Európa második legmagasabb államháztartási hiányával küzd Magyarország

Publikálás dátuma
2020.01.21. 19:31

Fotó: Shutterstock
Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint 2019 harmadik negyedében az eurózónában 0,7 százalék volt átlagosan az államháztartás hiánya, az EU-28-ak átlaga pedig 0,9 százalék volt.
Ezzel szemben a magyar államháztartás első háromnegyed éves GDP arányos deficitje az Eurostat adatai szerint a GDP 2,2 százalékát érte el, amely a második legrosszabb adat az unióban, egyedül Románia előzte meg hazánkat, a maga 4,9 százalékos hiányával. Az uniós tagállamok jelentős része évek óta többlettel gazdálkodik. A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint a magyar államháztartás pénzforgalmi hiánya decemberben 1209 milliárd forint volt az eredetileg tervezett 998 milliárd forinttal szemben, ám GDP-arányos eredményszemléletű hiányról nem közölt előzetes adatot a PM, arra egészen márciusig kell várni. Míg magyar hiányadat - mind számszerűen, mind uniós összehasonlításban -, kifejezetten magas, az államadósság-mutatóban jobban teljesít Magyarország az uniós átlagnál. Az Eurostat adatai szerint a 2019 harmadik negyedévében a GDP 68,2 százalékára csökkent 2018 végi 70,2 százalékról. Ezzel szemben az eurózóna országainak átlaga eléri a GDP 86,1 százalékát, de az az EU egészében is magas az eladósodottság, átlagosan a bruttó hazai termék 80,1 százalékára rúg. A magyar adósság ugyan még magasabb az euró bevezetési kritériumának szánt 60 százaléknál, ám ez folyamatos mérsékléssel belátható időn belül elérhetőnek látszik. 
Szerző

Szigorodtak a babaváró hitel feltételei

Publikálás dátuma
2020.01.21. 16:20

Fotó: Charles Gullung / AFP
Szűkült a babaváró hitelre jogosultak köre: a szakgimnáziumba, szakiskolába járók könnyen kieshetnek a rostán.
Szigorították a babaváró hitel feltételeként elvárt legalább 3 éves TB-jogviszonyra vonatkozó előírásokat, ami azokat a fiatalokat érintheti hátrányosan, akik tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták tanulmányaikat – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu. A kamattámogatott hitel igénybevételéhez számos jogszabályi feltételt teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (Tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás szigorodott, holott a Bankmonitor.hu hitelszakértőinek tapasztalatai szerint az eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult. A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet ugyan nem változott, vagyis az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (A külföldön élő és dolgozó családok tehát akkor sem igényelhetik a babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. ) Az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült viszont egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba. A Bankmonitor.hu egy konkrét példán keresztül is bemutatta, mit jelent a fenti változás. Az a fiatal pár, amelynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig megfelelt a babaváró Tb-jogviszonyra vonatkozó előírásainak. Az idén januárjától azonban már csak 2 éves T- jogviszonya lesz, emiatt pedig nem jogosult a támogatásra.      

Pontosítás

A fenti Bankmonitortól átvett cikkünkben állítottal ellentétben január 1-je után is beleszámítanak a Babaváró hitel szempontjából elvárt 3 éves Tb-jogviszonyba a szakgimnáziumban, szakközépiskolában eltöltött évek. A Bankmonitor a pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatás alapján pontosította korábban megjelent (január 20.) állásfoglalását, s eszerint azokra, akik 2020. május 31-ét megelőzően váltak szakgimnázium, szakközépiskola tanulójává még a 2020. január 1-je előtti szabályok az érvényesek. Vagyis ezekre a tanulókra a Tbj törvény 2020. január 1. előtti feltételei érvényesek. Így a tanulószerződés alapján szakképző iskolában tanuló továbbra is biztosítottnak minősül, amennyiben e jogviszonyt 2020. május 31-e előtt létesítette. 2020. májusát követően a tanulói szerződés rendszere átalakul, az új rendszerben a szakképzési munkaszerződés alapján válik biztosítottá a tanuló, így ez az időszak is beleszámít majd a Babaváró hitel szempontjából a 3 éves Tb-jogviszonyba. A zavart az okozhatta – mint arra az Adózóna is felhívja a figyelmet –, hogy január 1-jétől több törvényből törölték a jogalkotók a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulókra vonatkozó előírásokat. Ugyanakkor csak az új szakképzésről szóló törvény átmeneti és a korábbi állapotot érvényben tartó rendelkezési közül – konkrét hivatkozás híján – csak kikövetkeztetni lehet, hogy a „ más jogszabályok” a társadalombiztosításról szólót is magukba foglalják. A tévedésért olvasóink elnézését kérjük.

Szerző
Frissítve: 2020.01.24. 18:40

Már nem kell csótányos pizzát ennie, bezárták az undorító pizzasütőt - Videó!

Publikálás dátuma
2020.01.21. 12:11

Fotó: Nébih
Borzalmas állapotok uralkodtak egy budapesti házhozszállítós pizzériában, be is csukta a Nébih.
Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén - közölte az intézmény. Több súlyos higiéniai hiányosságot is feltártak az egység ellenőrzése során a Nébih szakemberei. Az ellenőrök az üzlet egész területén csótányok jelenlétét tapasztalták, de annyira, hogy a rovarok vidáman grasszáltak a falakon, a padozaton, a hűtőben, a fali polcokon, a készételes edényeken és a kiszállításhoz használt dobozokon is, konyhai hűtő mögött pedig élő egeret találtak. Akadt más probléma is: az oldalfalakon sérült, töredezett csempeburkolat, a konyhában nagy felületen leváló mennyezeti festés fogadta a hatóság szakembereit. A hulladéktárolóból nyíló szárazáruraktár, a nyitott, takarítatlan hulladékgyűjtő edények, a poros, pókhálós falazat egyaránt veszélyeztetették az ott tárolt élelmiszer-alapanyagok tisztaságát. A szociális részben nem volt kézmosó, a konyhai kézmosónál kézfertőtlenítőszer.
Szerző
Témák
NÉBIH
Frissítve: 2020.01.21. 14:33