Előfizetés

Index: a Fidesz vezérkara már egy évvel a botrány előtt tudott Borkai szexvideójáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 11:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
A lap szerint Kubatov Gábor pártigazgató ezt jelezte is Győr korábbi fideszes polgármesterének.
Gyirmóton, az Aranyhal étteremben tartott feszült hangvételű megbeszélést 2018 őszén Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, és Borkai Zsolt, Győr akkori fideszes polgármestere: a pár perces egyeztetésen Kubatov tudatta Borkaival, hogy tudnak az adriai jachtos orgián készült felvételekről. Ezt a kormánypárt ugyan magányügynek tartotta
és a videó szerintük sem Borkai karrierjére, sem a Fideszre nem jelentett veszélyt

de a helyzet megoldását a besározódott polgármestertől várták - írja az Index. A portál állításait azokra a birtokába kerülő vallomásokra alapozza, amiket a Borkai Zsolt későbbi megzsarolása miatt indított rendőrségi eljárás során hangzottak el.
A lap hozzáteszi, hogy Győr korábbi polgármesterét hideg zuhanyként érte Kubatov figyelmeztetése: az orgiáról készített fotókról addigra ugyanis tájékoztatta már őt Póczik József egykori válogatott focista – arról viszont nem tudott, hogy a felvételek létezésével a Fidesz felső vezetése is tisztában van.
Az Index hozzáteszi, tavaly tavasszal már a kormánypárt szélesebb köreiben is híre ment a videónak, tudott róla Kocsis Máté és Kósa Lajos is. Ennél erősebb azonban az az állítás, hogy Borkai a rendőröknek tett tanúvallomásában azt mondta,
Orbán Viktor is tudhatott a felvételről.

Legalábbis amikor egy alkalommal Kubatovval a Fidesz budapesti székházában találkozott, a pártigazgató azt mondta neki, hogy a „főnök” szerint ami történt, magánügy, és nyugodjon meg, mert ha az önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra kerül a téma, 
ha az önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra kerül a téma, azt a jobboldali médiában blokkolni fogják.

Ez mindenesetre azért is érdekes, mert Orbán a Borkai-ügy kirobbanása után nem sokkal azt mondta a HírTV-nek, hogy van, ami náluk nem fér bele, ezért Borkai Zsolt elhagyta a Fideszt. Ha igaz, hogy már egy évvel korábban tudott a dologról az azt jelenti, hogy a Fidesznek és neki csak az nem fér bele, ha egy ilyen ügy napvilágra kerül.
Kubatov Gábor
Fotó: Népszava
Utóbbi meg is történt, a jobboldali lapok és a közmédia is sokáig hallgatott a Borkai-féle szexbotrányról. A hírportál arról is beszámolt, hogy – a tanúvallomások alapján – Kubatov Gábor naprakész lehetett a botrányt kirobbantó Ördög ügyvédje-blog terveivel is; Borkait ugyanis a videó közzététele előtt egy nappal már tájékoztatták a várható megjelenéssel, és Kubatov azt is jelezte, hogy hamarosan korrupciós ügyek is terítékre kerülnek. Az Indexnek nyilatkozott egy névtelenséget kérő vezető fideszes politikus is, aki az üggyel kapcsolatban pont Kubatov felelősségét emelte ki: ha egy évvel a botrány kirobbanása előtt tudtak a videóról és fotókról, bőven lett volna idejük Borkai háttérbe tolásával egy új fideszes polgármesterjelölt brandjét kiépíteni – de nem tették meg, és nem látták az ügyben rejlő kockázatot sem, amiért később súlyos árat fizetett a Fidesz; a Borkai-ügy is közrejátszott abban, hogy a kormánypárt a fővárosban és vidéken is sorra veszítette el polgármesteri bástyáit. A cikket teljes terjedelmében ide kattintva tudják elolvasni - a Borkai-ügyről írt cikkeinket itt találják meg.
Kerestük Orbán Viktor szóvivőjét, Kubatov Gábort és Kósa Lajost is, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Az Index cikkében idézett Borkai-vallomás Orbánt rendkívül kényelmetlenül érintheti. Lapunk már tavaly írt arról – és ezt azóta sem cáfolták az érintettek –, hogy a választások előtti napokban Kövér László felhívta Borkait és felszólította lemondásra. Borkai össze is hívott egy sajtótájékoztatót. Csakhogy az éppen Emmanuel Macron francia elnökkel Párizsban tárgyaló Orbán Viktor közbelépett, így Borkai maradt – és nyert október 13.-án, hogy aztán lemondjon és időközi választást kelljen kiírni. Az ügy szintén sokat árthat Kubatov Gábornak, akit az önkormányzati választások eredménye miatt a Fideszben már eddig is sok kritika érte. Többek között azért bírálták, mert a „budapesti központ” elszakadt a valóságtól, sokszor rossz, irreális kampánytanácsokat adott. Fideszes forrásaink ezért nem zárták ki, hogy szándékos kiszivárogtatás történt és néhányan Kubatov Gábort szeretnék gyöngíteni a tanúvallomások, a nyomozati anyag nyilvánosságra kerülésével.

Hiába a világhírű családpolitika és a harsogó propaganda, folyamatosan egyre kevesebb gyerek születik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 10:21

Fotó: Artur Widak / AFP
De legalább többen házasodtak.
Csökkent a születések száma és a halálozásé is, miközben a házasságok száma jelentősen nőtt a tavalyi év első tizenegy hónapjában az azt megelőző esztendő azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A közlemény szerint 2019 januárja és novembere között a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában. Ezért a természetes fogyás 0,9 százalékkal, 341 fővel nőtt 2018 január-novemberéhez képest. Január és november között 81 ezer 341 gyermek jött világra, ami 1274-el kevesebb az előző év adataihoz képest. A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,48 volt a 2018 első tizenegy hónapjára számított 1,49-hoz képest. Ebben az időszakban 117 ezer 964-en haltak meg, 933-mal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az élveszületések száma azonban nagyobb mértékben mérséklődött, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás a 2018 első tizenegy havi 36 282-vel szemben 36 623 fő volt.       Az adatok szerint 61 979 pár kötött házasságot, ami jelentősen, 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A 2019. január-novemberi időszakban kötött házasságok száma 1989 óta a legmagasabb érték. 2019 első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre 3,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékponttal több volt az egy évvel korábbinál.        Közölték a tavaly novemberi adatokat is: 7257 gyermek jött világra, ami 52 újszülöttel, 0,7 százalékkal kevesebb, mint 2018 novemberében. Ebben az időszakban 9729 ember vesztette életét, 700 elhunyttal, 6,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A házasságkötések száma nagymértékben emelkedett, 4188 pár lépett frigyre, ami 112 százalékkal, 2213-al több a 2018 novemberi adatnál.

Kapkodva költözik a Kútvölgyi kórház, Tiborcz köre pedig ezzel is jól jár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 08:32
A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Paár Attila és Orbán vejének érdekeltségei újítják fel a kútvölgyi klinika számára kijelölt pesti épületeket, a folyamat azonban korántsem zökkenőmentes.
Értetlenség és kapkodás kíséri a Semmelweis Egyetem klinikáinak hónapokkal csúszó költöztetését, de az biztos, hogy egy szereplő jól jár a beruházással: a budai Kútvölgyi Klinikai Tömb fokozatos áthelyezéséhez szükséges pesti épületek felújítását és bővítését a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. végzi 2,2 milliárd forintért, alvállalkozónak pedig a Paár Attilán keresztül Tiborcz István köréhez sorolt West Hungária Bau Kft.-t kérték fel – írja a 24.hu, a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumokra hivatkozva. A lap szerint valójában mindkét cég a Tiborcz-körhöz sorolható, ráadásul két régi ismerősről van szó.
Mint felidézik, 2018 októberében jelentette be a kormány, hogy 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami a gyakorlatban a Szent János kórház és a közeli, lerobbant állapotú Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. 
A terv az volt, hogy 2019. december 31-éig az érintett osztályokat – tehát a Kútvölgyi épületeiben lévő minden osztályt és rendelést, illetve a János kórház egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikát – Pestre, az egyetem szétszórva fekvő klinikáira költöztetik addig, míg az átalakítás be nem fejeződik. Ehhez értelemszerűen gondoskodni kellett arról, hogy a költözés előtt a befogadó épületek (a Szent Rókus Kórház, illetve a Semmelweis Egyetem Külső és Belső Klinikai Tömbje) megfelelő állapotba kerüljenek. Mindezt sietősen, ugyanis 2018 decemberében kormányhatározatban rögzítették, hogy a Kútvölgyinek – ahol a 261 ágyon kívül több kutatólabor és és gyógyszertár is működik – 2019 utolsó napjáig költöznie kell. A tervezésre, a közbeszerzési eljárásra, a kivitelezésre és a költözésre így egy év maradt.

A MOK halasztási kérelme is visszapattant Orbánról

Hvg.hu-nak már 2019 márciusában arról beszéltek a kórház szakdolgozói, hogy teljes a bizonytalanság és a János kórház felújítására szánt 9 milliárd forintos keret is szerénynek tűnik. Májusban újabb jel mutatott arra, hogy a költözéssel nincs minden rendben: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklós szakminiszterhez, hogy függesszék fel a Kútvölgyi tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelő, jól felszerelt helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak. Nem jártak sikerrel, nyárra pedig tovább fokozódott a bizonytalanság a Kútvölgyiben.
A helyzetet tovább nehezítette, hogy a pesti épületek felújítása, kibővítése nem egy kézbe került: egyes befogadó egységeket a Semmelweis Egyetem újíttatott fel, másokat a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., amely a már említett, a Tiborcz-kör győzelmével végződő közbeszerzési eljárásban keresett kivitelezőt. A Semmelweis Egyetem egy huszárvágással oldotta meg a feladatot: a kormánytól kapott pénz egy részéből az intézmény megemelte egy korábban megkötött építési keretszerződés értékét és az egyetem több részfeladatot ebből végeztetett el.
  • Így tudott a többi egységnél szűkösebb határidőt betartva, június 30-áig kiköltözni a János kórházban lévő telephelyéről a Pulmonológiai Klinika, amely ma már a Semmelweis Egyetem Tömő utcai épületében várja a betegeket.
  • Szintén az egyetem bonyolította az eredetileg a Kútvölgyi tömbben működő Családorvosi Tanészék költözéséhez szükséges munkálatokat, az egység december 31-ei határidővel át is költözött a Szent Rókus Kórházba.

Látszott, hogy nem lesz rá idő

A Kútvölgyiben működő további osztályok sorsa azonban a BMSK Zrt. kezébe került. Bár 24.hu szerint korábbi nyilatkozatok alapján 
teljesen egyértelmű volt, hogy néhány hónap alatt nem lehet olyan állapotba hozni a Semmelweis Egyetem pesti klinikáit, hogy a Kútvölgyi kapacitásait befogadhassák, az állami cég éppen a nagy sietségre hivatkozva, gyorsított eljárásban keresett vállalkozót a kivitelezési munkákra.

Ez egy olyan, gondos előkészítést és tervezést igénylő feladatnál, mint egy csaknem komplett kórház több helyszínre történő átköltöztetése, minimum furcsa. Az eljárást azonban senki sem kérdőjelezte meg, így tavaly szeptemberben a BMSK és a FÉSZ Zrt. aláírta a keretszerződést, ekkor – négy hónappal a költözés végső határideje előtt – azonban a munka még nem kezdődhetett el, hiszen először telephelyenként, azaz minden befogadó épületnél külön-külön le kellett folytatni az egyedi megrendelésekre vonatkozó versenyeztetési eljárást. 
Papírforma szerint, december 12-én meg is érkezett a hír, hogy – a könnyített közbeszerzés ellenére – az év végi határidőre nem tudják a Kútvölgyi tömb minden klinikáját elköltöztetni, így egyelőre az épületben marad a III. számú Belgyógyászati Klinika és a hozzá kapcsolódó intenzív és labordiagnosztikai háttér, a telephelyhez tartozó gyógyszertár és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is. A megadott határidőre viszont költözik a a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a már említett  Családorvosi Tanszék.  

Nem késtek a munkák - el sem kezdődtek

Ekkor azonban a tájékoztatásból kimaradt egy fontos elem: nem csak arról volt szó, hogy egyes munkálatok késnek. Valójában azok el sem kezdődhettek, hiszen az egyes megbízásokra vonatkozó egyedi szerződéseket, tehát a konkrét megrendeléseket a BMSK ekkor még alá sem írta a FÉSZ Zrt.-vel, azokat ugyanis december 20-án, illetve 31-én szignózták. A híportál a még a Kútvölgyi tömbben dolgozó forrásaitól és a területre rálátó vezetőtől is próbálta megtudni, mikorra várható a többi osztály költözése, azonban egyikük sem tudott még csak közelítő időpontot sem mondani. Egy orvos úgy fogalmazott:
Örülünk, hogy nem kellett mennünk, a többiről pedig nem beszélünk. Még csak folyosói pletykákról sem hallottam. Annyit lehet tudni, hogy már dolgoznak a pesti oldalon, a többit nem kötik az orrunkra.

Ahogyan arról sincsen hír, mikorra készülhet el a tragikus állapotban lévő János Kórház, illetve a XII. kerületi szakrendelések befogadására szánt Kútvölgyi Tömb, azaz a megújult koncepcióval, új eszközparkkal és kevesebb ággyal dolgozó Észak-Közép-Budát kiszolgáló súlyponti kórház. Ami a 2015-ös, helyi reményekhez képest még így is szerény siker lenne, hiszen néhány éve még Láng Zsolt és Pokorni Zoltán II. és XII. kerületi fideszes polgármester elsőként írta alá azt a petíciót, amelyben azt szorgalmazták, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által évek óta ígért új fővárosi szuperkórház. 

Ezért járhat jól a Tiborcz-érdekkör

A kórházi átalakítás részmunkáinál alvállalkozóként résztvevő West Hungária Bau Kft. Paár Attila cége. Paár Tiborcz István üzlettársaként lett ismert: WHB Befektetési Kft. nevű érdekeltsége vette meg Orbán vejének az Elios Zrt.-ben lévő részesedését miután kiderült, hogy a cég 2010 és 2015 között 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el gyanús körülmények között.    A FÉSZ Zrt. nem csak üzletileg, helyileg is kapcsolódik a WHB-csoporthoz: biatorbágyi fióktelepe a WHB Vagyonkezelő Kft. székhelyére van bejegyezve, korábbi tulajdonosa a Paár Attilával üzleti kapcsolatban álló Kacsóh Gábor volt. A FÉSZ NER-en belüli presztízsét mutatja az is, hogy több megbízást Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel együtt nyertek el.