Ötcsillagos hotelben lábadoznak a tűzből mentett koalák

Publikálás dátuma
2020.02.04. 12:03

Fotó: Subel Bhandari/dpa Picture-Alliance / AFP
Jelenleg húsz erszényesről gondoskodnak a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem épületében.
"Ötcsillagos hotelben" gondoskodnak az ausztrál bozóttüzekből kimentett koalákról Canberrában. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem épületében jelenleg 20 koala kap különösen jó ellátást: hatalmas mennyiségű eukaliptuszt, vizet és meleg takarókat.
A kórház lakói között van Ash, az a 2-3 éves nőstény, amelynek szőre leégett, jobb szemét elveszítette, és Ian, ami egy oltásban közben elhunyt helikopterpilótáról kapta a nevét. Nyolc koala a Tidbinbilla természetvédelemi területről származik, Canberra közeléből, tizenkettő pedig a 100 kilométerre lévő Two Thumbs Wildlife Sanctuary (Két Ujj Vadvédelmi terület) vidékéről.
Egyszer már vittek vissza a rezervátumba korábban kimentett koalákat, amikor úgy tűnt, elmúlt a veszély. A lángok azonban visszatértek és ezernyi állatot öltek meg. Köztük volt a klímavédelmi aktivista Greta Thunbergről Gretának elnevezett állat is – mondta el James Fitzgerald, a vadvédelmi terület tulajdonosa. "Ez egyike volt a kevés növekvő koalapopulációknak. Ez egyszerűen szörnyű" - fogalmazott Karen Marsh ökológus.
A bozóttüzek Ausztrália keleti és déli részén szeptember óta több mint 120 ezer négyzetkilométernyi területet pusztítottak el. A koalák különösen súlyosan érintettek, az ország egyes részein veszélyeztetett kategóriába kellett őket sorolni - mondta Sussan Ley környezetvédelmi miniszter. Egyelőre nem tudni, meddig kell a húsz koalának a canberrai koalahotelben maradnia. 
Szerző

A Csendes-óceánba eresztenék Fukusima nukleárisan szennyezett vizét

Publikálás dátuma
2020.02.03. 16:23

Fotó: Pool for Yomiuri / AFP/Yomiuri
Egy japán szakértői bizottság gondos mérlegelés után úgy véli, ez a legjobb megoldás, és a nyári tokiói olimpia előtt meg kell szabadulni a radioaktív szennyvíztől.
Egy japán szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a Fukusima I. atomerőműben keletkezett, radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle – jelentette saját forrásaira hivatkozva a Reuters hírügynökség még pénteken.
Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság két lehetséges módszert vizsgált meg alaposan: az egyik az óceánba eresztés, a másik, hogy hagyják elpárologni. A gondos mérlegelés után az előbbi mellett foglalt állást. A kormány a bevett gyakorlatnak megfelelően valószínűleg elfogadja a szakértők döntését.
A vizet kezelték, és az erőművet működtető Tokyo Electric Power tájékoztatása szerint a benne lévő 62 radioaktív elem szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre, kivéve a tríciumot.
Az erőműben már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének a megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és 2031-ig tart. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, a víztartályokban 1,2 millió tonna víz gyűlt fel.
Japánban az idény nyáron olimpia lesz, és a radioaktívan szennyezett víztől való megszabadulás azért is sürgős, mert a játékok egyes eseményeit az erőműtől mindössze 60 kilométerre rendezik meg. Dél-Korea már bejelentette, hogy a sportolói sugárzás érzékelő műszereket és élelmiszert visznek maguknak Japánba.
Szerző

Koalák százait dózerolhatták el takarítás közben Ausztráliában

Publikálás dátuma
2020.02.03. 11:10

Fotó: Takeyuki Hitokoto/The Yomiuri Shimbun / AFP
A döglött és sérült állatokat egy eukaliptuszültetvény kitermelése után a környékbeliek találták meg – közölte a Friends of Earth Australia környezetvédő szervezet.
Koalák százait pusztították el egy eukaliptuszültetvény kitermeléskor az ausztráliai Victora államban, Portland város közelében - közölte a Friends of Earth Australia környezetvédő szervezet. A szervezet koalakutatója, Anthony Amis szerint környékbeli lakosok döglött vagy sérült koalák százait találták az irtáson. Az állatokat eldózerolták, mindenfelé a bomló tetemek bűze terjengett. Mintegy két tucat sérült állatot el kellett altatni. 
Valóságos mészárlás történt

- mondta.

Az ültetvényt a Midway nevű cég termelte ki, amely azt állítja, hogy elegendő fát hagyott hátra a koalák számára, amelyek épek és egészségesek voltak a kitermelés befejezésekor. Miután a cég novemberben befejezte a munkát, a területet egy magán földbirtokosnak adták át. A Friends of Earth Australia szerint az ültetvény kivágása után, a törmelék eltakarítása közben dózerolhatták el a koalákat.
A helyi környezetvédelmi minisztérium a felelősök megbüntetését ígérte arra az esetre, ha kiderül, hogy szándékos állatirtás történt. A koalamészárlás híre felkavarta az ausztrál közvéleményt, mivel az Ausztrália jelképének számító állatból tízezrek pusztultak el a szeptember óta tomboló erdőtüzekben, és ez felvetette a lehetőségét annak, hogy veszélyeztetett fajjá válhat a különleges erszényes. Anthony Amis koalakutató szerint a térség, ahol a mészárlás történt, az egyik legfontosabb koalaélőhely a régió különlegesen egészséges génállományára tekintettel.
Szerző
Témák
koala Ausztrália