Előfizetés

Kissé bizarr videóval buzdít kézmosásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.01. 12:44

Mindent be kell vetni a koronavírus ellen.
Kézmosásra buzdító videót osztott meg a Facebookon a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tisztiorvos oldalon közzétett videó még 2016-ban készült a genfi Egyetemi Kórházban és a helyes kézmosást mutatja be egy kissé furcsa koreográfiával. Bár a videó nem friss, az aktualitása vitathatatlan, a koronavírus-járvány terjedését leginkább a megfelelő higiéniával lehet lassítani.

Lassan milliárdos lesz Rogán Antal, találmányából is dől a pénz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.01. 09:17

Fotó: Népszava
A propagandaminiszter 809 milliót takarított meg, viszont eladta házait és két nagy értékű festményét is.
Rengeteget nyert és több dologtól megvált egy év alatt Rogán Antal, derül ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető politikus friss vagyonnyilatkozatából: Rogán Cecíliával való válása után a bevallásból kikerült a tavaly még feltüntetett budai, II. kerületi, balatonlellei ingatlan és két szakonyfalui ház is; utóbbiak egyébként öröklés révén kerültek Rogánhoz. Szintén túladott két nagy értékű festményen  - a 2013-ban vásárolt Bak Imre és Iványi-Grünwald-művek 2018-as bevallásában még szerepeltek, a tavalyiban viszont már nincs nyomuk.
Megmaradt viszont a több hektárnyi szakonyfalui erdő, szántó és rét, melyekben különböző arányban, szintén örökösként tulajdonos a miniszter. Rogán Antalnak amúgy bevételére sem lehet panasza, hiszen míg 
2018-ban még 39 milliós megtakarítással számolhatott, 2019 végére ez 809 millió forintra gyarapodott -vagyis, hússzorosára nőtt.

Az elképesztő gyarapodást még a Rogán találmányából származó 197 milliós eseti bevétel sem magyarázza, amit a képviselő a Mobilsign Kft. révén kapott. A propagandaminiszter ugyanakkor tartozik is – egy magánszemély 18,2 millió forintot követel tőle.

Az eladott ingatlanokból jött a bevétel

A  gyarapodás okára végül maga Rogán Antal adott választ, a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI Országos Sajtószolgálatának eljuttatott közleményében. Ebből az is kiderül, hogy az eseti jövedelem és a megtakarítás feletti, több mint félmilliárdos plusz bevételt pont a lakóingatlanok eladásából szerezte: "2020. január 31-én leadott vagyonnyilatkozatomban az előző évhez képest plusz bevételek jelentek meg. Ennek két oka van. Bevételem származik az általam jegyzett elektronikus aláírási szabadalomból valamint válásomat követően az erdőterületeket leszámítva minden ingatlanomat és ingóságomat értékesítettem, más tulajdonom nincsen. Vagyoni helyzetem világos, nyilatkozatomban a hatályos jogszabályoknak megfelelően mindent átláthatóan, részletesen feltüntettem." - írta a miniszter.  

Új pisztolyra markolnak: a rendőrség minden hivatásos tagjának oldalfegyverét lecserélik

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.02.01. 09:00

Fotó: CZ GROUP
Ködben, kesztyűben, éles helyzetben csak mérsékelt sikerrel lehetett pontosan lőni a rendőrök negyven éve tervezett pisztolyaival. Most 38 ezer új maroklőfegyvert vesz a szervezet, ráadásul magyar gyárból.
Évtizedek óta nem volt ilyen átfogó változtatás a rendőrségnél, mint amire most készül a szervezet: a testület minden hivatásos tagjának oldalfegyverét lecserélik. A kiszolgált kézifegyverek begyűjtése heteken belül megkezdődik, írja a police.hu, helyettük modern, cseh CZ pisztolyokat rendszeresítenek. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) már is bemutatta az új fegyvereket, és megkezdte az állomány új típusra való felkészítéséért felelős lőkiképzők oktatását. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint indokolt a váltás, hiszen mint minden technikai eszköz, a lőfegyver is elhasználódik, elfárad bizonyos lövésszám után. Ráadásul a jelenleg rendszeresített, több mint 40 éve használatban lévő PA-63-as típusok el is avultak. Hiszen tervezésükkor, negyven éve szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy maroklőfegyver olyan szán-, és tokkialakítással rendelkezzen, ami segíti a pontosabb lövést – azért mert cserélhető az irányzék, vagy azért, mert alkalmas olyan kisegítő eszközök felszerelésére, mint a fegyverlámpa, vagy lézerirányzék. És az sem elhanyagolható szempont – különösen vészhelyzetben – hogy az új darabok a gyorsabb tárcsere lehetőségét kínálják. Fontos az is, hogy a markolatot a balkezesek vagy a jobbkezesek igényeihez legyen alakítható. Az új darabok mindezt tudják. Ráadásul a csehekkel közösen elindult egy pisztoly- és géppisztolyfejlesztési program – ennek keretében Kiskunfélegyházán gyár is épült, ahol magyar szakemberek készítenek olyan fegyvereket, melyeket a rendőrség és a honvédség bizonyos egységeinél rendszeresíteni lehet. S bár ezek cseh fejlesztések, az hogy Magyarországon gyártják (egyelőre csak összeszerelik) őket, azzal az előnnyel jár, hogy a javítás, az alkatrész-utánpótlás egyszerűen megoldható. A rendőrség speciális egységeinél, a személyvédelemben már régóta korszerű fegyvereket használnak, most az általános szolgálatot ellátó rendőrök kezébe is ilyenek kerülnek majd. A rendőrség a cserét részben azzal indokolja, hogy „négy évszakos” fegyvert keresett a rendőrség. Ez a kitétel azért fontos, magyarázta Tarjányi, mert a régi PA 63-ason olyan egyszerű irányzék volt, amit csak nappal, jó látási viszonyok között lehetett megbízhatóan használni. Azaz este vagy rossz időben – ködben, esőben – csak pontatlanul, vagy egyáltalán nem lehetett célozni vele. Hiába tanultak meg vele bánni a rendőrök a lőtéren, valós élethelyzetekben sokszor nem merték használni fegyverüket, mert a fennállt a veszélye, hogy kívülállókat ér a lövés. A kesztyűben való használat lehetősége is újdonság, a régiek elsütőbillentyűjét vékonyabb „kézmelegítők” felvétele esetén sem lehetett elérni.

Sok-sok lövéssel

Az új típusú maroklőfegyvernek kétféle változatát kaphatják kézbe a rendőrök. A kiegészítők nélküli CZ P-09 208 milliméter hosszú, 148 milliméter magas és 37,5 milliméter széles, üresen 776, töltve pedig 860 gramm. Kisebb testvére, a CZ P-07 fizikai jellemzői ennél valamivel szerényebbek. Külseje üvegszállal erősített kompozitból készült, acél és műanyag alkatrészek kerültek bele. A markolat hátsó toldata három méretben készül – a különböző kézméretek szerint. A korábbi, acélból készített maroklőfegyverek egy 12 órás szolgálat során érezhető terhelést jelentettek, túl súlyosak voltak. A CZ ideálisnak mondható, töltötten is elfogadható önsúllyal bír, amit használatánál a kialakítása ellensúlyoz. A fegyverek 15-19 lövés leadására képesek, ugyanis a közterületen szolgálatot teljesítő állomány részére nagyobb, a fegyver elvételét kétszeres védelemmel megakadályozó tokot rendszeresítenek dupla tártartóval. Egy ilyen pisztoly ára a fegyverpiacon 100-150 ezer forint körül mozog.

Fegyverhistória

A CZ (Ceská Zbrojovka) gyár jelentős hagyományokkal bír – 1936-ben kezdett lőfegyvereket gyártani a Brno melletti Uhersky Brod városkában. Mívesebb darabjai közül érdemes megemlíteni az Angliában hatvan évig gyártott Bren-géppuska elődjének tekintett „ZB vz. 26” golyószórót, vagy éppen a „vz. 58” gépkarabélyt, amelyik sikerrel konkurált a világhódító orosz AK–47-el (lásd: Kalasnyikov). De innen került ki az izraeli Uzi-elődjének tekinthető „vz. 23” kompakt géppisztoly is. A legújabb áttörést a pedig a Koucky-testvérek (név szerint Josef és Frantisek) által tervezett CZ 75-ös hozta, ez a pisztoly az alapja a most vásárolt „CZ P-07-nek és „P-09-nek.