Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép Ausztráliában, három ember meghalt

Publikálás dátuma
2020.01.23. 09:28

Fotó: SAEED KHAN / AFP
A géppel a Canberrától száz kilométerre délre fekvő Snowy Monaro térségében szűnt meg a kapcsolat.
Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép csütörtökön az Ausztrália délkeleti részén fekvő Új-Dél-Wales államban, a személyzet mindhárom tagja meghalt – közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok. A C-130-as Hercules típusú repülőgéppel a kapcsolat az ausztrál fővárostól, Canberrától száz kilométerre délre fekvő Snowy Monaro térségében szűnt meg – írták. A térségbe helikoptereket vezényeltek. Ausztráliának azon a területén a hőség és a szárazság visszatértével ismét bozóttüzek keletkeztek. Új-Dél-Wales állam tűzoltósága számos kerületre adott ki figyelmeztetést. Legfőképpen az állam délnyugati részeire, az ausztrál főváros határaira, valamint az északnyugati területére, 40 kilométerre Sydney belvárosától. A bozóttüzek miatt zárva tart Canberra repülőtere. David Elliot, az állam rendkívüli szolgálatainak minisztere azt mondta, hogy visszatérnek azok a körülmények, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztaltak. A politikus egyben rendkívüli éberségre szólította fel a lakosságot a keletkező tüzek miatt. Ausztráliában továbbra is súlyos a helyzet a főváros, Canberra keleti külterületén, rendkívüli figyelmeztetés van érvényben több elővárosban. Az embereket felszólították, hogy azonnal menjenek menedékhelyre vagy egy közeli sporttelepre. Azt is mondták, hogy már késő autóúton távozni a térségből, mert újabb hatalmas lángtenger van kialakulóban, amely az utakat is elérheti. A tűz rendkívül gyorsan terjed. A környékbeli bozóttüzek szerdán keletkeztek, amelyeket csütörtökön a heves szelek tovább tápláltak.
Szerző
Témák
Ausztrália tűz

Abortuszellenes menethez csatlakozik Trump

Publikálás dátuma
2020.01.23. 08:31
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök pénteken részt vesz a washingtoni felvonuláson - a rendezvény szervezői pedig „az élet állandó védelmezőjeként” jellemzett Trump-kormányt dicsérik.
Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű, pénteki abortuszellenes meneten Washingtonban - jelentette be csütörtökre virradóra a Fehér Ház.Az elnöki hivatal Twitter-fiókján közzétett közlemény szerint "Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Meneten az életért rendezvényen" - írja az MTI.   Trump a saját Twitter-oldalán is reagált. "Találkozunk pénteken, nagy tömeg lesz", írta, idézve a rendezvény szervezőinek üzenetét is.
Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. "Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a 47-ik Menet az életért rendezvényünkön" - írta. A közleményben hangsúlyozta azt is, hogy eddigi intézkedéseivel a Trump-kormányzat "az élet állandó védelmezőjeként" lépett fel, utalva életbarát bírák jelölésére vagy az abortuszok állami finanszírozásának visszafogására. A Menet az életért megmozdulást évente rendezik meg, január végén, emlékezve az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973. január 22-én hozott, úgynevezett Roe/Wade döntésére, amely kimondta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényesen.  Tavaly több amerikai tagállamban az abortusz szigorítását előíró törvényt szavaztak meg, néhány másikban viszont, ahol demokrata többségű a helyi törvényhozás, éppen az eddigi szabályok lazításáról döntöttek. Három éve, Mike Pence alelnök vett részt a meneten, 2018-ban pedig Donald Trump videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.
Szerző

Több mint 1800 embert öltek meg rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Publikálás dátuma
2020.01.23. 07:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ugyanakkor 19 százalékkal, 3995-re csökkent az egyéb gyilkossági esetek száma.
Több mint 1800 embert öltek meg brazil rendőrök tavaly Rio de Janeiróban. Rio de Janeiro állambiztonsági hatóságainak kedd esti közlése szerint szomorú rekordot állítottak fel ezzel. A turisták által közkedvelt üdülővárosban ugyanis 2019-ben 1810 embert lőttek le rendőrök, vagyis 18 százalékkal többet, mint 2018-ban. Ugyanakkor 19 százalékkal, 3995-re csökkent az egyéb gyilkossági esetek száma. Megfigyelők összefüggést látnak a rendőrségi bevetések során megölt emberek számának növekedése és Rio de Janeiro kormányzójának, Wilson Witzelnek a politikája között. Jair Bolsonaro jobboldali brazil elnök tavaly hivatalba lépett híve ugyanis még az eddigieknél is keményebb rendőrségi fellépést ígért a várost szorongató erőszak megfékezésére.
Szerző