Több ezer bombafenyegetést küldtek egy online szolgáltatóról, blokkolta az FSZB

Publikálás dátuma
2020.01.23. 12:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A távközlési és médiafelügyelet csütörtöktől korlátozza a hozzáférést.
Blokkolta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz, amelyről tavaly novemberétől több ezer bombafenyegetés érkezett oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez. Az FSZB csütörtökön kiadott közleménye szerint 2019. november 28-tól a Startmail.com szolgáltatótól 16 orosz régió bíróságai több mint ezer névtelen fenyegetést kaptak arról, hogy az épületükben pokolgépet helyeztek el. A szolgálat szerint emellett a szociális infrastruktúra több mint 16 ezer objektumának – egyebek között iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, közlekedési objektumoknak és üzletközpontoknak - küldtek még – utólag hamisnak bizonyult – bombafenyegetést. Az FSZB arról tájékoztatott, hogy az orosz távközlési és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor csütörtöktől a főügyészség határozata alapján korlátozta a hozzáférést a Startmail.com-hoz. Az indoklás szerint az intézkedést az internet orosz hálózatának védelme, valamint a fenyegetést hordozó, társadalmi jelentőséggel bíró, hitelesnek álcázott és tudatosan hamis közlések blokkolása érdekében tették. Röviddel az FSZB kommünikéjének közreadását követően a TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz fővárosban csütörtökön öt iskolát evakuáltak bombafenyegetés miatt. A hírügynökség azt írta, hogy az elrejtett pokolgépekre vonatkozó figyelmeztetések névtelen telefonálótól érkeztek.
Szerző
Témák
FSZB Oroszország

Letargiában a felvidéki magyarság

Publikálás dátuma
2020.01.23. 12:06
Bugár Béla a Híd-Most elnöke
Fotó: SAMUEL KUBANI / AFP
Egyik magyar párt sem jutott volna be a parlamentbe, ha január közepén rendezték volna a különben február 29-én sorra kerülő szlovákiai választásokat.
A legfrissebb AKO felmérés szerint mind a Magyar Közösség Pártjára (MKP) épülő Magyar Összefogás (MÖ) támogatottsága 3,2, a Bugár Béla vezette Híd-Most-é pedig 4,2 százalék. Az AKO felmérést ismertető pozsonyi Új szó kiemeli, hogy az országos felmérés magyar almintája mérete miatt nem igazán reprezentatív. Bár az utóbbi hetekben mindkét párt némileg erősödött, kérdés, mire elég még a voksolásig rendelkezésre álló 5 hét. A szlovákiai magyarok elbizonytalanodását jelzi, hogy mintegy egyötöde nem szavazna, egynegyede még nem döntötte el, kire szavaz, ugyancsak egynegyed azok aránya, akik valamely szlovák pártra kívánnak voksolni. 2010-ig az akkor még Magyar Koalíció Pártjaként futó MKP volt a pozsonyi törvényhozás, időnként a kormánykoalíció része, azóta viszont a pártból kivált volt elnök, Bugár Béla által 2009-ben létrehozott magyar-szlovák „vegyespárt”, a Híd-Most képviseli a magyar, s egyben a ruszin és roma kisebbséget is a parlamentben. Az Orbán-kormány mindmáig nem tekinti magyar pártnak Bugár formációját, kizárja a kárpát-medencei magyar együttműködésből, Budapest számára az MKP az egyetlen magyar párt és partner. Ennek ellenére tíz éven át Bugárék rendre nyerték a választásokat, az Orbán-kormány favoritja meg rendre kimaradt a parlamentből. Tavaly nyáron a két párt megpróbálkozott a magyar összefogással, a közös indulással, amit azonban annak bejelentése után az MKP felrúgott, máig ismeretlen okból. Noha mind a szlovák, mind a szlovákiai magyar sajtóban jelentek meg olyan feltételezések, hogy személyesen Orbán Viktor áll az MKP-Híd összefogás meghiúsítása mögött, erre vonatkozó bizonyíték nem került napvilágra. A felvidéki magyarok körében a legnépszerűbb miniszterelnök jelölt a volt államfő, Andrej Kiska 26 százalékkal, második a jelenlegi kormányfő, a Robert Ficot váltó Peter Pellegrini, akit 17,7 százalék magyar támogatna. Bugár Bélát a magyarok 6,3 százaléka látná szívesen a kormányfői székben, más magyar politikus a magyarok preferenciáiban sem szerepel. A magyarok körében Adrej Kiska volt államfő pártja, a Za l’udi a legnépszerűbb, őt követi a jobbközépnek mondott, de a populizmustól sem visszariadó Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), harmadik pedig a kormányzó, immár Fico nélküli Smer. Zuzana Caputova elnök pártja, a SPOLU-val koalícióban induló Progresszív Szlovákia nincs a magyarok kedvencei között.

Lenyomhatatlan a szélsőjobb

Országosan változatlanul a Smer vezet 17,1 százalékkal, második az újfasiszta, Marián Kotleba vezette ĽSNS 11 százalékkal. Az államfők harcát egyelőre, igaz, minimális előnnyel, a jelenlegi elnök, Zuzana Caputova nyerné, a PS/Spolu-koalíció 10,2, míg Andrej Kiska Za ľudí pártját 10 százalékon mérik. A választási részvételt 57–58 százalékra becsülik.

Szerző

Kilencen haltak meg a spanyolországi ítéletidőben

Publikálás dátuma
2020.01.23. 11:55

Fotó: JOSEP LAGO / AFP
Erős széllel, heves esővel és havazással, hatalmas hullámokkal pusztít a Gloria nevű Spanyolországban.
Kilenc ember meghalt, négy eltűnt a Spanyolország keleti részén tomboló Gloria nevű vihar következtében – írta szerdán délután a The Guardian. A lassanként már elvonuló vihar vasárnap csapott le az Ibériai-félszigetre. 
Az intenzív havazás több települést vágott el napokra a külvilágtól Aragónban, Katalóniában és Valenciában, utóbbiban 350 katonát vezényeltek ki a felgyülemlett hó eltakarítására. Sok helyen szünetel az áramszolgáltatás, mivel az szolgáltatók szakemberei sem tudnak eljutni a meghibásodás helyszínére.
Katalóniában a hó mellett a víz is gondokat okoz; Malgrat de Marnál, egy kisebb hidat elsodort a megáradt Ter folyó és részlegesen beszakított egy vasúti hidat. A Tordera folyó áradása miatt kilenc embert helikopterrel kellett kimenekíteni két kempingből. Víz alá került az Ebro folyó deltájának több kilométernyi szakasza is.
Az andalúziai Níjar közelében egy üvegházban dolgozó férfi életét veszítette, amikor a környékre jégeső zúdult. Alicante térségében egy korábban eltűntként számon tartott férfi holttestét találták meg a megáradt Guadalest folyóban. Alcoyban egy ötemeletes épület összedőlt, a romok között egy 74 éves asszony holttestére bukkantak a mentőkutyák. A spanyol hatóságok a négy eltűnt személy közül hármat a Baleár-szigeteken keresnek, egy, motorozás közben elveszett, 25 éves brit állampolgárt pedig Ibiza északi részén.
A barcelonai önkormányzat tájékoztatása szerint az óriási, rendkívül erővel kicsapó hullámok miatt a városi partszakaszokon, strandokon és sétányokon mintegy 250 ezer eurós kár keletkezett.
A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) további esőzésekre figyelmeztet Katalóniában, ahol az időjárási körülmények miatt 149 ezer diáknak maradt el a tanítás.