Előfizetés

Először szedett áldozatot a koronavírus Kínán kívül - 304-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 08:37

Fotó: MARIA TAN / AFP
Világszerte több mint 100 ember fertőződött meg, Kínában már 14 ezer beteget regisztráltak.
Újabb életeket követelt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban szombaton 45-en hunytak el. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap reggeli legfrissebb összesítése szerint országosan
  • 304 ember halt meg, és
  • 14 380-an megfertőződtek.
A szombat reggeli számok 259 és 11 791 voltak. A kínai állami televízió - helyi idő szerint vasárnap reggel - arról tájékoztatott, hogy Hupej tartományban már 294-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. Hupejben szombaton újabb 1921 fertőzöttet regisztráltak, így számuk 9074-re gyarapodott. A tartományi székhelyen, Vuhanban eddig összesen 224 ember halt meg a vírustól. A tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, területén közlekedési zárlatot rendeltek el. A helyi hatóságok a járvány terjedésének megelőzésére február 13-ig meghosszabbították a kínai holdújévi szünetet.
Eközben a kínai hadsereg közölte: 1400 egészségügyi szakértőt küld a koronavírussal megfertőződött betegeknek újonnan épített vuhani kórházba, hogy segítse ellátásukat - számolt be a helyi állami média. A kínai központi bank vasárnap bejelentette: 1200 milliárd jüant (csaknem 52600 milliárd forintot) különít el, hogy segítse a koronavírus által megtépázott gazdaságot.

Fülöp-szigetek jelentette az első halottat Kína területén kívülről

A Fülöp-szigeteken elhunyt egy kínai állampolgár a koronavírus miatt. A koronavírus-járvány eddig nem követelt életet Kína területén kívül, bár világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz országban.
Francisco Duque, a Fülöp-szigetek egészségügyi minisztere vasárnap közölte, hogy a 44 éves férfi február 1-jén belehalt a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe. A tárcavezető szerint a férfi és a szintén megbetegedett 38 éves élettársa január 21-én érkezett Hongkongból a Fülöp-szigetekre. Mindketten a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány székhelyének, Vuhannak a lakosai. 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eddig csak a két kínai állampolgárnál mutatták ki a vírust a szigetországban. A manilai vezetés a bejelentést követően kiterjesztette a beutazási korlátozásokat a Kínából, Hongkongból és Makaóból érkező külföldiekre. A megszorítások korábban csak a Hupej tartományból érkezőkre voltak érvényesek. 

Húsz másik országban száznál több fertőzött

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a járványt. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus Kínán kívül 20 országban jelent meg eddig. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.
Újabb fertőzöttet találtak például Németországban, a koronavírust bizonyítottan hordozók száma így nyolcra emelkedett. Az új fertőzött egy 33 éves müncheni férfi. Ugyancsak szombaton megérkezett a német állampolgárokat és hozzátartozóikat Vuhanból hazaszállító katonai repülőgép. A Luftwaffe gépén 124 ember érkezett Frankfurtba - kettejüknél kimutatták a koronavírust. Az utasok a következő két hetet egy laktanyában töltik, karanténban.
Újabb koronavírusos esetről számolt be India is, írja a Reuters. A déli Keral államban a mostani a második eset, az országban több betegről egyelőre nem tudni. A páciens a kormányzati közlemény szerint előzőleg Kínában járt - akárcsak az első beteg, egy diák. Az ő állapota stabil. Szombaton 324 indiait evakuáltak Kínából.
Három új fertőzöttről számolnak be a japán hatóságok is vasárnap. Mindhárom érintettet Vuhanból menekítették ki előzőleg. 20 betegről tudni az országban.
Vuhanból érkező utasok lázát mérik a tokiói nemzetközi repülőtéren
Fotó: Masamine kawaguchi / Yomiuri
Ausztrália és Új-Zéland kormánya úgy döntött, hogy - akárcsak a fentebb említett Fülöp-szigetek - hétfőtől beutazási tilalmat rendel el a Kínából repülővel érkező utasokra. A két hétig érvényes tilalom azokra is vonatkozik, akik csak átszállnának Kínában. Kivételt képeznek az adott országok állampolgárai, illetve az ott tartós időre tartózkodási engedéllyel rendelkezők és hozzátartozóik. Ausztráliában eddig tizenketten fertőződtek meg koronavírussal, Új-Zélandról még nem jelentettek megbetegedést.
Hasonló tilalom lépett érvénybe az Egyesült Államokban is, de vasárnap Dél-Korea is bejelentette, hogy kitiltja területéről azokat a külföldieket, akik az elmúlt két hétben jártak a kínai Hupej tartományban. A döntés kedden lép életbe.
Szombaton vietnámi légitársaságok bejelentették, hogy újraindítják járataikat Tajvanra, Hongkongba és Makaóra, miután az ország légügyi hatósága feloldotta az ezekre vonatkozó tiltást. A hanoi kormány azonban egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a légügyi tiltást is felújították, így vasárnapra végül is már csak Hongkong érhető el repülővel az országból. Vietnám ugyancsak arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendel el azokra vonatkozóan, akik az elmúlt két hében Kínában jártak. Az országban eddig 7 koronavírusos esetet regisztráltak.
Az indonéziai külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy szerdától leállítják a légi forgalmat a délkelet-ázsiai ország és Kína között. Azok az utazók, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak, nem léphetnek be Indonéziába - tette hozzá a tárcavezető. Indonézia 238 állampolgárát evakuálta Hupej tartományból.
Szaúd-Arábia tíz diákot menekített ki az új koronavírus gócpontjának számító kínai metropoliszból - számolt be a szaúdi állami televízió diplomáciai forrásokra hivatkozva vasárnap.
Kazahsztán 83 állampolgárát evakuálta Vuhanból, többségük ugyancsak diák. A kazah kormány elmondta, hogy az értük küldött repülőgép kirgiz, fehérorosz és örmény állampolgárokat is fedélzetére vett. A kimenekítetteket szintén karantén alá helyezik.

Az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet

Nemcsak cseppfertőzéssel, hanem az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet az új koronavírus kínai kutatók szerint. Sok koronavírussal fertőzött páciens csak hasmenésre panaszkodott, és nem mutatott a vírusfertőzéssel járó klasszikus tüneteket, például lázat. A hasmenés annak jele lehet, hogy a vírus széklettel, illetve szájon át került a szervezetbe. A kézmosás hiánya és a rossz higiéniai körülmények egyértelműen megnövelik a fertőzés veszélyét.

Végzett egy fiatal nővel egy novoszibirszki kávézó beomló teteje

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 08:24
Novoszibirszkben -19 fok van, helyenként rekord mennyiségű hó esett.
Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik
A szerkezet nem bírta a rengeteg ránehezedő hó súlyát.
Beszakadt egy novoszibirszki kávézó melléképületének tetőszerkezete vasárnap reggel - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A fából készült tető a ránehezedő hó súlya alatt omlott össze, 240 négyzetméteres területen.
Egy ember életét vesztette a romok alatt. További négyen megsérültek, ketten közülük súlyosan.

Az áldozat egy fiatal nő. A Molodjozs sugárúton álló kávézó öltözőként szolgáló melléképületből mintegy 200 embert menekítettek ki.
Novoszibirszkben jelenleg mínusz 19 Celsius fok van, helyenként rekord mennyiségű hó esett.

A helyiek állítják: nem a Srí Lanka-i pékekre, hanem a helyi munkaerőt meg nem becsülő vállalkozóra neheztel Ditró

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 17:17

Fotó: Veres Nándor / MTI
A két pék megjelenése belobbantotta a régóta feszítő indulatokat.
Elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a székelyföldi Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt - derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására.  A Gyergyó TV élőben közvetítette a falugyűlést, ahol a pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana számukra. Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere, és Bíró Károly helyi segédlelkész is jelezte, közvetíteni kíván a falu közössége és Köllő Csaba vállalkozó között, hogy lecsillapodjon a konfliktus, melynek mindeddig csak az a része kapott nyilvánosságot, hogy a közösség elutasítja az ázsiai vendégmunkásokat.        A pékség több egykori alkalmazottja mondta el, hogy az egészsége is ráment az állandó túlórázásra, és akik nem vállalták a túlórákat, azokat elbocsátották. Egy asszony azt is elmondta: elájult a pékségben, de átvitték a községi orvosi rendelőbe, és oda hívták ki a mentőt, hogy ne tűnjön munkabalesetnek. Többen a megaláztatást rótták fel, melyet a pékség alkalmazottaiként el kellett viselniük. Puskás Elemér polgármester megemlítette: a község nagy szülöttéről elnevezett helyi Puskás Tivadar szakiskolában duális képzést indítottak, amelyen többek között a pék és cukrász szakmát lehet tanulni. Hozzátette: a falunak az az érdeke, hogy otthon tartsa a fiatalokat, éppen ezért a szakiskola végzettjeinek felajánlják a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésének a finanszírozását, ha otthon vállalnak munkát.
Puskás Elemér polgármester
Fotó: Veres Nándor / MTI
Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a két Srí Lanka-i pék a jobb élet reményében jött Székelyföldre, és éppen abban a helyzetben van, amelyben külföldön munkát vállaló székelyek. "Mi hogy aludnánk, ha azt hallanánk, hogy a külföldön dolgozó gyermekeinket el akarják kergetni, meg akarják verni, a házat rájuk akarják gyújtani? Nem hiszem, hogy önök a szívük mélyén gyűlölködők lennének, önök egy vállalkozóval kerültek ellentétbe. Ha gondjuk van a pékség vezetőjével, közösítsék ki, de ne ártsanak Ditrónak" - jelentette ki. A felszólalók között olyan is akadt, aki az idegenek megjelenése miatti félelmének adott hangot, és úgy vélte: a Srí Lanka-i pékek csak az elsők, akiket minden bizonnyal mások követnek, és az ázsiai vendégek lassan átalakítják a közösséget. A tanácskozáson nem vett részt Köllő Csaba, a kilencven alkalmazottat foglalkoztató pékség tulajdonosa. Álláspontját levélben közölte, amelyet Bíró Károly segédlelkész olvasott fel. Állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottaival, túlóráikat kifizette. Ezt az állítást felhördüléssel fogadta a falugyűlés. A vállalkozó szerint Ditróban nem tudnak olyan fizetést és olyan körülményeket biztosítani az alkalmazottaknak, amilyeneket Nyugat-Európában találnak a községből elvándorolt fiatalok. Köllő Csaba közölte: cége EU-s pályázati forrásokból zsemlemorzsa-gyár felépítésére készül, az elmúlt hetek tapasztalata alapján azonban ezt a gyárat immár nem Ditróban fogják felépíteni. A vállalkozó tudatta: a két ázsiai vendégmunkást ezen túl kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. Azt is közölte: ha fél éven belül sikerül öt helyi szakembert találni, lemond a további vendégmunkások alkalmazásáról. Köllő Csaba elnézést kért a falu népétől ha a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget. Ígérte, hogy a céget érintő változásokat ezen túl a falu tudomására hozza. A falugyűlés azonban nem fogadta el a bocsánatkérést, a résztvevők úgy határoztak, hogy petícióban szembesítik a vállalkozót a felgyűlt sérelmekkel.
A két Srí Lanka-i pék elleni lázadás során korábban azonban nem sok szó esett a munkásait kiszipolyozó vállalkozóról. A tiltakozók "migránsmentes Ditrót akarunk" névvel hoztak létre egy zárt Facebook-csoportot, a polgármester pedig a Népszavának nyilatkozva arról beszélt, hogy a magyarországi, főképp a közmédiából áradó migránsellenes propaganda idézte elő a helyzetet.  Egy Gyergyóditróról származó interjúalanyunk szerint „a magyarországi közszolgálati híradók egypercesei megteremtették a migráns mumust, akinek más a bőrszíne, a nyelve és vallása, és azért jön a keresztény Európába, hogy azt szőröstől-bőröstől felfalja." Székelyföld pedig amúgy is különleges ebből a szempontból is: "A történelmi tapasztalat jó táptalajt biztosít az irracionális félelem fellángolására. A Székelyföld évszázadok óta zárt közösség, amely az utóbbi száz évben megtapasztalta az etnikai arányok megváltoztatását célzó erőszakos asszimilációs tendenciákat, itt minden idegen potenciális veszélyforrás nemcsak a munkahelyekre, hanem elsősorban a magyarságra nézve. Ha ezeket a zavaros érzelmeket és tudatlanságot ügyesen manipulálják, ha erre rátevődik – márpedig rátevődik – egy helyi vállalkozó és a lakosság egy része közötti évek óta lappangó bér és másjellegű konfliktus, akkor annak akár tragikus kimenetele is lehet”. Arra többen felhívták a figyelmet, hogy az ötezres településen legfeljebb 200-an vannak a hangosan, olykor erőszakra buzdítva tiltakozók.