott minden tisztségéről és a párttagságát is felfüggesztette Turcsány László fideszes képviselő, aki múlt héten egy salgótarjáni halálos baleset áldozatáról posztolt fotót Facebook-oldalán, majd letörölte azt. A politikus a 3100.hu-hoz juttatta el közleményét, amiben azt írta: "az elmúlt pénteken helytelenül cselekedtem egy tragikus baleset kapcsán. Ennek levontam a morális tanulságait és a következő döntéseket hoztam meg. A mai nappal lemondtam Salgótarján Megyei Jogú Város Fidesz-KDNP frakciójának vezetéséről, kiléptem a frakcióból, lemondtam egyéni képviselői mandátumomról és felfüggesztettem párttagságomat. Döntésemről tájékoztattam a Fidesz helyi vezetőségét". Mint ismert, pénteken este Salgótarjánban, a Rákóczi úton elütöttek egy gyalogost. A 24 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A képviselő másodikként ért oda a cserbenhagyásos balesethez, a baleset okozóját később elfogták, de abban is volt csavar, ugyanis az elkövető egy barátjára próbálta terelni a gyanút, akit ez alapján a rendőrség le is tartóztatott. Turcsány László saját elmondása szerint az elsők közt ért a helyszínre, majd telefonjával fotót készített az áldozatról és azt kegyeletsértő módon, kitakarás nélkül feltöltötte a Facebook-profiljára. Szombaton az ATV-nek arról beszélt, sajnálja a történteket, az a gondolat vezérelte, hogy mielőbb meg lehessen állapítani, ki volt a balesetet szenvedett személy, a mentők kiérkezésekor a feltöltött fotót törölte. A 3100.hu cikke szerint Turcsány László 2002-től aktív szereplője a helyi közéletnek, a megyeszékhely közgyűlésének 2010-től volt folyamatosan tagja. A testületbe 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben is bekerült. Lemondása következtében a választókerületben időközi választást kell kiírni.

Szeptember óta 95-en fagytak halálra Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.20. 12:11

Fotó: Népszava
Az áldozatok többsége nem hajléktalan.
Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum. A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége a közhiedelemmel ellentétben nem hajléktalan. Nagyjából 60 százalékuk fűtetlen lakásban vesztette életét, ötödük kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után halt meg. Az áldozatok nagyjából 20 százaléka hűlt ki végzetesen  a szabad ég alatt.  
A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 ember életébe került.