Előfizetés

„Szavazz érvénytelenül!” – A Kétfarkú Kutya Pártnak adott igazat az EJEB

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.20. 18:17

Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook
Úgy vélik, a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkelyét.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött jogerős, másodfokú ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn a párt „Szavazz érvénytelenül!” mobilalkalmazása ügyében, amely miatt a testület elsőfokú ítélete szerint jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a magyar hatóságok. Az EJEB fellebbviteli fórumként működő nagykamarája 16 szavazattal 1 ellenében azt a döntést hozta, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkelyét. A bíróság indoklása szerint a magyar hatóságok által hivatkozott hazai választási törvény rendelkezései nem tették lehetővé a felperes számára, hogy számoljon azzal, hogy a mobilalkalmazás biztosítása büntetőeljárást vonhat maga után. Az EJEB már 2018 januárjában hozott elsőfokú ítéletében elmarasztalta a magyar hatóságokat az ügyben, és 3330 euró (mintegy egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek. Az ítélet azonban nem volt jogerős, és a magyar állam fellebbezést nyújtott be ellene, amelyet 2018 májusában fogadott el az EJEB öttagú tanácsa, így a másodfokú fórumként működő nagykamarára bízták az ügyet, amely hétfőn hozta meg végleges döntését. Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-i, migrációs kvótáról szóló népszavazás előtt arra buzdította a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság 800 ezer forintos bírságot szabott ki a voksolás titkosságának megsértésére hivatkozva, azonban ezt a Kúria később ezt 100 ezer forintra mérsékelte. Az ügyben az Alkotmánybíróság elutasította a párt beadványát, így az MKKP – miután kimerítette az összes hazai jogorvoslati lehetőséget – az EJEB-hez fordult. Az Európa Tanács égisze alatt működő bíróság az 1950-es Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott bíróság. Az Európa Tanács által elfogadott egyik legfontosabb egyezménynek az ET mind a 47 tagállama részese. Az EJEB határozatai kötelezőek a szervezet tagországai számára.

Megvolt a tárgyalás Tusk és a bölcsek között, akár már februárban döntés születhet a Fideszről

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.01.20. 17:18

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
Az EPP elnöke a jelentéséről készült értékelését a pártcsalád vezetőivel folytatott konzultációi után a következő politikai gyűlés elé fogja terjeszteni.
Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke hétfő délután a Twitteren jelentette be, hogy tárgyalt az értékelő bizottság tagjaival – vagyis a „bölcsekkel” – a Fidesz tagságáról. A „bölcsek” jelentéséről készült értékelését az EPP vezetőivel folytatott konzultációi után a pártcsalád következő politikai gyűlése elé fogja terjeszteni. Erre február 3-4-ikén kerül sor. A „bölcsek” jelentést készítettek arról, hogy a tavaly márciusban felfüggesztett magyar párt tevékenysége összhangban van-e a kereszténydemokrata pártcsalád értékeivel. Az értékelő bizottságnak három, az aktív politizálástól már visszavonult tagja van: a belga Herman van Rompuy, aki egyben a grémium elnöke, a német Hans-Gert Pöttering és az osztrák Wolfgang Schüssel. Tusk Twitter bejegyzését megelőzően a Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy az EPP vezető testülete valószínűleg el fogja halasztani a február elejére tervezett döntést a Fideszről a „bölcsek” közötti nézetkülönbség miatt. Tusk posztjából azonban kiderül, hogy a magyar párt tagságával kapcsolatos döntés akár már februárban megszülethet, természetesen attól függően, hogy az elnök milyen ajánlásokat tesz a résztvevőknek.

Orbán Indonéziába utazik

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.20. 17:13

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök megbeszélést folytat Joko Widodo indonéz elnökkel is.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Indonéziába látogat a hét közepén, ahol részt vesz a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) tanácskozásán, és megbeszélést folytat Joko Widodo indonéz elnökkel is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. Orbán Viktor a jobbközép pártokat tömörítő CDI egyik alelnöke; a szervezet január 23-24-én az indonéziai Yogyakartában tartja vezetőségi ülését.