Előfizetés

Öntömjénezés és dorgálás Davosban

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.01.21. 17:42
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Néhány órán belül lépett színpadra az idei Világkereskedelmi Fórum két legnagyobb érdeklődésre számon tartó meghívottja - Donald Trump és Greta Thunberg.
A 73 éves amerikai elnök és a 17 éves svéd klímaaktivista között nem is lehetne nagyobb a kontraszt, kiváltképpen a tanácskozás témájának megtett éghajlatváltozás tekintetében. Trump az Egyesült Államok kilépését kezdeményezte a párizsi klímamegállapodásból, míg Thunberg többek között azért tüntet világméretű mozgalmával, hogy minden ország tartsa be az egyezményben tett vállalásait. A kettejük közötti nézetkülönbségek most mégsem ütköztek ki olyan hangsúlyosan. Részben azért, mert Donald Trump inkább egy kampánybeszédnek beillő monológot tartott: saját kormányzati sikereként számolt be a jól teljesítő amerikai gazdaságról és arról, hogy az Egyesült Államok kőolaj- és gázexportőrré vált. Öntömjénezésével párhuzamosan a világ legnagyobb hatalmának vezetője azért nem tudta megállni, hogy ne tegyen megjegyzést a klímavédelemért kampányoló fiatal aktivistákra - köztük Greta Thunbergre. Azt mondta, hogy nem a borúlátásnak, hanem a bizakodásnak van itt az ideje, ezért el kell utasítani a “végzet örökös prófétáit”, akik “apokalipszist jósolnak.”
Greta Thunberg hallgatja Trumpot
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Donald Trump azt is igyekezett bizonyítani, hogy - mint fogalmazott - “nagy híve a környezetvédelemnek.” Ennek jegyében közölte, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik az ENSZ faültetési felhívásához - a világszervezet 1000 milliárd új fa telepítését tűzte ki célul a klímaváltozás hatásainak mérséklésére. Greta Thunberg elismerte, hogy a faültetés hasznos, de arra figyelmeztetett: nem megoldás, hogy Afrikában erdőket telepítenek, miközben az Amazonast kivágják. Az ifjú aktivista ismét hangsúlyozta, hogy sürgető intézkedésekre van szükség a klímavészhelyzet megoldására. Csupán érintőlegesen kritizálta Trumpot, inkább a világ összes döntéshozójának egyaránt beolvasott. Tavalyi beszédére visszautalva megjegyezte: “az otthonunk továbbra is lángokban áll” és a politikai vezetők tétlensége “csak táplálja a tüzet”. Úgy vélte: hiába fogadta általános felháborodás azt a hírt, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, a legtöbb ország továbbra mégsem teljesíti saját vállalásait. Elismerte, hogy az éghajlatváltozás felkapott téma lett, ám szerinte ez mégsem hozott lényegi előrelépést. A svéd aktivista elő is állt - előzetesen már ismertetett - radikális javaslatával: felszólította a kormányokat és vállalatokat, hogy ne fektessenek be több pénzt a fosszilis üzemanyagok felkutatásába vagy kitermelésébe. Greta Thunberg azzal próbálta elgondolkodtatni, a Davosba elzarándokoló politikai és gazdasági elitet, hogy arra kérte őket, cselekedjenek úgy, mint "akik mindennél jobban szeretnék saját gyermekeiket".

Varsó felszólította Putyint, hogy ne használja a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 15:49

Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP/Sputnik
Csütörtökön emlékeznek a 75. évfordulóra, Andrej Duda nem megy el, mert Putyin beszélhet, de ő nem.
Varsó felszólította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne használja a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra, legyen tekintettel a történelmi igazságra és a második világháború áldozataira - írja az MTI. A Jad Vasem Intézet közreműködésével az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadítása kapcsán rendezendő csütörtöki jeruzsálemi fórumról a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek keddi sajtóértekezletén elmondta:
Andrzej Duda lengyel elnök jogosan feltételezheti Putyinról, hogy a konferenciát eszközként használja majd Oroszország agresszív aktuálpolitikája támogatására.

Duda január elején bejelentette, hogy nem vesz részt a Holokauszt Világfórumon. A lengyel elnök azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen, miközben a megszólalók között szerepel Putyin is.

Emlékezetpolitikai csaták Auschwitz körül

"Két nagy rendezvényt is tartanak ezen a 75. évfordulón. Az egyiket Jeruzsálemben, a másikat az Auschwitz-Birkenau haláltábor területén. Egyelőre azt tudni, hogy politikusok, koronás fők jelennek meg mind a két helyen, lesz, aki mindkét helyen ott lesz. A megemlékezésnek a tanulságtételt kellene szolgálnia. Az emlékezést és a figyelmeztetést a mai világnak. Ehelyett ez a téma már jó előre politikai csetepatévá vált." Miklós Gábor írását itt olvashatják teljes terjedelmében. 

Az orosz elnök nemrégiben kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot. Az orosz elnök továbbá antiszemitizmussal vádolta a lengyeleket, és arról is beszélt, hogy az 1938. szeptember 29-én Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország által aláírt, Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeit a Harmadik Birodalomnak átengedő müncheni egyezmény megkötése után Lengyelország érvényesítette területi követeléseit az akkori Csehszlovákiával szemben. Szynkowski vel Sek szerint Andrzej Duda szempontjából 
"megengedhetetlen lett volna egy olyan helyzet, amiben a lengyel állam képviselője rákényszerül hasonló gyalázat meghallgatására", anélkül, hogy reagálhasson.

Mindez annak ellenére történne, hogy Lengyelország hárommillió zsidó állampolgára a holokauszt áldozata lett, a megszállt Lengyelország területén a németek végrehajtották az európai zsidók holokausztját, a zsidómentő lengyelek pedig a legnagyobb csoportot képezik a Jad Vashem által a Világ Igaza címmel kitüntetettek közül - hangsúlyozta Szynkowski vel Sek, közölve, hogy adott helyzetben Varsót a jeruzsálemi megemlékezésen Lengyelország izraeli nagykövete képviseli. Putyin kijelentései kapcsán kedden a Politico hírportálon terjedelmes írást közölt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, szorgalmazva: Európának szembe kell szegülnie a 20. századi történelemhamisítással. A második világháború igaz megítélése szerves része az egyesült Európa örökségének, de Oroszország újból azzal próbálkozik, hogy felszabadítónak tüntesse fel a Szovjetuniót, amely "megkönnyítette a náci rezsim feladatát, és maga is egy sor bűntettet követett el" - írja Morawiecki.

Putyin téli hadjárata a valóság ellen

"Varsót meglepetésként érte, hogy az év utolsó előtti napjaiban az orosz elnök több fellépésén is éles hangon beszélt a háború előtti Lengyelországról. Vlagyimir Putyin szóba hozta a témát több órás évzáró sajtóértekezletén, a FÁK-országok vezetőinek tanácskozásán és a védelmi minisztérium kollégiumának (katonai tanácsának) ülésén is. Az államfő gyakorlatilag a lengyeleket okolta azért, hogy Sztálin lepaktált Hitlerrel." Háttéranyagunk a második világháborús orosz-lengyel ellentétről itt olvasható.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberi nyilatkozatában egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci Németországot és a Szovjetuniót. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából január 27-én az auschwitzi emlékhelyen is rendeznek nemzetközi megemlékezést, amelyen Andrzej Duda mellett többek között az izraeli elnök vesz részt.

Harry herceg és családja máris megkezdte új, kanadai életét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 14:56

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Tavaszig még őrzik címeiket.
Kanadába érkezett Harry herceg, ahol feleségével, Meghannel és gyermekükkel megkezdik új életüket – a brit királyi családon kívül, írja a Guardian. Sussex hercege Vancouver nemzetközi repülőterén kedden landolt gépével, és testőrök kíséretében autóba szállt. Harry így újra együtt van feleségével és a nyolc hónapos fiukkal, Archie-vel, most először azóta, hogy bejelentették, feladják államilag finanszírozott királyi életüket. Vasárnap a herceg azt nyilatkozta, hogy nem maradt más választásuk, csak az, hogy mindketten visszalépjenek a brit királyi családban betöltött hivatalos szerepüktől. Harry herceg remélte, hogy állami pénzek nélkül is folytathatják a királynő, a brit nemzetközösség és a katonai szövetség szolgálatát, de erre nem volt lehetőségük.