esőzés;Brazília;

Több mint félszáz ember halt meg az esőzések miatt Brazíliában

Eddig húszezer lakost kellett otthonából biztonságba menekíteni áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.

Brazíliában vasárnapra már 53-ra emelkedett azoknak a száma, akik az utóbbi napok felhőszakadásai miatt vesztették életüket, 19 embert eltűntnek nyilvánítottak – írja az MTI.

A meteorológiai előrejelzések szerint a viharos időszaknak még nincs vége. Eddig húszezer lakost kellett otthonából biztonságba menekíteni áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.

Minas Gerais szövetségi állam fővárosára, Belo Horizontére és környékére 171 milliméter eső zúdult egyetlen nap alatt, amire 110 éve nem volt példa. Az állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdettetett ki 99 városban.

Az extrém időjárás éppen egy évvel azután sújtja Minas Geraist, hogy az ott fekvő Brumadinho település közelében egy bánya zagytározójának gátja – szintén heves esőzések nyomán – átszakadt. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, 250 emberrel végezve. A héten emeltek vádat az érintett brazil Vale bányavállalat vezérigazgatója és a zagytározó ellenőrzésével megbízott TÜV Süd német cég emberei ellen.