Előfizetés

Betiltanák a csodacipőt

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.01.24. 10:30
Brigid Kosgei
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ígérete szerint január végig eldönti, szabályos marad-e a Nike Vaporfly elnevezésű lábbelijeinek használata.
A sportban az edzésmódszerek folyamatosan fejlődnek, de az eredmények javulását sokszor technológiai újítások hozzák el. Ezúttal a Nike Vaporfly elnevezésű futócipője miatt feszülnek egymásnak üzleti érdekek és különböző sport lobbik. A szóban forgó lábbeli védjegye a magasabb talp, amely speciális habszivacsot rejt, a beépített, szénszálas talplemez pedig egyfajta rugóként funkcionál, amely olyan hatást ér el, mintha a futók egy gyenge, 1-1,5 százalékos lejtőn futnának, emellett pedig 2,7-4 százalékkal kevesebb oxigént használnak fel. Mind a független, mind a Nike által szponzorált tanulmányok kimutatták, hogy a 2016-ban piacra dobott cipő legalább négy százalékkal növeli a sportolók energiahatékonyságát – mindez pedig egy maratonon akár több percnyi javulást is eredményez.
Az elég robusztus, furcsa sarokformával bíró cipő akkor kapott nagyobb publicitást, amikor 2017-ben Eliud Kipchoge először próbált meg két órán belül maratont futni. Vaporfly ide vagy oda, a monzai kísérletben még nem sikerült áttörni az álomhatárt, 2018-ban Berlinben viszont megdöntötte a világcsúcsot, tavaly október 12-én pedig a bécsi kísérletben két órán belül teljesítette a 42,195 kilométeres távot – igaz, ez a futás nem számít hivatalos rekordnak. Másnap a nőknél Brigid Kosgei 81 másodperccel javította meg a brit Paula Radcliffe 2003. április 13-án felállított rekordját – hát persze, hogy Vaporfly cipőben.
A Nike az elmúlt négy évben több fejlesztést is eszközölt cipőjén, a Vaporfly Nextre keresztelt állítólag már öt százalékot ad hozzá a futó teljesítményéhez, a piacra még nem dobott, de Kipchoge által használt Alphafly pedig még ennél is nagyobb segítséget jelenthet.
A férfi maratoni mezőny minden idők legjobb 5 idejét Vaporflyban futották, egyes kutatók szerint pedig már nem etikus az az előny, amit ezek a cipők tudnak. Szerintük a tisztességtelen előnyök elkerülése érdekében a lábbeli középtalpának vastagságát kellene szabályozni. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) jelenlegi szabályai szerint a futócipő nem jelenthet tisztességtelen segítséget vagy előnyt, és mindenki számára elérhetőnek kell lennie, de eléggé általános, konkrétumokat nélkülöző paragrafusról van szó.
A WA tavaly ősszel sportolók, tudósok és jogi szakértők munkacsoportját hozta létre a cipő és annak technológiájának áttekintésére. A WA akkor úgy fogalmazott: az új technológiák fejlesztésének és alkalmazásának ösztönzése mellett megfelelő egyensúlyt kell találni a technikai szabályokban.
A cipő körüli hercehurca nem csak a Nike, a két konkurens japán sportszergyártó, az Asics és a Mizuno életére is hatással van. A rivális márkák részvényeinek értékei bukdácsoltak az elmúlt időszakban, azonban annak hatására, hogy egyre inkább rebesgetik a Vaporfly betiltását, a múlt héten az Asics és a Mizuno részvényei is elkezdtek emelkedni.
„A piacon aggódtak, hogy a Nike elfoglalhatja az Asics részesedését az atlétikai cipők szegmenséből. Ha a jelentések helyesek, enyhültek az eladásokkal kapcsolatos aggodalmak” – mondta Masami Nakanaga, a Tokióban található Iwai Cosmo Securities elemzője. Ugyanakkor a Nike-nál sincs egyelőre ok az aggodalomra, az amerikai NPD csoport vezető sportipari tanácsadója szerint az ellentmondások jók az eladások szempontjából. Matt Powell úgy véli, a huzavona az amatőrök körében fokozhatja az eladásokat, hiszen őket nem érintheti a tilalom.
A nemzetközi szervezet ígérete szerint január végéig dönt arról, betiltja-e a 175, illetve 275 euróért megvásárolható cipők használatát az égisze alá tartozó versenyeken. Amennyiben a lábbeli a jövőben már nem felel meg a WA szabályainak, akkor a Nike a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat jogorvoslatért, a fellebbezés halasztó hatálya miatt pedig a döntésig továbbra is lehetne használni a cipőket. A CAS nem szokta elkapkodni határozatait, a huzavona akár egy évig is eltarthat. Mindez pedig azt jelenti, hogy a tokiói olimpiai még szinte biztosan lehet majd használni a Vaporflyt, s meglepetés lenne, ha a győztes nem egy ilyen lábbeliben érne elsőként a célba.

Betiltott cáparuha

A Speedo 2008-ban a NASA-val közösen fejlesztette ki a „cáparuhát”, amely áramvonalasította az úszók testét és pikkelyszerű felülettel is ellátták a LZR Race modellt. Használatával a gyártó mérései és a versenyzői tapasztalatok alapján akár 2-5 százalékkal is javultak az időeredmények, a pekingi olimpián a győztes úszók 94 százaléka ebben a dresszben versenyzett. A Nemzetközi Úszószövetség végül betiltotta a cápadressz használatát.

Babosék továbbjutottak, Stollárék kiestek az Australian Openen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.24. 09:21

Fotó: BRENTON EDWARDS / AFP
A magyar-francia páros két játszmában legyőzte a Dalila Jakupovic, Raluca Olaru alkotta párost, a másik magyar, Stollár Fanny Dajana Jasztremszkával pedig kikapott a Kveta Peschke, Demi Schuurs kettőstől a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában pénteken
A Dalila Jakupovic, Raluca Olaru alkotta szlovén-román kettős alaposan meglepte a 45 perces első játszma elején a Babos Tímea, Kristina Mladenovic párost, ugyanis mindkettőjük adogatását 15-re vették el, igaz, közben a sajátjukat elveszítette. Ezután Jakupović és Olaru 5:3-ig megőrizte előnyét, ekkor jött a fordulat, amely döntőnek bizonyult. Babosék 15-re hozták az adogatásukat, majd brékeltek. A 2. helyen kiemelt kettős nem állt meg, a saját, majd az ellenfél szerváját is elnyerte. 
A második szett elején a szlovén-román páros három bréklabdáról egyenlített, majd Babosék 2:1 után elvették az ellenfél adogatását. A következő gém kulcsfontosságúnak bizonyult, a szlovén-román páros 40-0-ra is vezetett fogadóként, de az ellenfél fordított. 4:1 után mindkét kettős megnyerte a szerváját, az utolsó gémet Babosék 0-30-ról fordították meg. A mérkőzés 1 óra 33 percig tartott – számolt be a magyar teniszező honlapja.
A magyar-francia kettős ellenfele a 2. fordulóban Ashleigh Barty és Julia Görges lesz.  Az egyesben világelső ausztrál játékos 17. helyen áll párosban a világranglistán, pályafutása legjobbjaként 5. volt. A német Julia Görges 129. párosban a világranglistán, karrierje legjobbjaként 12. volt.

Eredmények: női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Dalila Jakupovic, Raluca Olaru (szlovén, román) 7:5, 6:3 Stollár Fanny, Dajana Jasztremszka (magyar, ukrán)-Kveta Peschke, Demi Schuurs (cseh, holland, 8.) 4:6, 2:6

Fucsovics a legjobb 16 között az Australian Openen

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.24. 09:04

Fotó: JOHN DONEGAN / AFP
"Űrteniszt" bemutatva a magyar játékos simán legyőzte Tommy Pault a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.
Fucsovics Márton simán továbbjutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában pénteken. A találkozón az előzetes várakozásokkal ellentétben nagy volt a különbség a két teniszező között. A világranglista 67. helyén álló Fucsovics 55 perc alatt úgy került kétszettes előnybe, hogy mindössze két gémet veszített, és miközben egyetlen szervajátékát sem bukta el, ötször brékelt. Az amerikai Tommy Paul (80.) csak a harmadik játszmában bizonyult egyenrangú partnernek, de 2:2 után egy újabb elveszített adogatógém ott is megpecsételte a sorsát. A mérkőzés 1 óra 47 percig tartott.
Fucsovics Márton az Eurosport Hosszabbítás oldalának azt mondta: kiváló teniszidőben pozitívan állt a meccshez, és miután két-három hete nagyon jól érzi a szervákat, valamint jól mozog, stábjával azt a döntést hozták, hogy az egyes érdekében feláldozzák a párosban való indulást. A pénteki mérkőzéssel kapcsolatban hozzátette: akkor érezte, hogy továbbjuthat, amikor megnyerte a második szettet. "Illetve a harmadik szett nem volt könnyű. Ellenfelem kiment egy hosszabb mosdószünetre, és elkezdett lazán játszani. Jött egy pár nyerő, elengedte az ütéseket. Ekkor nagyon fontos volt, hogy rajta tudtam maradni, és a végén rátenni még egy lapáttal" - mondta.
Fucsovics Márton Facebook-oldala elképesztőként és űrteniszként jellemezte a magyar teniszező játékát, aki továbbjutásával beállította két évvel ezelőtti karriercsúcsát, és ahogy 2018-ban, a nyolcaddöntőben újra megmérkőzhet a 20-szoros Gland Slam-győztes Roger Federerrel (3.), ha a svájci legenda az esti programban legyőzi az ausztrál John Milmant (47.). A magyar játékos mindkét teniszezőt nagyon jó játékosnak tartja, de úgy készül, hogy előbbivel kell megküzdenie. Két éve Federer 6:4, 7:6, 6:2-re győzött. A Federer-Millman mérkőzést pénteken magyar idő szerint 10:30-kor játsszák.

Eredmény: férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

 Fucsovics Márton-Tommy Paul (amerikai) 6:1, 6:1, 6:4