Mikulás Dzurinda;nyílt levél;Orbán Viktor;

2020-02-02 14:59:19

Orbán válaszolt Dzurindának: találkozunk az Akropolisznál!

Elfogadta néppárti társának, az egykori szlovák miniszterelnöknek meghívását az EPP tavaszi, athéni konferenciájára.

Visszafogott kritikát fogalmazott meg Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák miniszterelnök, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnöke Orbán Viktornak. Dzurinda a Népszavában pénteken megjelent nyílt levelében többek közt arról írt, Orbán alábecsüli az Európai Néppártban (EPP) folyó érték-vitát. Azt is szóvá tette, hogy a nemzeti konzervativizmus jelszavai nem lesznek elegek Orbánnak, hogy a jövő heti római konferencián megoldásokat találjon olyan kérdésekre, mint a migráció és az éghajlatváltozás. Dzurinda ezért meghívta a magyar miniszterelnököt alapítványának áprilisi konferenciájára, ahol, mint fogalmazott, a kereszténydemokrácia alapkövére és az EPP elveire építő válaszokat keresnek.

Orbán vasárnap ugyancsak nyílt levélben válaszolt, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-oldalán tett közzé. Alább - Dzurinda leveléhez hasonlóan - a levél teljes fordítását közöljük:

"Kedves Mikuláš,

nagy örömmel olvastam a leveled. Örömmel látom, hogy a szlovák virtus nem tűnt el az európai politikából.

Jó látni, hogy még mindig azok az eszmék inspirálnak, amik összekötöttek minket, amikor mindketten miniszterelnökként szolgáltunk. Ismersz minket, magyarokat, ezért tudod, hogy a leveledben hivatkozott értékek, mint az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és verseny támogatása, a katolikus szociális doktrína és a liberális értékek erőszakos terjesztése elleni fellépés mind zene a magyarok fülének. Örülök, hogy az élet jelét adtad, és ismét megjelentél a magyar politika láthatárán.

Köszönöm, hogy meghívsz az alapítványod athéni gyűlésére, amire a római konferencia után kerül sor. Ismered a véleményem, mi szerint Európa eszménye három hegyről jön: az Akropoliszról, a Capitoliumról és a Golgotáról. Szóval képzelheted azt az örömöt, amit meghívásod miatt éreztem.

Milyen kár, hogy azért, hogy a keresztény eszméket következetesen képviselhesse, pártunknak, a Fidesznek fel kellett függesztenie tagságát az EPP-ben. Nem tudom, hogy ilyen körülmények között is meghívhatsz-e Athénba. Ha igen, számíthatsz rám!

Találkozunk az Akropolisznál!

A legjobbakat,

Orbán Viktor"