"Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák"

Publikálás dátuma
2020.01.22. 17:29

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy ugyan ő a maga részéről szeretne részt venni a hazájában ellene zajló alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán, ügyvédjei ezt nem javasolják.
"Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák" - mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon. Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kormánya tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról, egy teljesen új struktúra kialakításáról, mivel szerinte a szervezet vitarendezési testülete eddig nem járt el tisztességesen az Egyesült Államokkal szemben. Tájékoztatása szerint Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója hamarosan Washingtonba látogat, akár már jövő héten, és folytatják a megbeszéléseket. Az Európai Bizottság elnökével folytatott előző napi egyeztetéséről szólva elmondta, kereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval, de ezt tető alá hozni számos tekintetben nehezebb lesz, mint Kínával. Hangsúlyozta, amennyiben nem sikerül megegyezni, magas autóipari importvámokat kivetéséről fognak dönteni, így az EU-nak "nincs választása".
Ursula von der Leyennel
Fotó: JIM WATSON / AFP
"Találkoztam Ursula von der Leyennel, aki fantasztikus. Nagyszerű megbeszélést folytattunk. De azt mondtam neki: nézze, ha nem érünk el valamit, akkor lépnem kell. Márpedig ez a lépés nagyon magas vámok kivetése lesz" - közölte az Európai Bizottság elnökére utalva. A Fox Business News-nak adott interjújában Trump kiemelte, hogy ezen autóipari vámok mértéke akár 25 százalékos is lehet. Továbbá aláhúzta, hogy készen áll kereskedelmi szerződést kötni az Egyesült Királysággal annak európai uniós kilépése után. Később Ursula von der Leyen kijelentette, hogy heteken belül megszülethet a megállapodás a felek között, egyebek mellett a kereskedelmi, technológiai és energetikai kérdésekről. Emellett összességében jónak nevezte az előző napi tárgyalását az amerikai elnökkel. Újságírói kérdésekre válaszolva Trump leszögezte, egyáltalán nem tartja "átverésnek" a globális felmelegedést, az erről szóló diskurzus bizonyos aspektusait, egyes állításokat azonban igen. Hozzátette, a klímavédelmi aktivistáknak az Egyesült Államok helyett a környezetet valóban nagy mértékben szennyező országokkal kellene foglalkozniuk.
Száleh Barhám iraki elnökkel
Fotó: JIM WATSON / AFP
Donald Trump szerdán többek között találkozott Száleh Barhám iraki elnökkel is, akivel a közel-keleti országban állomásozó külföldi katonák számának csökkentéséről egyeztettek - tudatta közleményében a bagdadi államfői hivatal. Az iraki parlament január elején, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni bagdadi célzott likvidálását követően határozatot fogadott el az országban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetéséről. Bár ezen határozat nem bír kötelező erővel, a hírre válaszul Trump bejelentette: Washington szankciókkal sújtja az arab országot, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat. A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, köztük több tucat állam- vagy kormányfő. A találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem.
Szerző

Jobban vannak a krefeldi állatkert tűzvészét túlélő csimpánzok

Publikálás dátuma
2020.01.22. 16:14

Fotó: Christoph Reichwein / AFP
A hím majom dominánsabb, mint amilyen a tragédia előtt volt, ami a gondozók szerint arra utal, hogy lelkileg is stabilabb állapotban van.
Harminc állat pusztult el, miután január elsején nem sokkal éjfél után tüzet fogott a krefeldi állatkert majomháza. A vizsgálatok szerint valószínűsíthető, hogy a lángok akkor lobbantak fel, amikor egy - a belsejében gyertyával lebegő - kínai lámpás a majomházon landolt.
A Limbo és Bally nevet viselő csimpánzok kisebb sérülésekkel úszták meg a balesetet, külső sérüléseik begyógyultak – közölte szerdán az intézmény. Limbo, a hím egyre dominánsabb viselkedést mutat, ami arra utal, hogy az állat pszichológiai szempontból is egyre stabilabb. Borzolja a szőrét, dörömböl a fémajtón és rázza a fákat - számolt be Petra Schwinn szóvivő. "Ilyet nem csinált eddig" - tette hozzá. Bally számára normális Limbo domináns viselkedése.
Az állatkert szerint a csimpánzok új kifutót kaptak a gorillák területén belül. Ez egy zárt terület, nincsenek kapcsolatban a gorillacsaláddal. Hosszútávon azonban Limbo és Bally nem marad Krefeldben, át fogják őket szállítani egy másik állatkertbe, ahol más csimpánzokkal élhetnek együtt.
Szerző

Leállították a termelést Franciaország legnagyobb vízerőművében

Publikálás dátuma
2020.01.22. 12:04
A CGT szakszervezet által korábban szervezett sofőrtiltakozás
Fotó: LOU BENOIST / AFP
Hetek óta tart a nyugdíjreform visszavonása érdekében indított tiltakozáshullám Franciaországban.
Beszüntették a munkát a délkelet-franciaországi Grand'Maison, az ország legnagyobb vízerőművének a dolgozói, így tiltakozva a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen – közölte szerdára virradóra a radikális francia CGT szakszervezet helyi csoportja a Facebookon. A munkát az erőműben egy nappal azután függesztették fel, hogy – ugyancsak baloldali szakszervezeti csoportok kezdeményezésére – az energiaszektorban dolgozók leállították az áramszolgáltatást Párizs nagybani élelmiszerpiacán. Franciaországban hetek óta tart a nyugdíjreform visszavonása érdekében indított tiltakozáshullám. December eleje óta a szakszervezetek több alkalommal szólították fel a franciákat tömeges sztrájkra és tüntetésre. A felszólításoknak elsősorban a nagyvárosokban (Marseille-ben, Toulouse-ban, Párizsban) tettek eleget: a 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése ellen korábban az utcára vonultak a közoktatásban dolgozók egy része is, valamint ügyvédek, vasutasok, a párizsi tömegközlekedésben dolgozók és diákok is. A nyugdíjrendszer egységesítésére irányuló, pontrendszeren alapuló reform tervezetében a tüntetők elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét 2027-től. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, ami nem változna, de a tervezet szerint 5 százalékos levonással büntetné azokat, akik 64 éves koruk előtt mennek nyugdíjba. A pontrendszer továbbá arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer ne legyen deficites. Az SNCF vasúttársaság járatainak többsége a hét elején már ismét menetrend szerint közlekedett, Párizsban pedig a 14 metróvonalból 11 állt a fővárosiak rendelkezésére. Az Unsa nevű szakszervezet, amely a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP legfontosabb érdekvédelmi szervezete, bejelentette, felhagy a munkabeszüntetésekkel és „másfajta akciókat” tervez – erről itt írtunk bővebben. 
Szerző