béremelés;magyar kultúra napja;KKDSZ;

Feketébe öltözött a kultúra: petíciót adott át a szakszervezet Káslernek

Országszerte demonstrációkkal és fekete ruha viselésével tiltakoztak a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók az ágazat megalázóan alacsony bérei miatt a Magyar Kultúra Napján.

Manapság mindenki azt gondolja, a tömegközlekedést kell fejleszteni, ami térben összeköti a nemzetet, de ne feledjük, hogy a közgyűjtemények időben kötik össze a nemzedékeket egymással, az ország intézményes memóriáját jelentik, aki ezt a területet, az itt dolgozókat elhanyagolja, az a múltunk ellensége – jelentette ki Tamás Gáspár Mikós filozófus a kulturális területet is felügyelő humán tárca Arany János utcai épülete előtt a Magyar Kultúra Napján tartott szerda délutáni demonstráción.

A könyvtárosokat, múzeumi szakembereket, irattárosokat és közművelődésben dolgozókat, nem egészen tízezer embert képviselő Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) néhány napja béremelést követelő nyílt levéllel fordult az ország vezetőihez, a demonstráció végén pedig petíciót adtak át Kásler Miklós miniszternek címezve. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy legutóbb 2008-ban kaptak 3 százalékos alapbéremelést, egy szűkebb körben érvényes pótlékkal együtt is a legtöbben a garantált bérminimumot érik el, ami különösen a sokdiplomás, több nyelvet beszélő kutatók számára megalázó. A petíció aláírói között volt olyan országos hírű intézményvezető, aki ugyanannyit keres, mint a náluk dolgozó portás. 

Az utóbbi napok kormányzati híreire reagálva Papp Katalin, a KKDSZ megbízott elnöke lapunknak úgy fogalmazott, a látványberuházások nem tudják eltakarni, hogy ezen a területen a nemzet legnyomorultabb napszámosai dolgoznak. Tavaly a parlamenti választás előtti hónapokban 50 százalékos béremelés ígéretével hitegették őket, de az újabb győzelem után az Orbán-kormány már nem tartotta fontosnak az ígéret betartását. Most épp azt a hírt kapták, hogy a kormány előtt fekszik egy 15 százalékos béremelési javaslat a kulturális területen dolgozóknak, de ennek részleteiről nem volt alkalmuk tárgyalni.

Tízezer ember nem számít komoly szavazótábornak – indokolta Papp Katalin a kormány hozzáállását. Ehhez azonban Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő a délutáni demonstráción azt tette hozzá: a kormánynak is számolni kell azzal, hogy ez a tízezer ember az ország „agya”. Tamás Gáspár Miklós ezt azzal egészítette ki, hogy minden más területen dolgozó értelmiségi a közgyűjteményekben dolgozók gyűjtő és feldolgozó munkájából él.

A budapesti demonstráció mellett tiltakozó akciókat szerveztek a kulturális területen dolgozók Miskolcon, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden és Tatabányán, s az országban sok intézmény munkatársai öltöztek feketébe a Magyar Kultúra Napján.