Előfizetés

A kormány nagy hangon bejelentette a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztését, aztán nem ezt tette

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 12:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán arra szólította fel az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig húzzák el a megítélt kártalanítások kifizetését. Eddig is éppen ezt csinálták.
Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást - közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden. A közlemény egy bizonyos "börtönbiznisz" megállításáról ír, ami létét a kormány bizonyítékokkal meg sem próbálta még alátámasztani. Mégis azt állítják, többmilliárdos pénzügyi iparágról van szó. A Magyar Közlönyben megjelent határozat azonban visszafogottabban fogalmaz:
"a Kormány álláspontja szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel".

Ami az áldozatokat illeti, a kártérítésként kifizetett összeget valójában a legtöbbször ők és családtagjaik kapják: a magyar törvények szerint a megítélt pénzből mindenekelőtt a végrehajtó levonja az elítélt áldozatainak járó kártalanítást. Arról pedig a Magyar Helsinki Bizottság közleményben írt korábban, hogy tudomásuk szerint az eddigi 12 ezer kártérítési ügy egyikében sem kapott pénzt egyetlen civil szervezet sem. Ebből az következik, hogy a Fidesz-KDNP hazugságot állított abban a közleményben, amiben a "Soros-hálózat" "dörzsölt ügyvédeit" teszik felelősség a "börtönbizniszért". A "nyerészkedő" ügyvédek emlegetése a Magyar Ügyvédi Kamarának is sok volt, az uszítást hétfőn a leghatározottabban visszautasították.
Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a kormány láthatóan visszariadt a beígért tömeges jogsértéstől. „Nem tudom, hogy mennyire volt átgondolt a kártalanítások felfüggesztéséről való bejelentés, ugyanakkor úgy tűnik, hogy valami nagyot akartak mondani, majd maguk is megrettentek attól, hogy mit jelentene mindez a jogállamiságra és a már így is megtépázott magyar jogállamiság külföldi reputációjára nézve. Végül ezért dönthettek a „kapufára mentés” mellett, mivel így azoknak, akik csak egyfajta médiából tájékozódnak azoknak lehet azt mondani, hogy felfüggesztették a kártérítéseket, míg közben, kifelé lehet azzal érvelni, hogy továbbra is folyik a megítélt kártérítések kifizetése. A „törvény adta legkésőbbi időpontig” történő halasztásban semmi új nincs, mivel eddig is ez volt a bevett gyakorlat a kártérítéseknél. A „jogsértés elmaradása akár üdvözlendő is lehet” - fogalmaz Kádár András Kristóf. 
Az állítólagos felfüggesztés az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált határozat alapján a gyakorlatban azt jelenti: a kormány felhívja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy
  • a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig húzzák el a megítélt kártalanítások kifizetését; és
  • Vargáék vizsgálják felül a szabályozást, majd jelentsenek az eredményeikről.
Nincs szó tehát arról, hogy a kormány a jogerős bírósági ítéletek ellenére is megtagadna a kártérítés kifizetését, csak addig húzzák, amíg lehet. Karsai Dániel alkotmányjogi, emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd az Indexnek azt mondta, hogy
a kormányhatározatban szereplő mondat pontosan azt jelenti, hogy a minisztérium a határidő végén fog fizetni, ami eddig is a gyakorlat volt.

A megjelent kormányhatározat alapján a leghatározottabban azt mondhatjuk, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket - mondta Karsai.
A szabályozást, ami a túlzsúfolt, rossz börtönkörülmények miatt lehetővé teszi a kártérítés fizetését, ugyanolyan hatalmi önkénnyel vezette be az Orbán-kormány, mint ahogy most felszámolhatja
Közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt is hangsúlyozza: "a társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak". Ez rávilágít a döntés egy másik problematikus pontjára: a büntetés-végrehajtást a megtorlás eszközeként állítja be. Holott az szólhatna a rehabilitálásról, azaz hosszú távon a további bűnelkövetések megelőzéséről is.
A közlemény csak az áldozatok igazságérzetét emlegeti. Arra nem tér ki, hogy a kormány pontosan mit is vár a döntéstől, ami leginkább talán arra alkalmas, hogy - a gyöngyöspatai romáknak a szegregációért megítélt kártérítés elakasztásával együtt - esetleg egymásnak ugrassza az ellenzék jobboldali és liberális szavazóit.

Áder hivatala 28 millióért vett új protokoll-villanyautót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 10:40

Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP
Ezzel könnyebb lesz klímabarátnak tűnnie, mint a járó motorral olykor órákat várakozó Mercedesével.
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közbeszerzési adatbázisban fellelhető információk szerint tavaly év végén egy Audi e-tron Advanced 55 quattrót vásárolt - írja a Blikk. Áder János hivatala nettó 22,4 millió forintért vette az új autót, ami áfával együtt nagyjából 28 millió forint közpénz elköltését jelenti. (Ez mindenesetre nem rossz ár, mert a modell legalacsonyabb listaára hivatalos márkakaereskedőnél 29 millió forint. Ebből persze lehet kedvezményt kialkudni.) A KEH egy "új gyártású, felső-közép kategóriás, protokollcélú, tisztán elektromos, összkerékmeghajtású, 5 ajtós, 5 személyes, fokozatmentes automata váltós, fekete metál személygépkocsira" írt ki közbeszerzést, amit a Porsche Hungária nyert meg. A megkötött szerződés szerint az Audit legkésőbb december 18-ig kellett leszállítania a győztes vállalatnak.
Az államfő korábban egy hasonló értékű, S osztályos Mercedest használt. Minthogy azonban sokszor csak Áder János a kormánypártok érve amellett, hogy igenis érdekli őket a klímavédelem, ellenzéki oldalról sok kritika érte az államfőt a rendszeresen járó motorral várakozó autója miatt.
Nem most fordult elő először az sem, hogy az Orbán-kormány az autóiparnak adott megrendelésekkel kívánja több-kevesebb sikerrel demonstrálni, hogy törődik a közelgő klímakatasztrófával. Így például tavaly ősszel a Volkswagen e-Golfjának drága és elavuló félben lévő, kifutott szériájából szerzett 249 darabot a Kásler-féle Emmi, melyek darabját havi 54 ezerért kell bérelnie az egyébként is eladósodott kórházaknak.

Büntetőfeljelentést tett a fertőzéssel végződő szemműtétek ügyében a kormányhivatal

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.21. 09:38

Fotó: Vitaliy Ankov / AFP
5 milliós bírságot is kiszabtak, a fertőzéseket a vizsgálat szerint a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta.
Büntetőfeljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központban decemberben végzett szürkehályogműtétek utáni fertőzések miatt. Budapest Főváros Kormányhivatala keddi közleményében azt írta, hogy a vizsgálat szerint a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta.
A megállapított hiányosságok miatt a kormányhivatal ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki.

A Budaörsi Egészségügyi Központból műtéti szövődmény miatt tizenkét beteget kellett kórházba vinni decemberben, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk. Az érintetteken további szemműtéteket kellett végrehajtani a Szent János Kórházban, ahol több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást fog elszenvedni.